Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Šťavnatá smrtka od Elizabeth

Šťavnatá smrtka od Elizabeth

Popis

Tam kde je slovo lebka, tam je slovo smrť. Strašidelné slovo. A dvakrát strašidelné slovo, keď slovo „smrť“ je spojené s blízkym človekom. Táto torta je na spomienku mojej mame, ktorá už zomrela. Po jej pohrebe som sa s mamou stretávala nasledujúci celý rok vo sne, a mala som z toho veľkú radosť.

Ingrediencie

Cesto:
  • 520 g hladkej múky
  • 500 g práškového cukru
  • 225 g masla
  • 30 g kakaa
  • 6 ks vajec
  • 3 PL vínneho octu
  • 2 PL sódy bikarbóny
  • 2 PL vanilky
  • Hrsť soli
  • 400 g varenej červenej cvikly
Krém:
  • 600 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 600 g syra Philadelphia
  • 200 g mascarpone
  • 200 g bielej čokolády
Jablkový curd:
  • 300 g zelených jabĺk
  • 150 g kryštálového cukru
  • 10 g želatíny + 40 ml vody
  • 150 g vlašských orechov (opražiť a posekať)
  • 480 ml cmaru
  • 120 g slnečnicového oleja
Na dokončenie:
  • 1 kg modelovacej hmoty (tmavá)
  • 200 g bielej modelovacej hmoty

Postup

  1. Uvarenú červenú repu nastrúhame a rozmixujeme spolu s olejom a cmarom.
  2. V miske zmiešame suché suroviny – múku, polovicu cukru, kakao, prášok do pečiva a soľ.
  3. Vymixujeme vajcia spolu s druhou polovicou cukru, pridáme zmäknuté maslo a potom postupne suché suroviny.
  4. Do zmesi červenej repy pridáme červené farbivo, a potom všetko spolu spojíme.
  5. Do misky so sódou pridáme ocot a primiešame do cesta. Hotové cesto rozdelíme do 3 foriem (18 – 20 cm) a pečieme pri teplote 165 °C zhruba 30 – 40 minút.
  6. Na krém vyšľaháme maslo. Potom jemne vyšľaháme mascarpone a syr Philadelphia. Roztopíme bielu čokoládu a všetko spolu premiešame.
  7. Na jablkový curd očistíme a nakrájame jablká na kocky, obvaríme spolu s cukrom, pridáme želatínu, dáme do varu a necháme vychladnúť v chladničke.
  8. Orechy upečieme v rúre pri teplote 140 °C na 10 minút, potom ich posekáme v mixéri.
  9. Korpusy natrieme krémom, medzi druhým a tretím korpusom dáme jablkový curd a posypeme orechmi. Tortu dáme zachladiť.
  10. Potom nožom modelujeme lebku, tortu potrieme krémom, dáme zachladiť a znova potiahneme krémom.
  11. Po vychladnutí tortu potiahneme modelovacou hmotou. Ozdobíme bielou modelovacou hmotou, z ktorej vymodelujeme zuby a rohy.
Cesto:
  • 520 g hladkej múky
  • 500 g práškového cukru
  • 225 g masla
  • 30 g kakaa
  • 6 ks vajec
  • 3 PL vínneho octu
  • 2 PL sódy bikarbóny
  • 2 PL vanilky
  • Hrsť soli
  • 400 g varenej červenej cvikly
Krém:
  • 600 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 600 g syra Philadelphia
  • 200 g mascarpone
  • 200 g bielej čokolády
Jablkový curd:
  • 300 g zelených jabĺk
  • 150 g kryštálového cukru
  • 10 g želatíny + 40 ml vody
  • 150 g vlašských orechov (opražiť a posekať)
  • 480 ml cmaru
  • 120 g slnečnicového oleja
Na dokončenie:
  • 1 kg modelovacej hmoty (tmavá)
  • 200 g bielej modelovacej hmoty
  1. Uvarenú červenú repu nastrúhame a rozmixujeme spolu s olejom a cmarom.
  2. V miske zmiešame suché suroviny – múku, polovicu cukru, kakao, prášok do pečiva a soľ.
  3. Vymixujeme vajcia spolu s druhou polovicou cukru, pridáme zmäknuté maslo a potom postupne suché suroviny.
  4. Do zmesi červenej repy pridáme červené farbivo, a potom všetko spolu spojíme.
  5. Do misky so sódou pridáme ocot a primiešame do cesta. Hotové cesto rozdelíme do 3 foriem (18 – 20 cm) a pečieme pri teplote 165 °C zhruba 30 – 40 minút.
  6. Na krém vyšľaháme maslo. Potom jemne vyšľaháme mascarpone a syr Philadelphia. Roztopíme bielu čokoládu a všetko spolu premiešame.
  7. Na jablkový curd očistíme a nakrájame jablká na kocky, obvaríme spolu s cukrom, pridáme želatínu, dáme do varu a necháme vychladnúť v chladničke.
  8. Orechy upečieme v rúre pri teplote 140 °C na 10 minút, potom ich posekáme v mixéri.
  9. Korpusy natrieme krémom, medzi druhým a tretím korpusom dáme jablkový curd a posypeme orechmi. Tortu dáme zachladiť.
  10. Potom nožom modelujeme lebku, tortu potrieme krémom, dáme zachladiť a znova potiahneme krémom.
  11. Po vychladnutí tortu potiahneme modelovacou hmotou. Ozdobíme bielou modelovacou hmotou, z ktorej vymodelujeme zuby a rohy.