Šťavnatá smrtka od Elizabeth
Popis
Tam kde je slovo lebka, tam je slovo smrť. Strašidelné slovo. A dvakrát strašidelné slovo, keď slovo „smrť“ je spojené s blízkym človekom. Táto torta je na spomienku mojej mame, ktorá už zomrela. Po jej pohrebe som sa s mamou stretávala nasledujúci celý rok vo sne, a mala som z toho veľkú radosť.
Ingrediencie
Cesto:
- 520 g hladkej múky
- 500 g práškového cukru
- 225 g masla
- 30 g kakaa
- 6 ks vajec
- 3 PL vínneho octu
- 2 PL sódy bikarbóny
- 2 PL vanilky
- Hrsť soli
- 400 g varenej červenej cvikly
Krém:
- 600 g masla
- 200 g práškového cukru
- 600 g syra Philadelphia
- 200 g mascarpone
- 200 g bielej čokolády
Jablkový curd:
- 300 g zelených jabĺk
- 150 g kryštálového cukru
- 10 g želatíny + 40 ml vody
- 150 g vlašských orechov (opražiť a posekať)
- 480 ml cmaru
- 120 g slnečnicového oleja
Na dokončenie:
- 1 kg modelovacej hmoty (tmavá)
- 200 g bielej modelovacej hmoty
Postup
- Uvarenú červenú repu nastrúhame a rozmixujeme spolu s olejom a cmarom.
- V miske zmiešame suché suroviny – múku, polovicu cukru, kakao, prášok do pečiva a soľ.
- Vymixujeme vajcia spolu s druhou polovicou cukru, pridáme zmäknuté maslo a potom postupne suché suroviny.
- Do zmesi červenej repy pridáme červené farbivo, a potom všetko spolu spojíme.
- Do misky so sódou pridáme ocot a primiešame do cesta. Hotové cesto rozdelíme do 3 foriem (18 – 20 cm) a pečieme pri teplote 165 °C zhruba 30 – 40 minút.
- Na krém vyšľaháme maslo. Potom jemne vyšľaháme mascarpone a syr Philadelphia. Roztopíme bielu čokoládu a všetko spolu premiešame.
- Na jablkový curd očistíme a nakrájame jablká na kocky, obvaríme spolu s cukrom, pridáme želatínu, dáme do varu a necháme vychladnúť v chladničke.
- Orechy upečieme v rúre pri teplote 140 °C na 10 minút, potom ich posekáme v mixéri.
- Korpusy natrieme krémom, medzi druhým a tretím korpusom dáme jablkový curd a posypeme orechmi. Tortu dáme zachladiť.
- Potom nožom modelujeme lebku, tortu potrieme krémom, dáme zachladiť a znova potiahneme krémom.
- Po vychladnutí tortu potiahneme modelovacou hmotou. Ozdobíme bielou modelovacou hmotou, z ktorej vymodelujeme zuby a rohy.
Cesto:
- 520 g hladkej múky
- 500 g práškového cukru
- 225 g masla
- 30 g kakaa
- 6 ks vajec
- 3 PL vínneho octu
- 2 PL sódy bikarbóny
- 2 PL vanilky
- Hrsť soli
- 400 g varenej červenej cvikly
Krém:
- 600 g masla
- 200 g práškového cukru
- 600 g syra Philadelphia
- 200 g mascarpone
- 200 g bielej čokolády
Jablkový curd:
- 300 g zelených jabĺk
- 150 g kryštálového cukru
- 10 g želatíny + 40 ml vody
- 150 g vlašských orechov (opražiť a posekať)
- 480 ml cmaru
- 120 g slnečnicového oleja
Na dokončenie:
- 1 kg modelovacej hmoty (tmavá)
- 200 g bielej modelovacej hmoty
- Uvarenú červenú repu nastrúhame a rozmixujeme spolu s olejom a cmarom.
- V miske zmiešame suché suroviny – múku, polovicu cukru, kakao, prášok do pečiva a soľ.
- Vymixujeme vajcia spolu s druhou polovicou cukru, pridáme zmäknuté maslo a potom postupne suché suroviny.
- Do zmesi červenej repy pridáme červené farbivo, a potom všetko spolu spojíme.
- Do misky so sódou pridáme ocot a primiešame do cesta. Hotové cesto rozdelíme do 3 foriem (18 – 20 cm) a pečieme pri teplote 165 °C zhruba 30 – 40 minút.
- Na krém vyšľaháme maslo. Potom jemne vyšľaháme mascarpone a syr Philadelphia. Roztopíme bielu čokoládu a všetko spolu premiešame.
- Na jablkový curd očistíme a nakrájame jablká na kocky, obvaríme spolu s cukrom, pridáme želatínu, dáme do varu a necháme vychladnúť v chladničke.
- Orechy upečieme v rúre pri teplote 140 °C na 10 minút, potom ich posekáme v mixéri.
- Korpusy natrieme krémom, medzi druhým a tretím korpusom dáme jablkový curd a posypeme orechmi. Tortu dáme zachladiť.
- Potom nožom modelujeme lebku, tortu potrieme krémom, dáme zachladiť a znova potiahneme krémom.
- Po vychladnutí tortu potiahneme modelovacou hmotou. Ozdobíme bielou modelovacou hmotou, z ktorej vymodelujeme zuby a rohy.