Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Strašidelné jablká od Danky

Strašidelné jablká od Danky

Popis

V strašidelnom kole budú aj moje makrónky trochu strašidelné. Keď bol náš Luky maličký, tak sa strašne bál v Snehulienke tej časti, keď jej macocha, premenená na strigu, doniesla otrávené jablko. Ja som si pár takýchto „otrávených“ jabĺk pripravila do tohto kola. Po ich zjedení však neupadnete do spánku. Ibažeby nie??! :D

Ingrediencie

Cesto na makrónky (francúzska metóda)
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 122 g bielkov
  • 165 gramov krupicového cukru
  • zelené gélové farbivo
Ganáž
  • 100 g smotany na šľahanie 40 %
  • 200 g bielej čokolády
  • zelené gélové farbivo vhodné do čokolády (cca 2 kvapky)
  • nastrúhaná kôra z jednej limetky
Jablková náplň
  • 2 ks jabĺk (očistené a nakrájané cca 200 g)
  • 1 dcl vody
  • 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy (približne z polovice citrónu)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 3 plátky želatíny
Poleva na ozdobu
  • 1 bielok
  • 175 g práškového cukru
  • 10 ml citrónovej šťavy
  • červené gélové farbivo
  • trochu vody

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme ganáž. Zohrejeme smotanu pod bod varu, zalejeme ňou bielu čokoládu s kôrou z limetky, pomiešame, pridáme farbivo a rozmixujeme. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
  2. Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme, vodu, citrónovú šťavu, cukor a varíme do zmäknutia.
  3. Plátky želatíny namočíme do studenej vody.
  4. Zmäknuté jablká rozmixujeme (nie úplne dohladka, necháme aj kúsky jabĺk), pridáme želatínu a necháme ju rozpustiť. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Rúru zapneme na 160 stupňov. Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom a spoločne v mixéri rozmixujeme.
  6. Bielky vyšľaháme na stredných otáčkach, postupne pridáme krupicový cukor a zvýšime rýchlosť. Šľaháme do pevného snehu 8-10 minút. Na záver pridáme gélové farbivo a ešte zmes zašľaháme.
  7. Na 3x primiešame do snehu mandľovú zmes. Miešať treba opatrne, keď je zmes premiešaná, tak si odoberieme cca ½ bielej zmesi a do zvyšnej pridáme kakao. Zapracujeme a začneme s makronážou.
  8. V tejto fáze sa snažíme z cesta vytlačiť vzduch a získať správnu textúru. Cesto stierkou 2x premiešaj a 2x pritlač k miske. Opakuj, kým nemá konzistenciu lávy. Hustotu treba kontrolovať často, aby moment ideálnej konzistencie nebol prekročený. Zmes nemá byť ani veľmi hustá, ani riedka. Zmes vložíme do vrecka s hladkou špičkou.
  9. Pripravíme si dva plechy, otočíme hore dnom a na vrch dáme podložky s vyznačenými kruhmi. Striekame tvary jabĺčok. Keď máme všetky jablká, plech zo spodku poklepeme, príp. pobúchame po stole, aby sa zrovnal tvar a unikli z cesta vzduchové bubliny. Opakujeme so zvyšným cestom na druhom plechu.
  10. Necháme na plechu odpočívať, kým sa na povrchu urobí jemný povlak. Môžeme otestovať prstom, pri dotyku by sa nemala makrónka lepiť.
  11. Pri vkladaní plechu do rúry znížime teplotu na 130 stupňov a makrónky pečieme 14 – 16 minút.
  12. Po vybratí z rúry by sa už makrónky nemali lepiť na plech, vtedy sú hotové. Necháme vychladnúť na plechu.
  13. Opakujeme postup s druhým plechom.
  14. Polevu si pripravíme tak, že bielok vyšľaháme s práškovým cukrom približne 10 minút. Na záver pridáme citrónovú šťavu a chvíľu spolu ešte šľaháme. Dáme do vrecka s najmenšou okrúhlou špičkou a pripravíme na finálne zdobenie.
  15. Ganáž si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou. Striekame na škrupinky po okraji. Do stredu dáme jablkovú náplň a spojíme s ďalšou škrupinkou. Zopakujeme so všetkými škrupinkami. Po naplnení urobíme polevou efekt roztečenej lebky.
Cesto na makrónky (francúzska metóda)
  • 150 g mandľovej múky
  • 150 g práškového cukru
  • 122 g bielkov
  • 165 gramov krupicového cukru
  • zelené gélové farbivo
Ganáž
  • 100 g smotany na šľahanie 40 %
  • 200 g bielej čokolády
  • zelené gélové farbivo vhodné do čokolády (cca 2 kvapky)
  • nastrúhaná kôra z jednej limetky
Jablková náplň
  • 2 ks jabĺk (očistené a nakrájané cca 200 g)
  • 1 dcl vody
  • 3 čajové lyžičky citrónovej šťavy (približne z polovice citrónu)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 3 plátky želatíny
Poleva na ozdobu
  • 1 bielok
  • 175 g práškového cukru
  • 10 ml citrónovej šťavy
  • červené gélové farbivo
  • trochu vody
  1. Ako prvé si pripravíme ganáž. Zohrejeme smotanu pod bod varu, zalejeme ňou bielu čokoládu s kôrou z limetky, pomiešame, pridáme farbivo a rozmixujeme. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
  2. Jablká ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme, vodu, citrónovú šťavu, cukor a varíme do zmäknutia.
  3. Plátky želatíny namočíme do studenej vody.
  4. Zmäknuté jablká rozmixujeme (nie úplne dohladka, necháme aj kúsky jabĺk), pridáme želatínu a necháme ju rozpustiť. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Rúru zapneme na 160 stupňov. Mandľovú múku zmiešame s práškovým cukrom a spoločne v mixéri rozmixujeme.
  6. Bielky vyšľaháme na stredných otáčkach, postupne pridáme krupicový cukor a zvýšime rýchlosť. Šľaháme do pevného snehu 8-10 minút. Na záver pridáme gélové farbivo a ešte zmes zašľaháme.
  7. Na 3x primiešame do snehu mandľovú zmes. Miešať treba opatrne, keď je zmes premiešaná, tak si odoberieme cca ½ bielej zmesi a do zvyšnej pridáme kakao. Zapracujeme a začneme s makronážou.
  8. V tejto fáze sa snažíme z cesta vytlačiť vzduch a získať správnu textúru. Cesto stierkou 2x premiešaj a 2x pritlač k miske. Opakuj, kým nemá konzistenciu lávy. Hustotu treba kontrolovať často, aby moment ideálnej konzistencie nebol prekročený. Zmes nemá byť ani veľmi hustá, ani riedka. Zmes vložíme do vrecka s hladkou špičkou.
  9. Pripravíme si dva plechy, otočíme hore dnom a na vrch dáme podložky s vyznačenými kruhmi. Striekame tvary jabĺčok. Keď máme všetky jablká, plech zo spodku poklepeme, príp. pobúchame po stole, aby sa zrovnal tvar a unikli z cesta vzduchové bubliny. Opakujeme so zvyšným cestom na druhom plechu.
  10. Necháme na plechu odpočívať, kým sa na povrchu urobí jemný povlak. Môžeme otestovať prstom, pri dotyku by sa nemala makrónka lepiť.
  11. Pri vkladaní plechu do rúry znížime teplotu na 130 stupňov a makrónky pečieme 14 – 16 minút.
  12. Po vybratí z rúry by sa už makrónky nemali lepiť na plech, vtedy sú hotové. Necháme vychladnúť na plechu.
  13. Opakujeme postup s druhým plechom.
  14. Polevu si pripravíme tak, že bielok vyšľaháme s práškovým cukrom približne 10 minút. Na záver pridáme citrónovú šťavu a chvíľu spolu ešte šľaháme. Dáme do vrecka s najmenšou okrúhlou špičkou a pripravíme na finálne zdobenie.
  15. Ganáž si dáme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou. Striekame na škrupinky po okraji. Do stredu dáme jablkovú náplň a spojíme s ďalšou škrupinkou. Zopakujeme so všetkými škrupinkami. Po naplnení urobíme polevou efekt roztečenej lebky.