Strašidelný dom od Danky
Popis
Príbeh: Krvilačných toriet sa trochu bojím, moja bude pripravovaná na detskú party. Deti zvyknú mávať v škole na jeseň karneval, vždy sa naň veľmi tešia. Je dobrým zvykom, že rodičia pripravia deťom občerstvenie. Tak ja tentokrát urobím tortu so strašidelným domom
Ingrediencie
Farebné korpusy
Zelený korpus:
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 30 ml plnotučného mlieka
- 110 g čerstvého špenátu
- 50 g oleja
- 175 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (6 g)
- Štipka soli
Oranžový korpus:
- 6 vajec
- 300 g kryštálového cukru
- 60 ml plnotučného mlieka
- 220 g marhuľového pyré
- 100 g oleja
- 350 g polohrubej múky
- 4 čajové lyžičky prášku do pečiva (12 g)
- Štipka soli
- Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Cheesecake:
- 150 g marhuľového pyré
- 500 g smotanového syra
- 75 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 100 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Krém:
- 450 g smotanového syra
- 125 g masla
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
Marhuľové želé:
- 100 g mrazených marhúľ
- 10 g trstinového cukru
- 300 g marhuľového pyré
- 4 plátky želatíny
- ½ čajovej lyžičky soli
Obter (ganáž):
- 555 g tmavej čokolády (54%)
- 185 g smotany na šľahanie (40%)
- 315 g masla
- 66 g glukózového sirupu
- 2 PL čiernej potravinárskej farby vhodnej do čokolády
Ozdoby:
- 250 g čiernej poťahovej hmoty
- 100 g hnedej poťahovej hmoty
- 100 g bielej poťahovej hmoty
- 50 g žltej poťahovej hmoty
- 50 g červenej poťahovej hmoty
- Gélové potravinárske farbivo (zelené)
Postup
- Rúru zapneme na 175 °C. Pripravíme si cheesecake. Smotanový syr a pyré vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku, smotanu, vanilkový extrakt a po jednom zapracujeme vajcia a žĺtok. Pečieme 35 minút, s nádobou vody na spodku rúry. Po upečení necháme 10 minút odpočívať a vychladíme.
- Vymastíme tri kruhové formy (20 cm) a vyložíme papierom na pečenie.
- Na zelený korpus: žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko a rozmixovaný špenát s olejom. Z bielok a soli vyšľaháme sneh. Preosejeme múku s práškom do pečiva a primiešame na striedačku so snehom. Pečieme 20 minút. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
- Na oranžový korpus: pripravený podobne ako zelený, ale so zmesou marhuľového pyré. Pridáme farbivo. Pečieme 20 minút, rozdelené do dvoch foriem. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
- Na marhuľové želé: marhule povaríme s cukrom, pridáme pyré a soľ. Želatínu namočíme do studenej vody, po zohriatí zmesi pridáme želatínu a miešame. Nalejeme do ráfiku s fóliou (priemer 16 cm) a necháme vychladiť.
- Na ganáž: roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Smotanu a glukózový sirup zohrejeme a zamiešame do čokolády. Postupne pridávame maslo a miešame, na záver pridáme farbivo. Necháme vychladnúť.
- Na krém: smotanový syr vymiešame s maslom, soľou, vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme smotanu a šľaháme. Ak sa krém zrazí, odoberieme časť, zohrejeme a znovu primiešame.
- Tortu skladáme: prvý zelený korpus, potrieme sirupom a tenkou vrstvou krému. Položíme cheesecake a nastriekame tenkú vrstvu krému. Pridáme oranžový korpus, želé, a ďalšiu oranžovú vrstvu. Obtočíme fóliou a vychladíme.
- Ganáž aplikujeme do zdobiaceho vrecka. Vrstvíme po okrajoch a na vrchu torty. Uhladíme stierkami a necháme zachladiť.
- Z poťahovej hmoty vytvoríme strašidelný dom, tekvicu, strašidlo, plot a pavučiny. Z odrezkov zeleného korpusu vytvoríme trávu. Ozdobíme tortu.
Farebné korpusy
Zelený korpus:
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 30 ml plnotučného mlieka
- 110 g čerstvého špenátu
- 50 g oleja
- 175 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (6 g)
- Štipka soli
Oranžový korpus:
- 6 vajec
- 300 g kryštálového cukru
- 60 ml plnotučného mlieka
- 220 g marhuľového pyré
- 100 g oleja
- 350 g polohrubej múky
- 4 čajové lyžičky prášku do pečiva (12 g)
- Štipka soli
- Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Cheesecake:
- 150 g marhuľového pyré
- 500 g smotanového syra
- 75 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 100 g kyslej smotany
- 2 vajcia
- 1 žĺtok
- Gélové potravinárske farbivo (červené, žlté)
Krém:
- 450 g smotanového syra
- 125 g masla
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
Marhuľové želé:
- 100 g mrazených marhúľ
- 10 g trstinového cukru
- 300 g marhuľového pyré
- 4 plátky želatíny
- ½ čajovej lyžičky soli
Obter (ganáž):
- 555 g tmavej čokolády (54%)
- 185 g smotany na šľahanie (40%)
- 315 g masla
- 66 g glukózového sirupu
- 2 PL čiernej potravinárskej farby vhodnej do čokolády
Ozdoby:
- 250 g čiernej poťahovej hmoty
- 100 g hnedej poťahovej hmoty
- 100 g bielej poťahovej hmoty
- 50 g žltej poťahovej hmoty
- 50 g červenej poťahovej hmoty
- Gélové potravinárske farbivo (zelené)
- Rúru zapneme na 175 °C. Pripravíme si cheesecake. Smotanový syr a pyré vymiešame s práškovým cukrom. Pridáme múku, smotanu, vanilkový extrakt a po jednom zapracujeme vajcia a žĺtok. Pečieme 35 minút, s nádobou vody na spodku rúry. Po upečení necháme 10 minút odpočívať a vychladíme.
- Vymastíme tri kruhové formy (20 cm) a vyložíme papierom na pečenie.
- Na zelený korpus: žĺtky vyšľaháme s cukrom, pridáme mlieko a rozmixovaný špenát s olejom. Z bielok a soli vyšľaháme sneh. Preosejeme múku s práškom do pečiva a primiešame na striedačku so snehom. Pečieme 20 minút. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
- Na oranžový korpus: pripravený podobne ako zelený, ale so zmesou marhuľového pyré. Pridáme farbivo. Pečieme 20 minút, rozdelené do dvoch foriem. Po vychladnutí zabalíme do fólie.
- Na marhuľové želé: marhule povaríme s cukrom, pridáme pyré a soľ. Želatínu namočíme do studenej vody, po zohriatí zmesi pridáme želatínu a miešame. Nalejeme do ráfiku s fóliou (priemer 16 cm) a necháme vychladiť.
- Na ganáž: roztopíme čokoládu vo vodnom kúpeli. Smotanu a glukózový sirup zohrejeme a zamiešame do čokolády. Postupne pridávame maslo a miešame, na záver pridáme farbivo. Necháme vychladnúť.
- Na krém: smotanový syr vymiešame s maslom, soľou, vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme smotanu a šľaháme. Ak sa krém zrazí, odoberieme časť, zohrejeme a znovu primiešame.
- Tortu skladáme: prvý zelený korpus, potrieme sirupom a tenkou vrstvou krému. Položíme cheesecake a nastriekame tenkú vrstvu krému. Pridáme oranžový korpus, želé, a ďalšiu oranžovú vrstvu. Obtočíme fóliou a vychladíme.
- Ganáž aplikujeme do zdobiaceho vrecka. Vrstvíme po okrajoch a na vrchu torty. Uhladíme stierkami a necháme zachladiť.
- Z poťahovej hmoty vytvoríme strašidelný dom, tekvicu, strašidlo, plot a pavučiny. Z odrezkov zeleného korpusu vytvoríme trávu. Ozdobíme tortu.