Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Strecha „Opitý Izidor“ od Tonky

Strecha „Opitý Izidor“ od Tonky

Popis

Opitého Izidora poznajú asi všetci. U nás je to jednoznačne koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole, najmä počas Vianoc. Tento, vo forme strechy, však vyzerá absolútne luxusne a pozdvihne tento dezert na úplne inú úroveň. A kombinácia vlašských orechov, rumu a kakaa zaručene ulahodí každému mlsnému jazýčku.

Ingrediencie

Korpus
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g vlašských orechov
  • 80 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 12 g kypriaceho prášku
  • Štipka soli
Orechová náplň
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
Krém
  • 40 g pudingového prášku
  • 300 ml mlieka
  • 30 g mliečnej čokolády (33 %)
  • 2 PL kakaa
  • 80 g práškového cukru
  • 300 g masla
Čokoládová poleva
  • 150 g mliečnej čokolády (33 %)
  • 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
  • 10 g masla
Zdobenie
  • Prášková zlatá farba
  • 2 cl vodky
  • Plátkové jedlé zlato

Postup

  1. Na prípravu korpusu zomelieme vlašské orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridáme pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešame bielkový sneh. Korpus pečieme vo dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdelíme korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.
  2. Orechovú náplň pripravíme zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.
  3. Krém pripravíme uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridáme čokoládu a necháme vychladnúť pod fóliou. Maslo šľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešame.
  4. Na korpusový plát nanesieme orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujeme štyrikrát. Jeden plát necháme nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dáme zachladiť.
  5. Po vychladení kváder prerežeme diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojíme do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnime naspodok. Spoje potrieme krémom a strechu zvonka potrieme zvyšným krémom. Zachladíme.
  6. Pripravíme polevu: zahrejeme šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejeme čokoládu. Dôkladne vymiešame hladký krém a pridáme maslo pre lesk. Polevu nalejeme na strechu, postriekame čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobíme jedlým zlatom.
  7. Kraje orežeme a strechu rozdelíme na 8 rovnakých kúskov.
Korpus
  • 150 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 120 g vlašských orechov
  • 80 g polohrubej múky
  • 4 vajcia
  • 1 PL kakaa
  • 12 g kypriaceho prášku
  • Štipka soli
Orechová náplň
  • 200 g vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 150 ml rumu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
Krém
  • 40 g pudingového prášku
  • 300 ml mlieka
  • 30 g mliečnej čokolády (33 %)
  • 2 PL kakaa
  • 80 g práškového cukru
  • 300 g masla
Čokoládová poleva
  • 150 g mliečnej čokolády (33 %)
  • 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
  • 10 g masla
Zdobenie
  • Prášková zlatá farba
  • 2 cl vodky
  • Plátkové jedlé zlato
  1. Na prípravu korpusu zomelieme vlašské orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridáme pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešame bielkový sneh. Korpus pečieme vo dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdelíme korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.
  2. Orechovú náplň pripravíme zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.
  3. Krém pripravíme uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridáme čokoládu a necháme vychladnúť pod fóliou. Maslo šľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešame.
  4. Na korpusový plát nanesieme orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujeme štyrikrát. Jeden plát necháme nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dáme zachladiť.
  5. Po vychladení kváder prerežeme diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojíme do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnime naspodok. Spoje potrieme krémom a strechu zvonka potrieme zvyšným krémom. Zachladíme.
  6. Pripravíme polevu: zahrejeme šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejeme čokoládu. Dôkladne vymiešame hladký krém a pridáme maslo pre lesk. Polevu nalejeme na strechu, postriekame čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobíme jedlým zlatom.
  7. Kraje orežeme a strechu rozdelíme na 8 rovnakých kúskov.