Strecha „Opitý Izidor“ od Tonky
Popis
Opitého Izidora poznajú asi všetci. U nás je to jednoznačne koláč, ktorý nesmie chýbať na sviatočnom stole, najmä počas Vianoc. Tento, vo forme strechy, však vyzerá absolútne luxusne a pozdvihne tento dezert na úplne inú úroveň. A kombinácia vlašských orechov, rumu a kakaa zaručene ulahodí každému mlsnému jazýčku.
Ingrediencie
Korpus
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 120 g vlašských orechov
- 80 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 PL kakaa
- 12 g kypriaceho prášku
- Štipka soli
Orechová náplň
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Krém
- 40 g pudingového prášku
- 300 ml mlieka
- 30 g mliečnej čokolády (33 %)
- 2 PL kakaa
- 80 g práškového cukru
- 300 g masla
Čokoládová poleva
- 150 g mliečnej čokolády (33 %)
- 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
- 10 g masla
Zdobenie
- Prášková zlatá farba
- 2 cl vodky
- Plátkové jedlé zlato
Postup
- Na prípravu korpusu zomelieme vlašské orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridáme pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešame bielkový sneh. Korpus pečieme vo dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdelíme korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.
- Orechovú náplň pripravíme zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.
- Krém pripravíme uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridáme čokoládu a necháme vychladnúť pod fóliou. Maslo šľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešame.
- Na korpusový plát nanesieme orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujeme štyrikrát. Jeden plát necháme nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dáme zachladiť.
- Po vychladení kváder prerežeme diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojíme do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnime naspodok. Spoje potrieme krémom a strechu zvonka potrieme zvyšným krémom. Zachladíme.
- Pripravíme polevu: zahrejeme šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejeme čokoládu. Dôkladne vymiešame hladký krém a pridáme maslo pre lesk. Polevu nalejeme na strechu, postriekame čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobíme jedlým zlatom.
- Kraje orežeme a strechu rozdelíme na 8 rovnakých kúskov.
Korpus
- 150 g masla
- 150 g práškového cukru
- 120 g vlašských orechov
- 80 g polohrubej múky
- 4 vajcia
- 1 PL kakaa
- 12 g kypriaceho prášku
- Štipka soli
Orechová náplň
- 200 g vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 150 ml rumu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Krém
- 40 g pudingového prášku
- 300 ml mlieka
- 30 g mliečnej čokolády (33 %)
- 2 PL kakaa
- 80 g práškového cukru
- 300 g masla
Čokoládová poleva
- 150 g mliečnej čokolády (33 %)
- 70 g šľahačkovej smotany (33 %)
- 10 g masla
Zdobenie
- Prášková zlatá farba
- 2 cl vodky
- Plátkové jedlé zlato
- Na prípravu korpusu zomelieme vlašské orechy. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Maslo vyšľaháme s cukrom a žĺtkami do peny. Do žĺtkovej masy pridáme pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, kakaom a nakoniec zľahka primiešame bielkový sneh. Korpus pečieme vo dvoch formách (27 × 31 cm) pri 180 °C (horkovzduch) približne 20 minút. Po upečení rozdelíme korpusy na 6 pásov o rozmere 10 × 27 cm.
- Orechovú náplň pripravíme zomletím vlašských orechov a zmiešaním s cukrom, rumom a vanilkovým extraktom.
- Krém pripravíme uvarením pudingu z pudingového prášku a mlieka. Do teplého pudingu pridáme čokoládu a necháme vychladnúť pod fóliou. Maslo šľaháme s cukrom do peny, pridáme kakao a prešľahaný vychladnutý puding. Všetko spolu dôkladne zmiešame.
- Na korpusový plát nanesieme orechovú náplň, následne krém, a tento proces opakujeme štyrikrát. Jeden plát necháme nepotretý – poslúži ako podstava. Dezert dáme zachladiť.
- Po vychladení kváder prerežeme diagonálne po dĺžke. Obidve časti spojíme do tvaru strechy. Nepotretý plát umiestnime naspodok. Spoje potrieme krémom a strechu zvonka potrieme zvyšným krémom. Zachladíme.
- Pripravíme polevu: zahrejeme šľahačkovú smotanu pod bod varu a zalejeme čokoládu. Dôkladne vymiešame hladký krém a pridáme maslo pre lesk. Polevu nalejeme na strechu, postriekame čokoládou a zlatým práškom rozmiešaným v alkohole. Dozdobíme jedlým zlatom.
- Kraje orežeme a strechu rozdelíme na 8 rovnakých kúskov.