Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Svet kníh od Evky

Svet kníh od Evky

Popis

Od detstva ma fascinuje svet kníh, knihy sú neoddeliteľnou súčasťou môjho života a neprejde deň, aby som neprečítala aspoň jednu stranu z knihy. Zbožňujem vôňu novovytlačených kníh. Ako dieťa som chcela stráviť všetok svoj čas v kníhkupectve.

Ingrediencie

Cesto 1:
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks žĺtok
  • Citrónová kôra (nemusí byť)
  • Nakrájaná levanduľa (čerstvá)
Cesto 2:
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
Ovocná zložka:
  • 2 ks pomaranč
  • 1 ČL mletého klinčeka
  • Agar
Na ozdobu:
  • 500 g poťahovej hmoty rôznych farieb
  • Jedlé lepidlo
  • Jedlé fixy

Postup

Postup:

  1. V mise zmiešame suroviny na svetlé a tmavé cesto zvlášť a vypracujeme hladké cestá.
  2. Cestá vyvaľkáme a vyrežeme do požadovaného tvaru. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Šľahačkovú smotanu zohrejeme a rozpustíme v nej tmavú čokoládu. Necháme vychladnúť na ganache.
  4. Pomaranče ošúpeme, rozvaríme, pridáme mleté klinčeky a podľa chuti cukor. Zmes prepasírujeme a zahustíme agarom.
  5. Pripravíme si ozdoby z poťahovej hmoty, ktoré budeme používať na dekoráciu.
  6. Jednotlivé ozdoby nalepíme pomocou jedlého lepidla na upečené diely diorámy. Čokoládovou ganache a pomarančovým želé naplníme sušienky a vytvarujeme z nich pult, kreslo a ďalšie časti dekorácie. Ozdobíme poťahovou hmotou podľa fantázie.
  7. Jednotlivé diely spojíme pomocou čokoládovej ganache a poskladáme do diorámy. Hotovú diorámu môžeme ešte dozdobiť jedlými fixami.
Cesto 1:
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ks žĺtok
  • Citrónová kôra (nemusí byť)
  • Nakrájaná levanduľa (čerstvá)
Cesto 2:
  • 150 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 2 PL kakaa
Ovocná zložka:
  • 2 ks pomaranč
  • 1 ČL mletého klinčeka
  • Agar
Na ozdobu:
  • 500 g poťahovej hmoty rôznych farieb
  • Jedlé lepidlo
  • Jedlé fixy

Postup:

  1. V mise zmiešame suroviny na svetlé a tmavé cesto zvlášť a vypracujeme hladké cestá.
  2. Cestá vyvaľkáme a vyrežeme do požadovaného tvaru. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
  3. Šľahačkovú smotanu zohrejeme a rozpustíme v nej tmavú čokoládu. Necháme vychladnúť na ganache.
  4. Pomaranče ošúpeme, rozvaríme, pridáme mleté klinčeky a podľa chuti cukor. Zmes prepasírujeme a zahustíme agarom.
  5. Pripravíme si ozdoby z poťahovej hmoty, ktoré budeme používať na dekoráciu.
  6. Jednotlivé ozdoby nalepíme pomocou jedlého lepidla na upečené diely diorámy. Čokoládovou ganache a pomarančovým želé naplníme sušienky a vytvarujeme z nich pult, kreslo a ďalšie časti dekorácie. Ozdobíme poťahovou hmotou podľa fantázie.
  7. Jednotlivé diely spojíme pomocou čokoládovej ganache a poskladáme do diorámy. Hotovú diorámu môžeme ešte dozdobiť jedlými fixami.