Svet kníh od Evky
Popis
Od detstva ma fascinuje svet kníh, knihy sú neoddeliteľnou súčasťou môjho života a neprejde deň, aby som neprečítala aspoň jednu stranu z knihy. Zbožňujem vôňu novovytlačených kníh. Ako dieťa som chcela stráviť všetok svoj čas v kníhkupectve.
Ingrediencie
Cesto 1:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 ks žĺtok
- Citrónová kôra (nemusí byť)
- Nakrájaná levanduľa (čerstvá)
Cesto 2:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
Ovocná zložka:
- 2 ks pomaranč
- 1 ČL mletého klinčeka
- Agar
Na ozdobu:
- 500 g poťahovej hmoty rôznych farieb
- Jedlé lepidlo
- Jedlé fixy
Postup
Postup:
- V mise zmiešame suroviny na svetlé a tmavé cesto zvlášť a vypracujeme hladké cestá.
- Cestá vyvaľkáme a vyrežeme do požadovaného tvaru. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Šľahačkovú smotanu zohrejeme a rozpustíme v nej tmavú čokoládu. Necháme vychladnúť na ganache.
- Pomaranče ošúpeme, rozvaríme, pridáme mleté klinčeky a podľa chuti cukor. Zmes prepasírujeme a zahustíme agarom.
- Pripravíme si ozdoby z poťahovej hmoty, ktoré budeme používať na dekoráciu.
- Jednotlivé ozdoby nalepíme pomocou jedlého lepidla na upečené diely diorámy. Čokoládovou ganache a pomarančovým želé naplníme sušienky a vytvarujeme z nich pult, kreslo a ďalšie časti dekorácie. Ozdobíme poťahovou hmotou podľa fantázie.
- Jednotlivé diely spojíme pomocou čokoládovej ganache a poskladáme do diorámy. Hotovú diorámu môžeme ešte dozdobiť jedlými fixami.
Cesto 1:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 ks žĺtok
- Citrónová kôra (nemusí byť)
- Nakrájaná levanduľa (čerstvá)
Cesto 2:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
Ovocná zložka:
- 2 ks pomaranč
- 1 ČL mletého klinčeka
- Agar
Na ozdobu:
- 500 g poťahovej hmoty rôznych farieb
- Jedlé lepidlo
- Jedlé fixy
Postup:
- V mise zmiešame suroviny na svetlé a tmavé cesto zvlášť a vypracujeme hladké cestá.
- Cestá vyvaľkáme a vyrežeme do požadovaného tvaru. Prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 15 minút. Necháme vychladnúť.
- Šľahačkovú smotanu zohrejeme a rozpustíme v nej tmavú čokoládu. Necháme vychladnúť na ganache.
- Pomaranče ošúpeme, rozvaríme, pridáme mleté klinčeky a podľa chuti cukor. Zmes prepasírujeme a zahustíme agarom.
- Pripravíme si ozdoby z poťahovej hmoty, ktoré budeme používať na dekoráciu.
- Jednotlivé ozdoby nalepíme pomocou jedlého lepidla na upečené diely diorámy. Čokoládovou ganache a pomarančovým želé naplníme sušienky a vytvarujeme z nich pult, kreslo a ďalšie časti dekorácie. Ozdobíme poťahovou hmotou podľa fantázie.
- Jednotlivé diely spojíme pomocou čokoládovej ganache a poskladáme do diorámy. Hotovú diorámu môžeme ešte dozdobiť jedlými fixami.