Thajský lohengrin od Danky
Popis
Príchuťami tohto zákusku by som si chcela pripomenúť cesty do nášho obľúbeného Thajska. Kombinácia manga, kokosu a čokolády dodáva tomuto dezertu exotický nádych a unikátny vzhľad.
Ingrediencie
Bufler
- 3 vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 80 g hladkej múky
- ½ ČL kukuričného škrobu
- 1 g soli
Mangovo-kokosový krém
- 350 g mangového pyré
- 150 g plnotučného mlieka
- 20 g kryštálového cukru
- 1 balíček Zlatého klasu
- 3 vaječné žĺtky
- Šťava z ½ citróna
- 250 g masla
- 50 g cukru
- 100 g bielej čokolády
- 40 g strúhaného kokosu
- 40 g kandizovaného manga
Fondán
- 250 g cukrovej polevy
- 4 ČL mangového prášku
- Trochu vody
Ozdoba
- 40 g strúhaného kokosu na posypanie
- 0,5 dl rumu
- Plátky kokosu
Poleva
- 300 g tmavej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 50 g kakaového masla
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme s krupicovým cukrom na pevnú penu. Zľahka primiešame žĺtka, múku a kukuričný škrob. Hmotu vložíme do zdobiaceho vrecka a na plech s papierom na pečenie nastriekame buflery s priemerom 4,5 cm. Pečieme približne 8 minút. Necháme vychladnúť.
- Bielu čokoládu roztopíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V mlieku rozmiešame zlatý klas, žĺtky a cukor. Pridáme mangové pyré a citrónovú šťavu. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutý puding, čokoládu a kokos. Krém vložíme do zdobiaceho vrecka.
- Čokoládovú polevu pripravíme rozpustením čokolády a kakaového masla nad parou.
- Buflery oblou časťou namočíme do čokoládovej polevy a posypeme nasekaným kandizovaným mangom. Necháme stuhnúť. Na bufler nastriekame krém a dáme na 10 minút do mrazničky.
- Fondán roztopíme nad parou, zmiešame mangový prášok s vodou a pridáme do fondánu. Vrchy lohengrinov namáčame do fondánu a posypeme mierne opraženým strúhaným kokosom. Dáme zachladiť na 10 minút.
- Dezerty namáčame do čokoládovej polevy tak, aby prekryli fondán. Umiestnime na mriežku a necháme stuhnúť.
- Na záver ozdobíme flambovanými kokosovými plátkami.
Bufler
- 3 vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 80 g hladkej múky
- ½ ČL kukuričného škrobu
- 1 g soli
Mangovo-kokosový krém
- 350 g mangového pyré
- 150 g plnotučného mlieka
- 20 g kryštálového cukru
- 1 balíček Zlatého klasu
- 3 vaječné žĺtky
- Šťava z ½ citróna
- 250 g masla
- 50 g cukru
- 100 g bielej čokolády
- 40 g strúhaného kokosu
- 40 g kandizovaného manga
Fondán
- 250 g cukrovej polevy
- 4 ČL mangového prášku
- Trochu vody
Ozdoba
- 40 g strúhaného kokosu na posypanie
- 0,5 dl rumu
- Plátky kokosu
Poleva
- 300 g tmavej čokolády
- 100 g mliečnej čokolády
- 50 g kakaového masla
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme s krupicovým cukrom na pevnú penu. Zľahka primiešame žĺtka, múku a kukuričný škrob. Hmotu vložíme do zdobiaceho vrecka a na plech s papierom na pečenie nastriekame buflery s priemerom 4,5 cm. Pečieme približne 8 minút. Necháme vychladnúť.
- Bielu čokoládu roztopíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V mlieku rozmiešame zlatý klas, žĺtky a cukor. Pridáme mangové pyré a citrónovú šťavu. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutý puding, čokoládu a kokos. Krém vložíme do zdobiaceho vrecka.
- Čokoládovú polevu pripravíme rozpustením čokolády a kakaového masla nad parou.
- Buflery oblou časťou namočíme do čokoládovej polevy a posypeme nasekaným kandizovaným mangom. Necháme stuhnúť. Na bufler nastriekame krém a dáme na 10 minút do mrazničky.
- Fondán roztopíme nad parou, zmiešame mangový prášok s vodou a pridáme do fondánu. Vrchy lohengrinov namáčame do fondánu a posypeme mierne opraženým strúhaným kokosom. Dáme zachladiť na 10 minút.
- Dezerty namáčame do čokoládovej polevy tak, aby prekryli fondán. Umiestnime na mriežku a necháme stuhnúť.
- Na záver ozdobíme flambovanými kokosovými plátkami.