Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Thajský lohengrin od Danky

Thajský lohengrin od Danky

Popis

Príchuťami tohto zákusku by som si chcela pripomenúť cesty do nášho obľúbeného Thajska. Kombinácia manga, kokosu a čokolády dodáva tomuto dezertu exotický nádych a unikátny vzhľad.

Ingrediencie

Bufler
  • 3 vajcia
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • ½ ČL kukuričného škrobu
  • 1 g soli
Mangovo-kokosový krém
  • 350 g mangového pyré
  • 150 g plnotučného mlieka
  • 20 g kryštálového cukru
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 3 vaječné žĺtky
  • Šťava z ½ citróna
  • 250 g masla
  • 50 g cukru
  • 100 g bielej čokolády
  • 40 g strúhaného kokosu
  • 40 g kandizovaného manga
Fondán
  • 250 g cukrovej polevy
  • 4 ČL mangového prášku
  • Trochu vody
Ozdoba
  • 40 g strúhaného kokosu na posypanie
  • 0,5 dl rumu
  • Plátky kokosu
Poleva
  • 300 g tmavej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50 g kakaového masla

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme s krupicovým cukrom na pevnú penu. Zľahka primiešame žĺtka, múku a kukuričný škrob. Hmotu vložíme do zdobiaceho vrecka a na plech s papierom na pečenie nastriekame buflery s priemerom 4,5 cm. Pečieme približne 8 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Bielu čokoládu roztopíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V mlieku rozmiešame zlatý klas, žĺtky a cukor. Pridáme mangové pyré a citrónovú šťavu. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutý puding, čokoládu a kokos. Krém vložíme do zdobiaceho vrecka.
  3. Čokoládovú polevu pripravíme rozpustením čokolády a kakaového masla nad parou.
  4. Buflery oblou časťou namočíme do čokoládovej polevy a posypeme nasekaným kandizovaným mangom. Necháme stuhnúť. Na bufler nastriekame krém a dáme na 10 minút do mrazničky.
  5. Fondán roztopíme nad parou, zmiešame mangový prášok s vodou a pridáme do fondánu. Vrchy lohengrinov namáčame do fondánu a posypeme mierne opraženým strúhaným kokosom. Dáme zachladiť na 10 minút.
  6. Dezerty namáčame do čokoládovej polevy tak, aby prekryli fondán. Umiestnime na mriežku a necháme stuhnúť.
  7. Na záver ozdobíme flambovanými kokosovými plátkami.
Bufler
  • 3 vajcia
  • 80 g krupicového cukru
  • 80 g hladkej múky
  • ½ ČL kukuričného škrobu
  • 1 g soli
Mangovo-kokosový krém
  • 350 g mangového pyré
  • 150 g plnotučného mlieka
  • 20 g kryštálového cukru
  • 1 balíček Zlatého klasu
  • 3 vaječné žĺtky
  • Šťava z ½ citróna
  • 250 g masla
  • 50 g cukru
  • 100 g bielej čokolády
  • 40 g strúhaného kokosu
  • 40 g kandizovaného manga
Fondán
  • 250 g cukrovej polevy
  • 4 ČL mangového prášku
  • Trochu vody
Ozdoba
  • 40 g strúhaného kokosu na posypanie
  • 0,5 dl rumu
  • Plátky kokosu
Poleva
  • 300 g tmavej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 50 g kakaového masla
  1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme s krupicovým cukrom na pevnú penu. Zľahka primiešame žĺtka, múku a kukuričný škrob. Hmotu vložíme do zdobiaceho vrecka a na plech s papierom na pečenie nastriekame buflery s priemerom 4,5 cm. Pečieme približne 8 minút. Necháme vychladnúť.
  2. Bielu čokoládu roztopíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. V mlieku rozmiešame zlatý klas, žĺtky a cukor. Pridáme mangové pyré a citrónovú šťavu. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutý puding, čokoládu a kokos. Krém vložíme do zdobiaceho vrecka.
  3. Čokoládovú polevu pripravíme rozpustením čokolády a kakaového masla nad parou.
  4. Buflery oblou časťou namočíme do čokoládovej polevy a posypeme nasekaným kandizovaným mangom. Necháme stuhnúť. Na bufler nastriekame krém a dáme na 10 minút do mrazničky.
  5. Fondán roztopíme nad parou, zmiešame mangový prášok s vodou a pridáme do fondánu. Vrchy lohengrinov namáčame do fondánu a posypeme mierne opraženým strúhaným kokosom. Dáme zachladiť na 10 minút.
  6. Dezerty namáčame do čokoládovej polevy tak, aby prekryli fondán. Umiestnime na mriežku a necháme stuhnúť.
  7. Na záver ozdobíme flambovanými kokosovými plátkami.