Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta plná kvetov od Moniky

Torta plná kvetov od Moniky

Popis

Táto torta má pripomínať jarno-letnú pohodu na terase, keď už slniečko príjemne hreje a my debatíme na terase. Torta je z citrónového korpusu, plnená sviežim krémom z bielej čokolády a višňami.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 ks vajcia
  • 220 g kryštálového cukru
  • 180 ml oleja
  • 180 ml mlieka
  • 5 PL citrónovej šťavy
  • 210 g hladkej múky
  • 80 g kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 2 ČL prášku do pečiva
Ovocná zložka
  • 600 g mrazených višní
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 kávové lyžičky mletého kardamónu
  • Šťava z ½ citróna
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany 30 %
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 200 g bielej tabuľkovej čokolády
Krém na obtretie torty
  • 3 bielky
  • 125 g kryštálového cukru
  • 300 g masla
Na zdobenie torty
  • 2 PL masla
  • potravinárske gélové farby – červená, ružová a zelená
  • zlatý jedlý prášok
  • 10 cl bieleho alkoholu
  • mikroténové vrecúško

Postup

  1. Korpus – bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli a cukrom do pevného snehu. Postupne pomaly zašľaháme žĺtka a olej. Pridáme mlieko a šťavu z citróna. Do hmoty preosejeme múku so škrobom a práškom do pečiva. Rozdelíme do 2 okrúhlych foriem s priemerom 16 cm a pečieme na 180 °C, približne 30 minút.
  2. Korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Vzniknú nám 4 korpusy.
  3. Svieži krém – mascarpone, obe smotany vyšľaháme do tuhého krému. Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnke. Trochu krému zmiešame s čokoládou, aby sa nám vyrovnala teplota. Krém zmiešame so zvyškom krému.
  4. Višňová zložka – višne rozvaríme s cukrom, citrónovou šťavou a mletým kardamónom. Necháme vychladnúť.
  5. Krém na potretie torty – bielka s cukrom dáme nad paru, zohrievame na 60 °C, cukor sa musí rozpustiť. Bielka presunieme do mixéra a vyšľaháme tuhý sneh. Pridávame na kocky pokrájané maslo a šľaháme. Vznikne nám biely pevný krém.
  6. Zostavenie torty – na spodnom korpuse si dookola urobíme z bieleho krému rám hladkou špičkou. Vnútro naplníme mascarpone krémom a dáme višne. Prikryjeme druhým korpusom. Postup opakujeme, pokiaľ nezostavíme tortu zo všetkých korpusov. Tortu jemne obtrieme krémom, tak zahľadíme omrvinky a veľké nerovnosti. Zvyšok krému použijeme na obtretie celej torty. Krém vyhladíme.
  7. Vrecúško nafúkneme do jedného rožka tak, že nám vznikne cíp. Každú farbu vymiešame s troškou masla, aby nám vznikla krémová farba. Na roh vrecúška nanesieme červenú farbu, okolo červenej farby ružovú a zelenou namaľujeme lístky. Takto pripravené vrecúško otlačíme do torty. Postup opakujeme, pokiaľ neurobíme kvety po celej torte. Zlatý prášok rozmiešame v alkohole a dokreslíme detaily.

Ingrediencie

Korpus
  • 4 ks vajcia
  • 220 g kryštálového cukru
  • 180 ml oleja
  • 180 ml mlieka
  • 5 PL citrónovej šťavy
  • 210 g hladkej múky
  • 80 g kukuričného škrobu
  • štipka soli
  • 2 ČL prášku do pečiva
Ovocná zložka
  • 600 g mrazených višní
  • 2 polievkové lyžice cukru
  • 2 kávové lyžičky mletého kardamónu
  • Šťava z ½ citróna
Krém
  • 250 g mascarpone
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany 30 %
  • 250 g šľahačkovej smotany
  • 200 g bielej tabuľkovej čokolády
Krém na obtretie torty
  • 3 bielky
  • 125 g kryštálového cukru
  • 300 g masla
Na zdobenie torty
  • 2 PL masla
  • potravinárske gélové farby – červená, ružová a zelená
  • zlatý jedlý prášok
  • 10 cl bieleho alkoholu
  • mikroténové vrecúško

Postup

  1. Korpus – bielky vyšľaháme spolu so štipkou soli a cukrom do pevného snehu. Postupne pomaly zašľaháme žĺtka a olej. Pridáme mlieko a šťavu z citróna. Do hmoty preosejeme múku so škrobom a práškom do pečiva. Rozdelíme do 2 okrúhlych foriem s priemerom 16 cm a pečieme na 180 °C, približne 30 minút.
  2. Korpusy necháme vychladnúť a prerežeme na polovice. Vzniknú nám 4 korpusy.
  3. Svieži krém – mascarpone, obe smotany vyšľaháme do tuhého krému. Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnke. Trochu krému zmiešame s čokoládou, aby sa nám vyrovnala teplota. Krém zmiešame so zvyškom krému.
  4. Višňová zložka – višne rozvaríme s cukrom, citrónovou šťavou a mletým kardamónom. Necháme vychladnúť.
  5. Krém na potretie torty – bielka s cukrom dáme nad paru, zohrievame na 60 °C, cukor sa musí rozpustiť. Bielka presunieme do mixéra a vyšľaháme tuhý sneh. Pridávame na kocky pokrájané maslo a šľaháme. Vznikne nám biely pevný krém.
  6. Zostavenie torty – na spodnom korpuse si dookola urobíme z bieleho krému rám hladkou špičkou. Vnútro naplníme mascarpone krémom a dáme višne. Prikryjeme druhým korpusom. Postup opakujeme, pokiaľ nezostavíme tortu zo všetkých korpusov. Tortu jemne obtrieme krémom, tak zahľadíme omrvinky a veľké nerovnosti. Zvyšok krému použijeme na obtretie celej torty. Krém vyhladíme.
  7. Vrecúško nafúkneme do jedného rožka tak, že nám vznikne cíp. Každú farbu vymiešame s troškou masla, aby nám vznikla krémová farba. Na roh vrecúška nanesieme červenú farbu, okolo červenej farby ružovú a zelenou namaľujeme lístky. Takto pripravené vrecúško otlačíme do torty. Postup opakujeme, pokiaľ neurobíme kvety po celej torte. Zlatý prášok rozmiešame v alkohole a dokreslíme detaily.