Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta plná očí od Dávida

Torta plná očí od Dávida

Popis

K Halloweenu neodmysliteľne patrí aj poriadny horor, ktoré zbožňujem. A táto torta bude presne to, čo si pod hororom predstavujem :D Pripravím tortu, ktorej hlavnou dominantou bude duch, krvavé oči oči ... veľa očí, veľa krvavých očí ...

Ingrediencie

Korpus
  • 115 g hladkej múky
  • 460 g mandľovej múky
  • 80 g holandského kakaa
  • 12 vajíčok
  • 550 g kryštálového cukru
  • 460 g bielok
  • vanilkový extrakt
  • 100 g masla
Krém
  • 240 g kryštálového cukru
  • 80 g vody
  • 600 g smotany na šľahanie
  • 25 g kávy
  • 660 g kondenzovaného mlieka
  • 9 g sódy bikarbóny
  • 720 g masla
  • mandle
Swiss krém
  • 5 bielok
  • 370 g krupicového cukru
  • 500 g masla
  • 70 g kakao
  • čierna gélová farba
Kávový sirup
  • espresso
  • čokoládový likér
  • cukor
Ganache
  • 500 g horkej čokolády
  • 500 g smotany na šľahanie
Postavička
  • modelovacia hmota
  • 150 g burizóny
  • 100 g kryštálového cukru
  • biely a čierny fondán
Ozdoba (oči)
  • 600 g bielej čokolády
  • 2 citróny
  • voda
  • potravinárska farba – zelená, čierna
  • 10 g agaru

Postup

  1. Múky a kakao preosejeme do misky. Vajíčka zmiešame s 320 g cukru. Miešame nad vodným kúpeľom, kým sa nám kryštáliky cukru nerozpustia a vyšľaháme do tuhej peny. Pridáme múku a vyšľaháme na strednej rýchlosti.
  2. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom a pridávame po častiach do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame rozpustené maslo. Cesto si rozdelíme do dvoch foriem (priemer 24 cm), a pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
  3. Pripravíme si kávový karamel. Cukor a vodu zmiešame a dáme skaramelizovať. Zohrejeme smotanu s kávou. Keď karamel naberá zlatistú farbu, prilejeme k nemu smotanu s kávou a varíme asi 2 minúty. Potom pridáme kondenzované mlieko a varíme asi 10 minút, kým nám krém nezhustne. Odstavíme z plameňa a pridáme sódu bikarbónu, premiešame.
  4. Karamel necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho vymiešame s maslom.
  5. Pripravíme si kávový sirup zmiešaním všetkých ingrediencií.
  6. Korpusy prekrojíme na polovicu, tak, aby sme mali 4 korpusy.
  7. Korpus si pokvapkáme kávovým sirupom, nanesieme maslový karamelový krém a posypeme vlašskými orieškami. V tomto poradí postupujeme v ostatnými korpusmi.
  8. Celú tortu si potrieme zvyšným karamelovým krémom a necháme stuhnúť.
  9. Pripravíme si swiss krém. Bielka zmiešame s cukrom a nad vodným kúpeľom miešame, kým sa nám nerozpustia kryštáliky cukru.
  10. Necháme vychladnúť a následne zmiešame s maslom a pridáme čiernu gélovú farbu.
  11. Potrieme tortu pripraveným swiss krémom.
  12. Pripravíme ganache z bielej čokolády, ktorú zafarbíme zelenou potravinárskou farbou a pripravenou ganache polejeme tortu.
  13. Cukor rozpustíme na karamel a zalejeme ním burizóny. Ešte zahorúca vymodelujeme tvar gule, ktorú potiahneme bielym fondánom a vymodelujeme ducha.
  14. Pripravíme oči z čokolády, ktoré odlejeme v silikónovej forme (pologule).
  15. Zrenice pripravíme tak, že zmiešame vodu a agar, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, vykrajujeme menšie a väčšie krúžka na tvar zreníc.
Korpus
  • 115 g hladkej múky
  • 460 g mandľovej múky
  • 80 g holandského kakaa
  • 12 vajíčok
  • 550 g kryštálového cukru
  • 460 g bielok
  • vanilkový extrakt
  • 100 g masla
Krém
  • 240 g kryštálového cukru
  • 80 g vody
  • 600 g smotany na šľahanie
  • 25 g kávy
  • 660 g kondenzovaného mlieka
  • 9 g sódy bikarbóny
  • 720 g masla
  • mandle
Swiss krém
  • 5 bielok
  • 370 g krupicového cukru
  • 500 g masla
  • 70 g kakao
  • čierna gélová farba
Kávový sirup
  • espresso
  • čokoládový likér
  • cukor
Ganache
  • 500 g horkej čokolády
  • 500 g smotany na šľahanie
Postavička
  • modelovacia hmota
  • 150 g burizóny
  • 100 g kryštálového cukru
  • biely a čierny fondán
Ozdoba (oči)
  • 600 g bielej čokolády
  • 2 citróny
  • voda
  • potravinárska farba – zelená, čierna
  • 10 g agaru
  1. Múky a kakao preosejeme do misky. Vajíčka zmiešame s 320 g cukru. Miešame nad vodným kúpeľom, kým sa nám kryštáliky cukru nerozpustia a vyšľaháme do tuhej peny. Pridáme múku a vyšľaháme na strednej rýchlosti.
  2. Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom a pridávame po častiach do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame rozpustené maslo. Cesto si rozdelíme do dvoch foriem (priemer 24 cm), a pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
  3. Pripravíme si kávový karamel. Cukor a vodu zmiešame a dáme skaramelizovať. Zohrejeme smotanu s kávou. Keď karamel naberá zlatistú farbu, prilejeme k nemu smotanu s kávou a varíme asi 2 minúty. Potom pridáme kondenzované mlieko a varíme asi 10 minút, kým nám krém nezhustne. Odstavíme z plameňa a pridáme sódu bikarbónu, premiešame.
  4. Karamel necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho vymiešame s maslom.
  5. Pripravíme si kávový sirup zmiešaním všetkých ingrediencií.
  6. Korpusy prekrojíme na polovicu, tak, aby sme mali 4 korpusy.
  7. Korpus si pokvapkáme kávovým sirupom, nanesieme maslový karamelový krém a posypeme vlašskými orieškami. V tomto poradí postupujeme v ostatnými korpusmi.
  8. Celú tortu si potrieme zvyšným karamelovým krémom a necháme stuhnúť.
  9. Pripravíme si swiss krém. Bielka zmiešame s cukrom a nad vodným kúpeľom miešame, kým sa nám nerozpustia kryštáliky cukru.
  10. Necháme vychladnúť a následne zmiešame s maslom a pridáme čiernu gélovú farbu.
  11. Potrieme tortu pripraveným swiss krémom.
  12. Pripravíme ganache z bielej čokolády, ktorú zafarbíme zelenou potravinárskou farbou a pripravenou ganache polejeme tortu.
  13. Cukor rozpustíme na karamel a zalejeme ním burizóny. Ešte zahorúca vymodelujeme tvar gule, ktorú potiahneme bielym fondánom a vymodelujeme ducha.
  14. Pripravíme oči z čokolády, ktoré odlejeme v silikónovej forme (pologule).
  15. Zrenice pripravíme tak, že zmiešame vodu a agar, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, vykrajujeme menšie a väčšie krúžka na tvar zreníc.