Torta plná očí od Dávida
Popis
K Halloweenu neodmysliteľne patrí aj poriadny horor, ktoré zbožňujem. A táto torta bude presne to, čo si pod hororom predstavujem :D Pripravím tortu, ktorej hlavnou dominantou bude duch, krvavé oči oči ... veľa očí, veľa krvavých očí ...
Ingrediencie
Korpus
- 115 g hladkej múky
- 460 g mandľovej múky
- 80 g holandského kakaa
- 12 vajíčok
- 550 g kryštálového cukru
- 460 g bielok
- vanilkový extrakt
- 100 g masla
Krém
- 240 g kryštálového cukru
- 80 g vody
- 600 g smotany na šľahanie
- 25 g kávy
- 660 g kondenzovaného mlieka
- 9 g sódy bikarbóny
- 720 g masla
- mandle
Swiss krém
- 5 bielok
- 370 g krupicového cukru
- 500 g masla
- 70 g kakao
- čierna gélová farba
Kávový sirup
- espresso
- čokoládový likér
- cukor
Ganache
- 500 g horkej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
Postavička
- modelovacia hmota
- 150 g burizóny
- 100 g kryštálového cukru
- biely a čierny fondán
Ozdoba (oči)
- 600 g bielej čokolády
- 2 citróny
- voda
- potravinárska farba – zelená, čierna
- 10 g agaru
Postup
- Múky a kakao preosejeme do misky. Vajíčka zmiešame s 320 g cukru. Miešame nad vodným kúpeľom, kým sa nám kryštáliky cukru nerozpustia a vyšľaháme do tuhej peny. Pridáme múku a vyšľaháme na strednej rýchlosti.
- Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom a pridávame po častiach do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame rozpustené maslo. Cesto si rozdelíme do dvoch foriem (priemer 24 cm), a pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
- Pripravíme si kávový karamel. Cukor a vodu zmiešame a dáme skaramelizovať. Zohrejeme smotanu s kávou. Keď karamel naberá zlatistú farbu, prilejeme k nemu smotanu s kávou a varíme asi 2 minúty. Potom pridáme kondenzované mlieko a varíme asi 10 minút, kým nám krém nezhustne. Odstavíme z plameňa a pridáme sódu bikarbónu, premiešame.
- Karamel necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho vymiešame s maslom.
- Pripravíme si kávový sirup zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Korpusy prekrojíme na polovicu, tak, aby sme mali 4 korpusy.
- Korpus si pokvapkáme kávovým sirupom, nanesieme maslový karamelový krém a posypeme vlašskými orieškami. V tomto poradí postupujeme v ostatnými korpusmi.
- Celú tortu si potrieme zvyšným karamelovým krémom a necháme stuhnúť.
- Pripravíme si swiss krém. Bielka zmiešame s cukrom a nad vodným kúpeľom miešame, kým sa nám nerozpustia kryštáliky cukru.
- Necháme vychladnúť a následne zmiešame s maslom a pridáme čiernu gélovú farbu.
- Potrieme tortu pripraveným swiss krémom.
- Pripravíme ganache z bielej čokolády, ktorú zafarbíme zelenou potravinárskou farbou a pripravenou ganache polejeme tortu.
- Cukor rozpustíme na karamel a zalejeme ním burizóny. Ešte zahorúca vymodelujeme tvar gule, ktorú potiahneme bielym fondánom a vymodelujeme ducha.
- Pripravíme oči z čokolády, ktoré odlejeme v silikónovej forme (pologule).
- Zrenice pripravíme tak, že zmiešame vodu a agar, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, vykrajujeme menšie a väčšie krúžka na tvar zreníc.
Korpus
- 115 g hladkej múky
- 460 g mandľovej múky
- 80 g holandského kakaa
- 12 vajíčok
- 550 g kryštálového cukru
- 460 g bielok
- vanilkový extrakt
- 100 g masla
Krém
- 240 g kryštálového cukru
- 80 g vody
- 600 g smotany na šľahanie
- 25 g kávy
- 660 g kondenzovaného mlieka
- 9 g sódy bikarbóny
- 720 g masla
- mandle
Swiss krém
- 5 bielok
- 370 g krupicového cukru
- 500 g masla
- 70 g kakao
- čierna gélová farba
Kávový sirup
- espresso
- čokoládový likér
- cukor
Ganache
- 500 g horkej čokolády
- 500 g smotany na šľahanie
Postavička
- modelovacia hmota
- 150 g burizóny
- 100 g kryštálového cukru
- biely a čierny fondán
Ozdoba (oči)
- 600 g bielej čokolády
- 2 citróny
- voda
- potravinárska farba – zelená, čierna
- 10 g agaru
- Múky a kakao preosejeme do misky. Vajíčka zmiešame s 320 g cukru. Miešame nad vodným kúpeľom, kým sa nám kryštáliky cukru nerozpustia a vyšľaháme do tuhej peny. Pridáme múku a vyšľaháme na strednej rýchlosti.
- Bielky vyšľaháme so zvyšným cukrom a pridávame po častiach do žĺtkovej hmoty. Nakoniec primiešame rozpustené maslo. Cesto si rozdelíme do dvoch foriem (priemer 24 cm), a pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
- Pripravíme si kávový karamel. Cukor a vodu zmiešame a dáme skaramelizovať. Zohrejeme smotanu s kávou. Keď karamel naberá zlatistú farbu, prilejeme k nemu smotanu s kávou a varíme asi 2 minúty. Potom pridáme kondenzované mlieko a varíme asi 10 minút, kým nám krém nezhustne. Odstavíme z plameňa a pridáme sódu bikarbónu, premiešame.
- Karamel necháme vychladnúť. Po vychladnutí ho vymiešame s maslom.
- Pripravíme si kávový sirup zmiešaním všetkých ingrediencií.
- Korpusy prekrojíme na polovicu, tak, aby sme mali 4 korpusy.
- Korpus si pokvapkáme kávovým sirupom, nanesieme maslový karamelový krém a posypeme vlašskými orieškami. V tomto poradí postupujeme v ostatnými korpusmi.
- Celú tortu si potrieme zvyšným karamelovým krémom a necháme stuhnúť.
- Pripravíme si swiss krém. Bielka zmiešame s cukrom a nad vodným kúpeľom miešame, kým sa nám nerozpustia kryštáliky cukru.
- Necháme vychladnúť a následne zmiešame s maslom a pridáme čiernu gélovú farbu.
- Potrieme tortu pripraveným swiss krémom.
- Pripravíme ganache z bielej čokolády, ktorú zafarbíme zelenou potravinárskou farbou a pripravenou ganache polejeme tortu.
- Cukor rozpustíme na karamel a zalejeme ním burizóny. Ešte zahorúca vymodelujeme tvar gule, ktorú potiahneme bielym fondánom a vymodelujeme ducha.
- Pripravíme oči z čokolády, ktoré odlejeme v silikónovej forme (pologule).
- Zrenice pripravíme tak, že zmiešame vodu a agar, ktorú zafarbíme potravinárskymi farbami, vykrajujeme menšie a väčšie krúžka na tvar zreníc.