Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta podľa Ewelina Funek od Paliho

Torta podľa Ewelina Funek od Paliho

Popis

Čokoládovo oriešková torta je kombináciou chutného korpusu, lahodného krému, chrumkavého orieškového vkladu a elegantnej dekorácie. Ideálna na výnimočné príležitosti!

Ingrediencie

Čokoládovo orieškový korpus (20 cm x 2)
  • 12 vajec
  • 16 PL oleja
  • 340 g práškového cukru
  • 320 g hladkej múky
  • 160 g namletých opražených pekanových orechov
  • 120 g nasekanej horkej čokolády
  • 24 g prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • Kôra z 1 citróna
Rozvar na poliatie korpusov
  • 300 ml mlieka
  • 30 g horkej čokolády
Orieškovo rumový krém
  • 480 g cukru krupice
  • 96 g žĺtkov
  • 600 ml mlieka
  • 72 g hladkej múky
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 g masla
  • 72 ml rumu
  • 240 g mliečnej čokolády
  • 120 g mletých opražených pekanových orieškov
Ovocný gel z červených ríbezlí
  • 400 g pyré z červených ríbezlí
  • 90 g cukru
  • 12 g pektínu
Orieškové praliné
  • 200 g opražených pekanových orechov
  • 130 g cukru
  • 13 g oleja
Chrumkavé palacinky
  • 80 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g vaječných bielkov
  • 80 g masla
Chrumkavý orieškový vklad
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 45 g slnečnicového oleja
  • 90 g orieškového praliné
  • Chrumkavé palacinky
Ganache na poter
  • 600 g bielej čokolády
  • 30 g horkej čokolády
  • 600 g masla (izbovej teploty)
Dekor
  • 500 g modelovacej hmoty Saracino (250 g čiernej + 250 g bielej)
  • 100 ml vodka (biely alkohol)
  • Jedlá zlatá farba (prášková)
  • Jedlé lepidlo na modelovaciu hmotu
  • Floristický drôtik
  • Čierne gélové farbivo
  • Solamyl
  • Chladiaci sprej na čokoládu
  • Štetce, vykrajovačky – vlastné
  • Hrubá tortová podložka, tenká stredová podložka
  • Výstuže

Postup

  1. Na vanilkový korpus vyšľaháme bielka s cukrom na pevný sneh. Žĺtky zmiešame s olejom, citrónovou kôrou a vanilkovou pastou, primiešame k snehu. Postupne pridáme suché ingrediencie. Pečieme v dvoch ráfikoch pri 170 °C 40-45 minút.
  2. Rozvar pripravíme zahriatím mlieka, do ktorého vmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť.
  3. Na ovocný gel zahrejeme pyré na 40 °C, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Prenesieme do nádoby, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Krém pripravíme zmiešaním žĺtkov s cukrom, múkou a časťou mlieka. Zvyšok mlieka zahrejeme s vanilkou, pridáme k žĺtkom, uvaríme puding, vychladíme a zmiešame so šľahaným maslom. Pridáme rum, čokoládu a nasekané oriešky.
  5. Orieškové praliné pripravíme karamelizovaním cukru, ktorým zalejeme orechy. Zmes rozmixujeme na pastu.
  6. Chrumkavé palacinky upečieme z pripraveného cesta na tenko rozotretého na papier na pečenie pri 200 °C. Nalámeme na kúsky.
  7. Chrumkavý vklad pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády, oleja, praliné a chrumkavých palaciniek. Zmes necháme stuhnúť a nasekáme na kocky.
  8. Tortu skladáme vrstvením korpusov, rozvaru, krému, ríbezľového gelu a chrumkavého vkladu. Vystužíme podľa potreby.
  9. Ganache na poter pripravíme vymiešaním rozpustenej čokolády s maslom. Tortu potrieme a uhladíme. Dáme zachladiť.
  10. Modelovaciu hmotu zafarbíme, vyvaľkáme, vykrojíme a lepíme na tortu podľa želania.
Čokoládovo orieškový korpus (20 cm x 2)
  • 12 vajec
  • 16 PL oleja
  • 340 g práškového cukru
  • 320 g hladkej múky
  • 160 g namletých opražených pekanových orechov
  • 120 g nasekanej horkej čokolády
  • 24 g prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 2 ČL vanilkovej pasty
  • Kôra z 1 citróna
Rozvar na poliatie korpusov
  • 300 ml mlieka
  • 30 g horkej čokolády
Orieškovo rumový krém
  • 480 g cukru krupice
  • 96 g žĺtkov
  • 600 ml mlieka
  • 72 g hladkej múky
  • 1 vanilkový lusk
  • 600 g masla
  • 72 ml rumu
  • 240 g mliečnej čokolády
  • 120 g mletých opražených pekanových orieškov
Ovocný gel z červených ríbezlí
  • 400 g pyré z červených ríbezlí
  • 90 g cukru
  • 12 g pektínu
Orieškové praliné
  • 200 g opražených pekanových orechov
  • 130 g cukru
  • 13 g oleja
Chrumkavé palacinky
  • 80 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 80 g vaječných bielkov
  • 80 g masla
Chrumkavý orieškový vklad
  • 150 g mliečnej čokolády
  • 45 g slnečnicového oleja
  • 90 g orieškového praliné
  • Chrumkavé palacinky
Ganache na poter
  • 600 g bielej čokolády
  • 30 g horkej čokolády
  • 600 g masla (izbovej teploty)
Dekor
  • 500 g modelovacej hmoty Saracino (250 g čiernej + 250 g bielej)
  • 100 ml vodka (biely alkohol)
  • Jedlá zlatá farba (prášková)
  • Jedlé lepidlo na modelovaciu hmotu
  • Floristický drôtik
  • Čierne gélové farbivo
  • Solamyl
  • Chladiaci sprej na čokoládu
  • Štetce, vykrajovačky – vlastné
  • Hrubá tortová podložka, tenká stredová podložka
  • Výstuže
  1. Na vanilkový korpus vyšľaháme bielka s cukrom na pevný sneh. Žĺtky zmiešame s olejom, citrónovou kôrou a vanilkovou pastou, primiešame k snehu. Postupne pridáme suché ingrediencie. Pečieme v dvoch ráfikoch pri 170 °C 40-45 minút.
  2. Rozvar pripravíme zahriatím mlieka, do ktorého vmiešame čokoládu. Necháme vychladnúť.
  3. Na ovocný gel zahrejeme pyré na 40 °C, pridáme cukor s pektínom a prevaríme. Prenesieme do nádoby, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  4. Krém pripravíme zmiešaním žĺtkov s cukrom, múkou a časťou mlieka. Zvyšok mlieka zahrejeme s vanilkou, pridáme k žĺtkom, uvaríme puding, vychladíme a zmiešame so šľahaným maslom. Pridáme rum, čokoládu a nasekané oriešky.
  5. Orieškové praliné pripravíme karamelizovaním cukru, ktorým zalejeme orechy. Zmes rozmixujeme na pastu.
  6. Chrumkavé palacinky upečieme z pripraveného cesta na tenko rozotretého na papier na pečenie pri 200 °C. Nalámeme na kúsky.
  7. Chrumkavý vklad pripravíme zmiešaním roztopenej čokolády, oleja, praliné a chrumkavých palaciniek. Zmes necháme stuhnúť a nasekáme na kocky.
  8. Tortu skladáme vrstvením korpusov, rozvaru, krému, ríbezľového gelu a chrumkavého vkladu. Vystužíme podľa potreby.
  9. Ganache na poter pripravíme vymiešaním rozpustenej čokolády s maslom. Tortu potrieme a uhladíme. Dáme zachladiť.
  10. Modelovaciu hmotu zafarbíme, vyvaľkáme, vykrojíme a lepíme na tortu podľa želania.