Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta podľa Merul od Danky

Torta podľa Merul od Danky

Popis

Torta podľa Merul spája jedinečné chute čokolády, arašidov a karamelu s vizuálne efektným vzhľadom. Táto dvojposchodová torta s precíznou textúrou a harmonicky prepojenými vrstvami je ideálna na slávnostné príležitosti.

Ingrediencie

Čokoládový korpus
  • 54 g masla
  • 62 g oleja
  • 253 g smotany (30-36 %)
  • 189 g vajec (cca 4 malé)
  • 23 g vínneho alebo jablčného octu
  • 315 g hladkej múky
  • 62 g kakaa
  • 380 g krupicového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  • 3 g soli
Karamel
  • 340 g krupicového cukru
  • 240 g smotany (40 %)
  • 150 g masla
  • 5 g želatíny v prášku
  • 60 g vody
Arašidová náplň
  • 570 g karamelu
  • 200 g slaných arašidov
Čokoládový krém
  • 500 g smotanového syra
  • 500 g smotany (40 %)
  • 120 g práškového cukru
  • 160 g kakaa
  • 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
  • 1300 g bielej čokolády
  • 200 g kakaového masla
  • 500 g smotany (30-35 %)
  • Bordová farba do čokolády
Kvety
  • Etanol (90 %)
  • Voda
  • 5 ks waflového papiera
  • Bordová gélová farba
  • Floristické drôtiky
  • Floristické pásky

Postup

  1. Pripravíme korpus: Maslo, olej, smotanu, vajcia a ocot šľaháme 2-3 minúty. Zmiešame suché suroviny a postupne ich pridáme do tekutej zmesi. Šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Cesto nalejeme do troch ráfikov (priemer 16 cm) vystlaných papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Pečieme pri 175 °C 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Na karamel namočíme želatínu. Cukor roztopíme na karamel a stiahneme zo sporáka. Pridáme vychladené maslo a miešame. Postupne prilievame horúcu smotanu, varíme 2-3 minúty. Pridáme želatínu a rozmixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
  3. Čokoládový krém: Smotanový syr šľaháme s práškovým cukrom na nízkych otáčkach, potom na vysokých 30 s. Pridáme smotanu, kakao a vychladenú čokoládu (30 °C). Šľaháme, kým sa krém nespojí.
  4. Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých vrstiev, vrchy zrežeme. Arašidy zmiešame s karamelom.
  5. Korpusy plníme: Každú vrstvu potrieme krémom, urobíme lem a do vnútra vložíme arašidovo-karamelovú zmes. Boky uhladíme a obalíme acetátovou fóliou. Vrstvy opakujeme a dáme zachladiť.
  6. Ganache: Biela čokoláda a kakaové maslo sa roztopia samostatne v mikrovlnke. Smotanu zahrejeme a po častiach vmiešame do čokolády s maslom. Zmes rozmixujeme a zachladíme.
  7. Spodné poschodie torty pokryjeme bielou ganážou, uhladíme. Horné poschodie ozdobíme farebnou ganážou. Vrstvy uhladzujeme kartou a špachtľou, zachladíme.
  8. Kvety: Z waflového papiera vystrihneme lupene, zafarbíme zmesou vody a alkoholu. Každý lupeň pripevníme k drôtiku a fixujeme páskou. Kvety zapichneme do torty.
Čokoládový korpus
  • 54 g masla
  • 62 g oleja
  • 253 g smotany (30-36 %)
  • 189 g vajec (cca 4 malé)
  • 23 g vínneho alebo jablčného octu
  • 315 g hladkej múky
  • 62 g kakaa
  • 380 g krupicového cukru
  • 15 g prášku do pečiva
  • 3 g soli
Karamel
  • 340 g krupicového cukru
  • 240 g smotany (40 %)
  • 150 g masla
  • 5 g želatíny v prášku
  • 60 g vody
Arašidová náplň
  • 570 g karamelu
  • 200 g slaných arašidov
Čokoládový krém
  • 500 g smotanového syra
  • 500 g smotany (40 %)
  • 120 g práškového cukru
  • 160 g kakaa
  • 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
  • 1300 g bielej čokolády
  • 200 g kakaového masla
  • 500 g smotany (30-35 %)
  • Bordová farba do čokolády
Kvety
  • Etanol (90 %)
  • Voda
  • 5 ks waflového papiera
  • Bordová gélová farba
  • Floristické drôtiky
  • Floristické pásky
  1. Pripravíme korpus: Maslo, olej, smotanu, vajcia a ocot šľaháme 2-3 minúty. Zmiešame suché suroviny a postupne ich pridáme do tekutej zmesi. Šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Cesto nalejeme do troch ráfikov (priemer 16 cm) vystlaných papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Pečieme pri 175 °C 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
  2. Na karamel namočíme želatínu. Cukor roztopíme na karamel a stiahneme zo sporáka. Pridáme vychladené maslo a miešame. Postupne prilievame horúcu smotanu, varíme 2-3 minúty. Pridáme želatínu a rozmixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
  3. Čokoládový krém: Smotanový syr šľaháme s práškovým cukrom na nízkych otáčkach, potom na vysokých 30 s. Pridáme smotanu, kakao a vychladenú čokoládu (30 °C). Šľaháme, kým sa krém nespojí.
  4. Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých vrstiev, vrchy zrežeme. Arašidy zmiešame s karamelom.
  5. Korpusy plníme: Každú vrstvu potrieme krémom, urobíme lem a do vnútra vložíme arašidovo-karamelovú zmes. Boky uhladíme a obalíme acetátovou fóliou. Vrstvy opakujeme a dáme zachladiť.
  6. Ganache: Biela čokoláda a kakaové maslo sa roztopia samostatne v mikrovlnke. Smotanu zahrejeme a po častiach vmiešame do čokolády s maslom. Zmes rozmixujeme a zachladíme.
  7. Spodné poschodie torty pokryjeme bielou ganážou, uhladíme. Horné poschodie ozdobíme farebnou ganážou. Vrstvy uhladzujeme kartou a špachtľou, zachladíme.
  8. Kvety: Z waflového papiera vystrihneme lupene, zafarbíme zmesou vody a alkoholu. Každý lupeň pripevníme k drôtiku a fixujeme páskou. Kvety zapichneme do torty.