Torta podľa Merul od Danky
Popis
Torta podľa Merul spája jedinečné chute čokolády, arašidov a karamelu s vizuálne efektným vzhľadom. Táto dvojposchodová torta s precíznou textúrou a harmonicky prepojenými vrstvami je ideálna na slávnostné príležitosti.
Ingrediencie
Čokoládový korpus
- 54 g masla
- 62 g oleja
- 253 g smotany (30-36 %)
- 189 g vajec (cca 4 malé)
- 23 g vínneho alebo jablčného octu
- 315 g hladkej múky
- 62 g kakaa
- 380 g krupicového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Karamel
- 340 g krupicového cukru
- 240 g smotany (40 %)
- 150 g masla
- 5 g želatíny v prášku
- 60 g vody
Arašidová náplň
- 570 g karamelu
- 200 g slaných arašidov
Čokoládový krém
- 500 g smotanového syra
- 500 g smotany (40 %)
- 120 g práškového cukru
- 160 g kakaa
- 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
- 1300 g bielej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 500 g smotany (30-35 %)
- Bordová farba do čokolády
Kvety
- Etanol (90 %)
- Voda
- 5 ks waflového papiera
- Bordová gélová farba
- Floristické drôtiky
- Floristické pásky
Postup
- Pripravíme korpus: Maslo, olej, smotanu, vajcia a ocot šľaháme 2-3 minúty. Zmiešame suché suroviny a postupne ich pridáme do tekutej zmesi. Šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Cesto nalejeme do troch ráfikov (priemer 16 cm) vystlaných papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Pečieme pri 175 °C 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Na karamel namočíme želatínu. Cukor roztopíme na karamel a stiahneme zo sporáka. Pridáme vychladené maslo a miešame. Postupne prilievame horúcu smotanu, varíme 2-3 minúty. Pridáme želatínu a rozmixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
- Čokoládový krém: Smotanový syr šľaháme s práškovým cukrom na nízkych otáčkach, potom na vysokých 30 s. Pridáme smotanu, kakao a vychladenú čokoládu (30 °C). Šľaháme, kým sa krém nespojí.
- Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých vrstiev, vrchy zrežeme. Arašidy zmiešame s karamelom.
- Korpusy plníme: Každú vrstvu potrieme krémom, urobíme lem a do vnútra vložíme arašidovo-karamelovú zmes. Boky uhladíme a obalíme acetátovou fóliou. Vrstvy opakujeme a dáme zachladiť.
- Ganache: Biela čokoláda a kakaové maslo sa roztopia samostatne v mikrovlnke. Smotanu zahrejeme a po častiach vmiešame do čokolády s maslom. Zmes rozmixujeme a zachladíme.
- Spodné poschodie torty pokryjeme bielou ganážou, uhladíme. Horné poschodie ozdobíme farebnou ganážou. Vrstvy uhladzujeme kartou a špachtľou, zachladíme.
- Kvety: Z waflového papiera vystrihneme lupene, zafarbíme zmesou vody a alkoholu. Každý lupeň pripevníme k drôtiku a fixujeme páskou. Kvety zapichneme do torty.
Čokoládový korpus
- 54 g masla
- 62 g oleja
- 253 g smotany (30-36 %)
- 189 g vajec (cca 4 malé)
- 23 g vínneho alebo jablčného octu
- 315 g hladkej múky
- 62 g kakaa
- 380 g krupicového cukru
- 15 g prášku do pečiva
- 3 g soli
Karamel
- 340 g krupicového cukru
- 240 g smotany (40 %)
- 150 g masla
- 5 g želatíny v prášku
- 60 g vody
Arašidová náplň
- 570 g karamelu
- 200 g slaných arašidov
Čokoládový krém
- 500 g smotanového syra
- 500 g smotany (40 %)
- 120 g práškového cukru
- 160 g kakaa
- 100 g mliečnej čokolády
Ganache z bielej čokolády
- 1300 g bielej čokolády
- 200 g kakaového masla
- 500 g smotany (30-35 %)
- Bordová farba do čokolády
Kvety
- Etanol (90 %)
- Voda
- 5 ks waflového papiera
- Bordová gélová farba
- Floristické drôtiky
- Floristické pásky
- Pripravíme korpus: Maslo, olej, smotanu, vajcia a ocot šľaháme 2-3 minúty. Zmiešame suché suroviny a postupne ich pridáme do tekutej zmesi. Šľaháme ďalšie 2-3 minúty. Cesto nalejeme do troch ráfikov (priemer 16 cm) vystlaných papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Pečieme pri 175 °C 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť.
- Na karamel namočíme želatínu. Cukor roztopíme na karamel a stiahneme zo sporáka. Pridáme vychladené maslo a miešame. Postupne prilievame horúcu smotanu, varíme 2-3 minúty. Pridáme želatínu a rozmixujeme. Prikryjeme fóliou a dáme zachladiť.
- Čokoládový krém: Smotanový syr šľaháme s práškovým cukrom na nízkych otáčkach, potom na vysokých 30 s. Pridáme smotanu, kakao a vychladenú čokoládu (30 °C). Šľaháme, kým sa krém nespojí.
- Korpusy rozkrájame na 6 rovnakých vrstiev, vrchy zrežeme. Arašidy zmiešame s karamelom.
- Korpusy plníme: Každú vrstvu potrieme krémom, urobíme lem a do vnútra vložíme arašidovo-karamelovú zmes. Boky uhladíme a obalíme acetátovou fóliou. Vrstvy opakujeme a dáme zachladiť.
- Ganache: Biela čokoláda a kakaové maslo sa roztopia samostatne v mikrovlnke. Smotanu zahrejeme a po častiach vmiešame do čokolády s maslom. Zmes rozmixujeme a zachladíme.
- Spodné poschodie torty pokryjeme bielou ganážou, uhladíme. Horné poschodie ozdobíme farebnou ganážou. Vrstvy uhladzujeme kartou a špachtľou, zachladíme.
- Kvety: Z waflového papiera vystrihneme lupene, zafarbíme zmesou vody a alkoholu. Každý lupeň pripevníme k drôtiku a fixujeme páskou. Kvety zapichneme do torty.