Torta podľa Miňa Maculu od Martiny
Popis
Táto torta je kombináciou jemného pistáciového korpusu, malinovej vložky a bohatého vanilkového krému. Chrumkavé pistáciovo-malinové vrstvy a čokoládový ganache dodávajú tortám dokonalý záver.
Ingrediencie
Korpusy (16 cm)
- 300 g hladkej múky
- 105 g mletých pistácií
- 390 g kryštálového cukru
- 360 g vajec
- 250 g mlieka
- 100 g masla
- 18 g prášku do pečiva
- 6 g soľ
Ovocná vložka
- 360 g malinové pyré
- 60 g kryštálový cukor
- 8 g pektín NH
Chrumkavá vrstva
- 150 g sekané pistácie
- 200 g biela čokoláda
- 3 PL pistáciovej pasty
- 2 hrste lyofilizovaných malín
Vanilkový krém
- 600 ml mlieka
- 150 g žĺtka
- 170 g cukor
- 70 g Zlatý klas
- 1 bal Vanilkovej pasty
- 300 g masla
Ganache
- 400 g horká čokoláda
- 400 g mliečna čokoláda
- 92 g glukózový sirup
- 280 g smotany 40 %
- 360 g masla
- Čierne farbivo
Cremeaux
- 4 plátky želatíny
- 40 g cukru
- 100 g pistáciovej pasty
- 300 g smotany
- 130 g masla
Postup
- Všetky suroviny si pripravíme vopred na izbovú teplotu.
- Vajcia, soľ a cukor šľaháme 15 minút do biela. Preosejeme múku, mleté pistácie a prášok do pečiva.
- Tekuté suroviny (mlieko a maslo) zmiešame. Do vaječnej zmesi pridávame suché a tekuté suroviny striedavo na 4-5 krát.
- Vylejeme do troch foriem a pečieme pri 160 °C s ventilátorom 40 minút.
- Na ovocnú vložku zahrievame pyré na cca 50 °C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme prebublať. Nalejeme do formy a necháme zachladiť.
- Na chrumkavú vrstvu opražíme pistácie, roztopíme čokoládu, pridáme pastu a rozotrieme na plech. Po zatuhnutí nasekáme a zmiešame s malinami.
- Na vanilkový krém uvaríme puding zo všetkých surovín okrem masla. Po vychladnutí na 40 °C doň zamiešame maslo.
- Ganache pripravíme zahrievaním smotany, sirupu a následným naliatím na čokoládu. Pri 40 °C pridáme maslo a rozmixujeme.
- Na cremeaux napučíme želatínu, smotanu zahrievame, pridáme žĺtka s cukrom, ohrejeme na 84 °C a pridáme želatínu. Prejdeme mixérom a pri 40 °C pridáme maslo.
- Tortu skladáme v poradí: korpus, krém, chrumkavá zložka, krém, korpus, krém, malinový vklad, krém, korpus.
- Torty položíme na seba.
Korpusy (16 cm)
- 300 g hladkej múky
- 105 g mletých pistácií
- 390 g kryštálového cukru
- 360 g vajec
- 250 g mlieka
- 100 g masla
- 18 g prášku do pečiva
- 6 g soľ
Ovocná vložka
- 360 g malinové pyré
- 60 g kryštálový cukor
- 8 g pektín NH
Chrumkavá vrstva
- 150 g sekané pistácie
- 200 g biela čokoláda
- 3 PL pistáciovej pasty
- 2 hrste lyofilizovaných malín
Vanilkový krém
- 600 ml mlieka
- 150 g žĺtka
- 170 g cukor
- 70 g Zlatý klas
- 1 bal Vanilkovej pasty
- 300 g masla
Ganache
- 400 g horká čokoláda
- 400 g mliečna čokoláda
- 92 g glukózový sirup
- 280 g smotany 40 %
- 360 g masla
- Čierne farbivo
Cremeaux
- 4 plátky želatíny
- 40 g cukru
- 100 g pistáciovej pasty
- 300 g smotany
- 130 g masla
- Všetky suroviny si pripravíme vopred na izbovú teplotu.
- Vajcia, soľ a cukor šľaháme 15 minút do biela. Preosejeme múku, mleté pistácie a prášok do pečiva.
- Tekuté suroviny (mlieko a maslo) zmiešame. Do vaječnej zmesi pridávame suché a tekuté suroviny striedavo na 4-5 krát.
- Vylejeme do troch foriem a pečieme pri 160 °C s ventilátorom 40 minút.
- Na ovocnú vložku zahrievame pyré na cca 50 °C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme prebublať. Nalejeme do formy a necháme zachladiť.
- Na chrumkavú vrstvu opražíme pistácie, roztopíme čokoládu, pridáme pastu a rozotrieme na plech. Po zatuhnutí nasekáme a zmiešame s malinami.
- Na vanilkový krém uvaríme puding zo všetkých surovín okrem masla. Po vychladnutí na 40 °C doň zamiešame maslo.
- Ganache pripravíme zahrievaním smotany, sirupu a následným naliatím na čokoládu. Pri 40 °C pridáme maslo a rozmixujeme.
- Na cremeaux napučíme želatínu, smotanu zahrievame, pridáme žĺtka s cukrom, ohrejeme na 84 °C a pridáme želatínu. Prejdeme mixérom a pri 40 °C pridáme maslo.
- Tortu skladáme v poradí: korpus, krém, chrumkavá zložka, krém, korpus, krém, malinový vklad, krém, korpus.
- Torty položíme na seba.