Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta podľa Miňa Maculu od Martiny

Torta podľa Miňa Maculu od Martiny

Popis

Táto torta je kombináciou jemného pistáciového korpusu, malinovej vložky a bohatého vanilkového krému. Chrumkavé pistáciovo-malinové vrstvy a čokoládový ganache dodávajú tortám dokonalý záver.

Ingrediencie

Korpusy (16 cm)
  • 300 g hladkej múky
  • 105 g mletých pistácií
  • 390 g kryštálového cukru
  • 360 g vajec
  • 250 g mlieka
  • 100 g masla
  • 18 g prášku do pečiva
  • 6 g soľ
Ovocná vložka
  • 360 g malinové pyré
  • 60 g kryštálový cukor
  • 8 g pektín NH
Chrumkavá vrstva
  • 150 g sekané pistácie
  • 200 g biela čokoláda
  • 3 PL pistáciovej pasty
  • 2 hrste lyofilizovaných malín
Vanilkový krém
  • 600 ml mlieka
  • 150 g žĺtka
  • 170 g cukor
  • 70 g Zlatý klas
  • 1 bal Vanilkovej pasty
  • 300 g masla
Ganache
  • 400 g horká čokoláda
  • 400 g mliečna čokoláda
  • 92 g glukózový sirup
  • 280 g smotany 40 %
  • 360 g masla
  • Čierne farbivo
Cremeaux
  • 4 plátky želatíny
  • 40 g cukru
  • 100 g pistáciovej pasty
  • 300 g smotany
  • 130 g masla

Postup

  1. Všetky suroviny si pripravíme vopred na izbovú teplotu.
  2. Vajcia, soľ a cukor šľaháme 15 minút do biela. Preosejeme múku, mleté pistácie a prášok do pečiva.
  3. Tekuté suroviny (mlieko a maslo) zmiešame. Do vaječnej zmesi pridávame suché a tekuté suroviny striedavo na 4-5 krát.
  4. Vylejeme do troch foriem a pečieme pri 160 °C s ventilátorom 40 minút.
  5. Na ovocnú vložku zahrievame pyré na cca 50 °C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme prebublať. Nalejeme do formy a necháme zachladiť.
  6. Na chrumkavú vrstvu opražíme pistácie, roztopíme čokoládu, pridáme pastu a rozotrieme na plech. Po zatuhnutí nasekáme a zmiešame s malinami.
  7. Na vanilkový krém uvaríme puding zo všetkých surovín okrem masla. Po vychladnutí na 40 °C doň zamiešame maslo.
  8. Ganache pripravíme zahrievaním smotany, sirupu a následným naliatím na čokoládu. Pri 40 °C pridáme maslo a rozmixujeme.
  9. Na cremeaux napučíme želatínu, smotanu zahrievame, pridáme žĺtka s cukrom, ohrejeme na 84 °C a pridáme želatínu. Prejdeme mixérom a pri 40 °C pridáme maslo.
  10. Tortu skladáme v poradí: korpus, krém, chrumkavá zložka, krém, korpus, krém, malinový vklad, krém, korpus.
  11. Torty položíme na seba.
Korpusy (16 cm)
  • 300 g hladkej múky
  • 105 g mletých pistácií
  • 390 g kryštálového cukru
  • 360 g vajec
  • 250 g mlieka
  • 100 g masla
  • 18 g prášku do pečiva
  • 6 g soľ
Ovocná vložka
  • 360 g malinové pyré
  • 60 g kryštálový cukor
  • 8 g pektín NH
Chrumkavá vrstva
  • 150 g sekané pistácie
  • 200 g biela čokoláda
  • 3 PL pistáciovej pasty
  • 2 hrste lyofilizovaných malín
Vanilkový krém
  • 600 ml mlieka
  • 150 g žĺtka
  • 170 g cukor
  • 70 g Zlatý klas
  • 1 bal Vanilkovej pasty
  • 300 g masla
Ganache
  • 400 g horká čokoláda
  • 400 g mliečna čokoláda
  • 92 g glukózový sirup
  • 280 g smotany 40 %
  • 360 g masla
  • Čierne farbivo
Cremeaux
  • 4 plátky želatíny
  • 40 g cukru
  • 100 g pistáciovej pasty
  • 300 g smotany
  • 130 g masla
  1. Všetky suroviny si pripravíme vopred na izbovú teplotu.
  2. Vajcia, soľ a cukor šľaháme 15 minút do biela. Preosejeme múku, mleté pistácie a prášok do pečiva.
  3. Tekuté suroviny (mlieko a maslo) zmiešame. Do vaječnej zmesi pridávame suché a tekuté suroviny striedavo na 4-5 krát.
  4. Vylejeme do troch foriem a pečieme pri 160 °C s ventilátorom 40 minút.
  5. Na ovocnú vložku zahrievame pyré na cca 50 °C, pridáme pektín zmiešaný s cukrom a necháme prebublať. Nalejeme do formy a necháme zachladiť.
  6. Na chrumkavú vrstvu opražíme pistácie, roztopíme čokoládu, pridáme pastu a rozotrieme na plech. Po zatuhnutí nasekáme a zmiešame s malinami.
  7. Na vanilkový krém uvaríme puding zo všetkých surovín okrem masla. Po vychladnutí na 40 °C doň zamiešame maslo.
  8. Ganache pripravíme zahrievaním smotany, sirupu a následným naliatím na čokoládu. Pri 40 °C pridáme maslo a rozmixujeme.
  9. Na cremeaux napučíme želatínu, smotanu zahrievame, pridáme žĺtka s cukrom, ohrejeme na 84 °C a pridáme želatínu. Prejdeme mixérom a pri 40 °C pridáme maslo.
  10. Tortu skladáme v poradí: korpus, krém, chrumkavá zložka, krém, korpus, krém, malinový vklad, krém, korpus.
  11. Torty položíme na seba.