Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Torta pre Sindy od Tonky

Torta pre Sindy od Tonky

Popis

Vždy keď prídem domov, okamžite ma privíta vrtiacim chvostíkom moja fenka Yorkshira Sindy. Jej miniatúra zdobí tortu, ktorej príchuť milujú všetci členovia mojej rodiny, keďže nie je presladená, ale naopak je svieža vďaka broskyniam a nektárinkám.

Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 40 g pekanových orechov
  • 60 g slnečnicového oleja
  • 60 g vody
  • 5 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 1 ČL mletej škorice
Džem
  • 200 g broskýň
  • 100 g nektáriniek
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z ½ citróna
Krém
  • 300 g mascarpone
  • 300 g jemného tvarohu
  • 160 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 80 g práškového cukru
  • semienka z ½ vanilkového lusku
Swiss krém
  • 5 bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 400 g masla 82 %
Ostatné
  • 50 ml rumu
  • 200 g nektáriniek
  • 100 g broskýň
  • 300 g modelovacej hmoty
  • potravinárske gélové farby (žltá, ružová, čierna, hnedá alebo kakao)

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Na veľký plech položíme papier na pečenie, ktorým obalíme zo spodnej strany ráfik o priemere 20 cm.
  2. Bielky šľaháme so štipkou soli, pričom v polovici šľahania pridáme cukor a vytvoríme hustú bielkovú penu. Do tejto hmoty ručne primiešavame po jednom žĺtku, potom vodu s olejom, vanilku a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, škoricou a s pomletými pekanovými orechmi. Hmotu vylejeme do pripraveného ráfika.
  3. Pečieme 45 minút.
  4. Na prípravu džemu nakrájame na kocky broskyne aj nektárinky. Pripravíme si ho varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
  5. Mascarpone krém na plnenie si pripravíme vyšľahaním všetkých uvedených ingrediencií do hladkého nadýchaného krému.
  6. Na prípravu swiss krému ohrejeme bielka s cukrom a štipkou soli nad parou. Za občasného premiešania zahrievame až na 72 °C. Následne danú bielkovú zmes presunieme do kuchynského robota a šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút. Potom pridáme maslo a šľaháme spolu ďalších 15 minút.
  7. Korpus prerežeme nožom na 3 pláty rovnakej hrúbky. Prvý plát pokropíme rumom, natrieme naň ½ vychladnutého džemu, pokryjeme ½ mascarpone krému a posypeme ½ ovocia nakrájaného na kocky. Tento proces zopakujeme a nakoniec dáme na vrch posledný tretí plát korpusu.
  8. Po zachladnutí naplnenej torty ju celú pokryjeme swiss krémom.
  9. Na ozdobu použijeme postavičku psa a kostičky vymodelované zo zafarbenej modelovacej hmoty.

Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 180 g hladkej múky
  • 40 g pekanových orechov
  • 60 g slnečnicového oleja
  • 60 g vody
  • 5 g prášku do pečiva
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt
  • 1 ČL mletej škorice
Džem
  • 200 g broskýň
  • 100 g nektáriniek
  • 150 g želírovacieho cukru
  • šťava z ½ citróna
Krém
  • 300 g mascarpone
  • 300 g jemného tvarohu
  • 160 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 80 g práškového cukru
  • semienka z ½ vanilkového lusku
Swiss krém
  • 5 bielkov
  • 250 g kryštálového cukru
  • štipka soli
  • 400 g masla 82 %
Ostatné
  • 50 ml rumu
  • 200 g nektáriniek
  • 100 g broskýň
  • 300 g modelovacej hmoty
  • potravinárske gélové farby (žltá, ružová, čierna, hnedá alebo kakao)

Postup

  1. Rúru zohrejeme na 180 °C. Na veľký plech položíme papier na pečenie, ktorým obalíme zo spodnej strany ráfik o priemere 20 cm.
  2. Bielky šľaháme so štipkou soli, pričom v polovici šľahania pridáme cukor a vytvoríme hustú bielkovú penu. Do tejto hmoty ručne primiešavame po jednom žĺtku, potom vodu s olejom, vanilku a nakoniec preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom, škoricou a s pomletými pekanovými orechmi. Hmotu vylejeme do pripraveného ráfika.
  3. Pečieme 45 minút.
  4. Na prípravu džemu nakrájame na kocky broskyne aj nektárinky. Pripravíme si ho varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
  5. Mascarpone krém na plnenie si pripravíme vyšľahaním všetkých uvedených ingrediencií do hladkého nadýchaného krému.
  6. Na prípravu swiss krému ohrejeme bielka s cukrom a štipkou soli nad parou. Za občasného premiešania zahrievame až na 72 °C. Následne danú bielkovú zmes presunieme do kuchynského robota a šľaháme pri vysokých otáčkach 15 minút. Potom pridáme maslo a šľaháme spolu ďalších 15 minút.
  7. Korpus prerežeme nožom na 3 pláty rovnakej hrúbky. Prvý plát pokropíme rumom, natrieme naň ½ vychladnutého džemu, pokryjeme ½ mascarpone krému a posypeme ½ ovocia nakrájaného na kocky. Tento proces zopakujeme a nakoniec dáme na vrch posledný tretí plát korpusu.
  8. Po zachladnutí naplnenej torty ju celú pokryjeme swiss krémom.
  9. Na ozdobu použijeme postavičku psa a kostičky vymodelované zo zafarbenej modelovacej hmoty.