Torta slaná DELIKA TESA od Martina
Popis
Tento typ slanej torty som pripravoval na kolaudáciu nášho bývania pre našu rodinu. Vsetkým veľmi chutilo. Pevne verím, že sa mi podarí priniesť tieto chute aj sem do stanu, ktoré vyčaria úsmev na tvárach. Je to obľúbená torta mojej polovičky Simonky, ktorá je mojou veľkou oporou. Preto by som chcel túto tortu venovať práve jej.
Ingrediencie
Korpus (4x)
- 6 PL polohrubej múky
- 6 PL oleja
- 3 PL kyslej smotany
- 6 PL špenátového pyré
- 6 vajec
- 1 prášku do pečiva
- štipka soli
Bazalkové pesto
- 100 g čerstvej bazalky
- 50 g píniových orieškov
- 50 g syru parmezán
- 200 ml olivového oleja
- 25 g cesnaku
- 2 g hrubozrnnej soli
Cviklovo-chrenová plnka
- 1000 g varenej cvikly
- 100 g čerstvého chrenu
- 400 g masla
- 600 g nátierkového masla
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
Syrovo-cesnaková plnka
- 700 g syru Gouda
- 500 g taveného syra
- 400 g creme cheese
- 400 g bravčovej šunky
- 2 PL rastlinného masla
- 8 strúčikov cesnaku
- soľ
Na zdobenie
- 80 g syru s vlašskými orechami a whisky
- 80 g syru s bazalkou a cesnakom
- 1 balenie mäkkého syru s plesňou
- 1 balenie mini mozzarella
- 1 balenie syru s ušľachtiľou plesňou
- 1 balenie syrové mini pareničky údené
- 1 balenie korbáčiky
- 100 g bravčovej šunky
- 100 g morčacej šunky
- 100 g toreador
- 100 g chorizo
- 100 g prosciutto
- 100 g bravčový kabanos
- 100 g luncheomit nárez
- 100 g cesnakový nárez
- 100 g nitran
- 100 g malokarpatská saláma
Zelenina a ovocie
- 1 zväzok reďkovky
- 1 ks uhorka šalátová
- 1 ks Šalát srdiečko
- 1 zväzok petržlenovej vňaťe kučeravej
- 80 g čiernych oliv
- 100 g orechových srdiečok vlašských
- 200 g zelené hrozno
- 200 g červené hrozno
- 1 ks kiwi
Grissini
- 320 g hladkej múky
- 440 g polohrubej múky
- 50 g sušených paradajok
- 40 g parmezánu
- 24 g čerstvých kvasníc
- 280 ml vody
- 80 ml olivového oleja
- 2 čajové lyžičky medu
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
Postup
- Rúru zohrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Pripravíme si kvások.
- Zmiešame droždie, 4 PL polohrubej múky, 2 PL medu, 100 ml vody a necháme pár minút napučať.
- Do misky si dáme preosiate múky, soľ, zvyšnú vodu, olivový olej, kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Keď je cesto hotové, pridáme do neho nastrúhaný parmezán a na jemno nakrájané sušené paradajky.
- Pripravené cesto necháme vykysnúť 1 hodinu.
- Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku približne 0,5 cm až 1 cm.
- Nakrájame na jemné prúžky, zatočíme do špirály a dáme na plech.
- Pred pečením potrieme olivovým olejom a dáme piecť do rozohriatej el. rúry na približne 17 minút.
- Rúru zohrejeme na 180 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli do hustej peny.
- Do misky si dáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Vyšľaháme vaječné žĺtky s olejom, pridáme kyslú smotanu, špenátové pyré a primiešame k zmesy múky a prášku do pečiva.
- Vyšľahané bielky pridáme k pripravenej zmesy a jemne zmiešame.
- Cesto vylejeme na plech a dáme piecť na približne 20 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť.
- Pripravíme si nátierky, tak že všetky suroviny spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením.
- Pripravené korpusy natrieme zachladenými plnkami.
- Po bokoch slanej torty prilepíme upečené grissini a na vrch torty vytvoríme obloženú misu z údenín a zeleniny podľa svojho uváženia a designu.
Korpus (4x)
- 6 PL polohrubej múky
- 6 PL oleja
- 3 PL kyslej smotany
- 6 PL špenátového pyré
- 6 vajec
- 1 prášku do pečiva
- štipka soli
Bazalkové pesto
- 100 g čerstvej bazalky
- 50 g píniových orieškov
- 50 g syru parmezán
- 200 ml olivového oleja
- 25 g cesnaku
- 2 g hrubozrnnej soli
Cviklovo-chrenová plnka
- 1000 g varenej cvikly
- 100 g čerstvého chrenu
- 400 g masla
- 600 g nátierkového masla
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
Syrovo-cesnaková plnka
- 700 g syru Gouda
- 500 g taveného syra
- 400 g creme cheese
- 400 g bravčovej šunky
- 2 PL rastlinného masla
- 8 strúčikov cesnaku
- soľ
Na zdobenie
- 80 g syru s vlašskými orechami a whisky
- 80 g syru s bazalkou a cesnakom
- 1 balenie mäkkého syru s plesňou
- 1 balenie mini mozzarella
- 1 balenie syru s ušľachtiľou plesňou
- 1 balenie syrové mini pareničky údené
- 1 balenie korbáčiky
- 100 g bravčovej šunky
- 100 g morčacej šunky
- 100 g toreador
- 100 g chorizo
- 100 g prosciutto
- 100 g bravčový kabanos
- 100 g luncheomit nárez
- 100 g cesnakový nárez
- 100 g nitran
- 100 g malokarpatská saláma
Zelenina a ovocie
- 1 zväzok reďkovky
- 1 ks uhorka šalátová
- 1 ks Šalát srdiečko
- 1 zväzok petržlenovej vňaťe kučeravej
- 80 g čiernych oliv
- 100 g orechových srdiečok vlašských
- 200 g zelené hrozno
- 200 g červené hrozno
- 1 ks kiwi
Grissini
- 320 g hladkej múky
- 440 g polohrubej múky
- 50 g sušených paradajok
- 40 g parmezánu
- 24 g čerstvých kvasníc
- 280 ml vody
- 80 ml olivového oleja
- 2 čajové lyžičky medu
- 2 čajové lyžičky soli
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- Rúru zohrejeme na 200 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Pripravíme si kvások.
- Zmiešame droždie, 4 PL polohrubej múky, 2 PL medu, 100 ml vody a necháme pár minút napučať.
- Do misky si dáme preosiate múky, soľ, zvyšnú vodu, olivový olej, kvások a vypracujeme hladké cesto.
- Keď je cesto hotové, pridáme do neho nastrúhaný parmezán a na jemno nakrájané sušené paradajky.
- Pripravené cesto necháme vykysnúť 1 hodinu.
- Keď je cesto vykysnuté, vyklopíme ho na pracovnú dosku a vyvaľkáme ho na hrúbku približne 0,5 cm až 1 cm.
- Nakrájame na jemné prúžky, zatočíme do špirály a dáme na plech.
- Pred pečením potrieme olivovým olejom a dáme piecť do rozohriatej el. rúry na približne 17 minút.
- Rúru zohrejeme na 180 stupňov a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli do hustej peny.
- Do misky si dáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Vyšľaháme vaječné žĺtky s olejom, pridáme kyslú smotanu, špenátové pyré a primiešame k zmesy múky a prášku do pečiva.
- Vyšľahané bielky pridáme k pripravenej zmesy a jemne zmiešame.
- Cesto vylejeme na plech a dáme piecť na približne 20 minút.
- Korpusy necháme vychladnúť.
- Pripravíme si nátierky, tak že všetky suroviny spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením.
- Pripravené korpusy natrieme zachladenými plnkami.
- Po bokoch slanej torty prilepíme upečené grissini a na vrch torty vytvoríme obloženú misu z údenín a zeleniny podľa svojho uváženia a designu.