Tradičný Lohengrin od Paliho
Popis
Pri zabudnutých dezertoch sa často stretávame s ich obmenami. Ja som sa rozhodol pripraviť Lohengrin v jeho tradičnej podobe a je naozaj delikátny. Spája chuť brandy a kandizovaného ovocia. Možno si takto opäť vydobije svoje miesto na pultoch cukrární.
Ingrediencie
Piškótový bufler svetlý
- 50 g vaječných žĺtkov
- 70 g vaječných bielkov
- 90 g hladkej múky
- 90 g cukru krupice
- Kôra z pomaranča
Maslový krém
- 500 ml mlieka
- 40 g zlatého klasu
- 55 g krupicového cukru
- Vanilkový lusk
- 250 g masla
- 50 ml brandy
- 150 g kandizovaných pomarančov
Fondánová poleva
- 200 g fondánovej polevy
- 100 ml horúcej vody
- 1 citrón
Čokoládová poleva
- 400 g horkej čokolády (55 %)
- 50 g kakaového masla
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 °C. Bielky a žĺtky oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a 60 g cukru na pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s 30 g cukru a pomarančovou kôrou do peny. Obe zmesi jemne spojíme a prisypeme hladkú múku. Zamiešame, aby sme dosiahli pevnú hmotu, ktorá drží tvar.
- Hmotu striekame na papier na pečenie do tvaru piškót s priemerom cca 4-4,5 cm. Pečieme 13-16 minút. Po vychladnutí piškóty odstránime z papiera.
- Na krém zmiešame 1/3 mlieka s cukrom a zlatým klasom. Zvyšné mlieko zahrejeme s vyškrabaným vanilkovým luskom. Spojíme obe zmesi a uvaríme hustý krém. Po vychladnutí vyšľaháme krém so zmäknutým maslom a nakoniec zašľaháme brandy.
- Na bufler prilepíme kandované pomaranče a zastriekame krémom, aby sme vytvorili oblý tvar. Takto pripravené buflery necháme poriadne zachladiť.
- Fondán zahrejeme vo vodnom kúpeli, zriedime horúcou vodou a dochutíme citrónovou šťavou. Poleva nesmie byť ani príliš hustá, ani riedka. Zachladené dezerty namáčame do fondánu po okraj piškóty a necháme stuhnúť.
- Roztopíme čokoládu s kakaovým maslom a spodnú časť dezertu namočíme do čokoládovej polevy. Necháme stuhnúť.
- Dezert dekorujeme roztopenou čokoládou alebo ozdobami z temperovanej čokolády.
Piškótový bufler svetlý
- 50 g vaječných žĺtkov
- 70 g vaječných bielkov
- 90 g hladkej múky
- 90 g cukru krupice
- Kôra z pomaranča
Maslový krém
- 500 ml mlieka
- 40 g zlatého klasu
- 55 g krupicového cukru
- Vanilkový lusk
- 250 g masla
- 50 ml brandy
- 150 g kandizovaných pomarančov
Fondánová poleva
- 200 g fondánovej polevy
- 100 ml horúcej vody
- 1 citrón
Čokoládová poleva
- 400 g horkej čokolády (55 %)
- 50 g kakaového masla
- Rúru predhrejeme na 160 °C. Bielky a žĺtky oddelíme. Bielky vyšľaháme so štipkou soli a 60 g cukru na pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s 30 g cukru a pomarančovou kôrou do peny. Obe zmesi jemne spojíme a prisypeme hladkú múku. Zamiešame, aby sme dosiahli pevnú hmotu, ktorá drží tvar.
- Hmotu striekame na papier na pečenie do tvaru piškót s priemerom cca 4-4,5 cm. Pečieme 13-16 minút. Po vychladnutí piškóty odstránime z papiera.
- Na krém zmiešame 1/3 mlieka s cukrom a zlatým klasom. Zvyšné mlieko zahrejeme s vyškrabaným vanilkovým luskom. Spojíme obe zmesi a uvaríme hustý krém. Po vychladnutí vyšľaháme krém so zmäknutým maslom a nakoniec zašľaháme brandy.
- Na bufler prilepíme kandované pomaranče a zastriekame krémom, aby sme vytvorili oblý tvar. Takto pripravené buflery necháme poriadne zachladiť.
- Fondán zahrejeme vo vodnom kúpeli, zriedime horúcou vodou a dochutíme citrónovou šťavou. Poleva nesmie byť ani príliš hustá, ani riedka. Zachladené dezerty namáčame do fondánu po okraj piškóty a necháme stuhnúť.
- Roztopíme čokoládu s kakaovým maslom a spodnú časť dezertu namočíme do čokoládovej polevy. Necháme stuhnúť.
- Dezert dekorujeme roztopenou čokoládou alebo ozdobami z temperovanej čokolády.