Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trdelníkové potrubie od Danky

Trdelníkové potrubie od Danky

Popis

Profesijne sa venujem projektovaniu vzduchotechniky a na rozvody vzduchu sa používajú aj tzv. spiro potrubia. Je to kruhové falcované potrubie z pozinkovaného plechu, čiže tvarovo a princípom výroby veľmi podobné ako trdelník. Jeden trdelník – potrubie bude mať na svojom konci distribučný prvok - tanierový ventil z temperovanej bielej čokolády. Na testovanie prúdenia vzduchu sa robia dymové skúšky. Trdelník s výustkou tiež prejde takýmto testom pomocou dymovej infúznej pištole a získa tak zároveň nezvyčajnú údenú chuť. Aby na trdelníku bolo viditeľné falcovanie, zvolila som obalenie v cukre a škorici. Trdelníky sa budú podávať s vanilkovou zmrzlinou, ktorá bude tiež ozvláštnená zaúdením pomocou dymovej pištole.

Ingrediencie

Kvások:
  • 200 ml mlieka
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
Cesto:
  • 500 g hladkej múky
  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 3 žĺtka
  • 80 g masla
  • 100 ml oleja
  • 1 bio citrón – kôra
  • ½ čajovej lyžičky muškátového orecha
  • 0,2 dcl rumu
  • 1 čajová lyžička soli
Na potretie:
  • 3 bielka
  • 120 g masla
  • 120 ml oleja
Na posypanie:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 2 balíčky vanilkového cukru
Vanilková zmrzlina:
  • 300 ml smotany na šľahanie (40%)
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 1 čajová lyžička mletej vanilky
  • 115 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
Temperovaná čokoláda:
  • 400 g bielej čokolády
Údenie:
  • Hrsť dymových pilín

Postup

  1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Prikrytú zmes necháme kvasiť aspoň 10 minút.
  2. Do misy na miesenie preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme soľ, vajce, žĺtky, kvások, citrónovú kôru z jedného citróna, muškátový orech, rum a na záver rozpustené maslo s olejom. Všetko spolu miesime 15-20 minút. Na záver premiesime rukou a necháme vykysnúť 45 minút.
  3. Pripravíme si aj základ pre zmrzlinu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Mlieko zohrejeme so smotanou, pridáme mletú vanilku a privedieme do varu. Polovicu tejto zmesi pomaly pridáme k žĺtkovej zmesi a metličkou zamiešame. Dáme späť ku zvyšnému mlieku a smotane. Opatrne zahrievame a miešame do zhustnutia (test ruže – keď sa na opaku varešky po fúknutí objaví ruža, je to husté dostatočne). Zmes precedíme cez sitko, prekryjeme fóliou a dáme do chladu. Vychladnutú zmes dáme do elektrického zmrzlinovača a podľa typu prístroja miešame 20-40 minút. Preložíme do nádoby a dáme na 20 minút do mrazničky. Pred servírovaním na 10 minút vyložíme.
  4. Čokoládu na temperovanie rozdelíme na 4 časti. ¾ dáme do vodného kúpeľa a zohrejeme na 45 stupňov. Vyberieme z kúpeľa a pridáme zvyšnú ¼ čokolády. Miešame až do vychladnutia na 27 stupňov. Následne na chvíľu vo vodnom kúpeli ohrejeme na 29 stupňov. Štvorcovú formu rozmeru 30 x 20 cm položíme na hladkú podložku a vlejeme do nej vytemperovanú čokoládu. Po stuhnutí vykrajujeme formami kruhy rôznych veľkostí, aby sme vytvorili tvar tanierového ventilu.
  5. Vykysnuté cesto na trdelníky si odvážime a rozdelíme na 9 rovnakých častí (cca 220 g). Urobíme z nich bochníčky, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
  6. Z bochníčkov najskôr v dlaniach vytvarujeme kratší a hrubší šúľok. Následne ho na pomúčenej doske rovnomerne šúľame do dĺžky cca 1 meter.
  7. Šúľok navinieme na trdlo tak, aby začiatok aj koniec bol pod navinutým cestom. Zabránime tak rozvinutiu cesta počas pečenia.
  8. Cesto na forme – trdle jemne a rovnomerne pováľame, aby sa utlačilo.
  9. Dôkladne potrieme rozmiešanými bielkami a necháme podkysnúť 10-15 minút. Pred vložením do rúry potrieme zmesou rozpusteného masla a oleja.
  10. V rúre rozohriatej na 200 stupňov pečieme 15-20 minút. Počas pečenia dvakrát otočíme, aby sa trdelníky rovnomerne upiekli.
  11. Upečené trdelníky vyložíme z rúry, chvíľu necháme vychladnúť. Následne dôkladne potrieme roztopeným maslom s olejom a obalíme v zmesi kryštálového cukru, vanilkového cukru a škorice.
  12. Jeden trdelník zrežeme na koncoch a zvislo ich postavíme. Položíme naň tanierový ventil z čokolády a urobíme v spodnej časti otvor pre vloženie hadičky z dymovej pištole. Zvyšné trdelníky poukladáme okolo vo vodorovnej, prípadne zvislej polohe.
  13. Zmrzlinu naservírujeme do misky a umiestnime na dosku pod sklo.
  14. Pomocou dymovej pištole zaúdime jeden z trdelníkov a zmrzlinu.
    Kvások:
    • 200 ml mlieka
    • 42 g čerstvého droždia
    • 1 polievková lyžica kryštálového cukru
    Cesto:
    • 500 g hladkej múky
    • 500 g polohrubej múky
    • 300 ml mlieka
    • 200 g práškového cukru
    • 1 vajce
    • 3 žĺtka
    • 80 g masla
    • 100 ml oleja
    • 1 bio citrón – kôra
    • ½ čajovej lyžičky muškátového orecha
    • 0,2 dcl rumu
    • 1 čajová lyžička soli
    Na potretie:
    • 3 bielka
    • 120 g masla
    • 120 ml oleja
    Na posypanie:
    • 200 g kryštálového cukru
    • 2 čajové lyžičky mletej škorice
    • 2 balíčky vanilkového cukru
    Vanilková zmrzlina:
    • 300 ml smotany na šľahanie (40%)
    • 300 ml plnotučného mlieka
    • 1 čajová lyžička mletej vanilky
    • 115 g kryštálového cukru
    • 3 žĺtky
    Temperovaná čokoláda:
    • 400 g bielej čokolády
    Údenie:
    • Hrsť dymových pilín
    1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Prikrytú zmes necháme kvasiť aspoň 10 minút.
    2. Do misy na miesenie preosejeme múku a práškový cukor. Pridáme soľ, vajce, žĺtky, kvások, citrónovú kôru z jedného citróna, muškátový orech, rum a na záver rozpustené maslo s olejom. Všetko spolu miesime 15-20 minút. Na záver premiesime rukou a necháme vykysnúť 45 minút.
    3. Pripravíme si aj základ pre zmrzlinu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Mlieko zohrejeme so smotanou, pridáme mletú vanilku a privedieme do varu. Polovicu tejto zmesi pomaly pridáme k žĺtkovej zmesi a metličkou zamiešame. Dáme späť ku zvyšnému mlieku a smotane. Opatrne zahrievame a miešame do zhustnutia (test ruže – keď sa na opaku varešky po fúknutí objaví ruža, je to husté dostatočne). Zmes precedíme cez sitko, prekryjeme fóliou a dáme do chladu. Vychladnutú zmes dáme do elektrického zmrzlinovača a podľa typu prístroja miešame 20-40 minút. Preložíme do nádoby a dáme na 20 minút do mrazničky. Pred servírovaním na 10 minút vyložíme.
    4. Čokoládu na temperovanie rozdelíme na 4 časti. ¾ dáme do vodného kúpeľa a zohrejeme na 45 stupňov. Vyberieme z kúpeľa a pridáme zvyšnú ¼ čokolády. Miešame až do vychladnutia na 27 stupňov. Následne na chvíľu vo vodnom kúpeli ohrejeme na 29 stupňov. Štvorcovú formu rozmeru 30 x 20 cm položíme na hladkú podložku a vlejeme do nej vytemperovanú čokoládu. Po stuhnutí vykrajujeme formami kruhy rôznych veľkostí, aby sme vytvorili tvar tanierového ventilu.
    5. Vykysnuté cesto na trdelníky si odvážime a rozdelíme na 9 rovnakých častí (cca 220 g). Urobíme z nich bochníčky, prikryjeme a necháme 20 minút podkysnúť.
    6. Z bochníčkov najskôr v dlaniach vytvarujeme kratší a hrubší šúľok. Následne ho na pomúčenej doske rovnomerne šúľame do dĺžky cca 1 meter.
    7. Šúľok navinieme na trdlo tak, aby začiatok aj koniec bol pod navinutým cestom. Zabránime tak rozvinutiu cesta počas pečenia.
    8. Cesto na forme – trdle jemne a rovnomerne pováľame, aby sa utlačilo.
    9. Dôkladne potrieme rozmiešanými bielkami a necháme podkysnúť 10-15 minút. Pred vložením do rúry potrieme zmesou rozpusteného masla a oleja.
    10. V rúre rozohriatej na 200 stupňov pečieme 15-20 minút. Počas pečenia dvakrát otočíme, aby sa trdelníky rovnomerne upiekli.
    11. Upečené trdelníky vyložíme z rúry, chvíľu necháme vychladnúť. Následne dôkladne potrieme roztopeným maslom s olejom a obalíme v zmesi kryštálového cukru, vanilkového cukru a škorice.
    12. Jeden trdelník zrežeme na koncoch a zvislo ich postavíme. Položíme naň tanierový ventil z čokolády a urobíme v spodnej časti otvor pre vloženie hadičky z dymovej pištole. Zvyšné trdelníky poukladáme okolo vo vodorovnej, prípadne zvislej polohe.
    13. Zmrzlinu naservírujeme do misky a umiestnime na dosku pod sklo.
    14. Pomocou dymovej pištole zaúdime jeden z trdelníkov a zmrzlinu.