Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trdelníkové šaty od Tonky

Trdelníkové šaty od Tonky

Popis

Odmalička milujem krásne vyšperkované šaty a ako dievčatko som aj ja chcela byť princezná. Z tejto predstavy som už vyrástla, ale láska k šatám a móde mi ostala, čoho dôkazom je aj moja práca v obchode s oblečením. Preto som trdelníky vyskladala do pyramídky, ozdobila a zrazu vznikol z obyčajných kysnutých roliek krásny model šiat ako pre princeznú.

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 ml vlažnej vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 32 g čerstvého droždia
  • 1 kg hladkej múky
  • 85 g masla
  • 2 zarovnané čajové lyžičky soli
Džem:
  • 250 g jahôd
  • 80 g trstinového cukru
  • Šťava z ½ citróna
Ozdobenie:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g ruby čokolády
  • 50 g kakaového masla
  • 120 g lyofilizovaných jahôd a malín
  • 200 g hmoty Saracino
  • zlatá prášková farba
  • 300 g isomaltu

Postup

  1. Zo všetkých surovín na prípravu cesta vypracujeme hladkú nelepivú hmotu. Dané cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  2. Po vykysnutí odoberieme 220 g cesta, z ktorého tvarujeme šúľok o dĺžke 130 cm, ktorý následne natáčame na trdelníkovú formu. Trdelník pred pečením obalíme v kryštálovom cukre. Tento proces opakujeme, kým sa nám cesto neminie (z cesta pripravíme približne 8 trdelníkov).
  3. Trdelníky pečieme pri 190 °C približne 20 minút. Počas pečenia ich minimálne trikrát obraciame.
  4. Džem si pripravíme varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
  5. Trdelníky po miernom vychladnutí potrieme zvnútra s coulis. Z vonkajšej strany trdelníky potrieme ruby čokoládou, ktorú vopred rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom. Následne obaľujeme v na prach zomletom lyofilizovanom ovocí.
  6. Trdelníky postavíme do požadovaného tvaru, zdobíme ružami a stuhou z modelovacej hmoty a polkruhom z isomaltu, ktorý si pripravíme podľa návodu na obale (ohrejeme na 200°C, počkáme kým vymiznú bublinky, následne lejeme na silikónovú podložku vytvarovanú do polgule).

Ingrediencie

Cesto:
  • 500 ml vlažnej vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 32 g čerstvého droždia
  • 1 kg hladkej múky
  • 85 g masla
  • 2 zarovnané čajové lyžičky soli
Džem:
  • 250 g jahôd
  • 80 g trstinového cukru
  • Šťava z ½ citróna
Ozdobenie:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g ruby čokolády
  • 50 g kakaového masla
  • 120 g lyofilizovaných jahôd a malín
  • 200 g hmoty Saracino
  • zlatá prášková farba
  • 300 g isomaltu

Postup

  1. Zo všetkých surovín na prípravu cesta vypracujeme hladkú nelepivú hmotu. Dané cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
  2. Po vykysnutí odoberieme 220 g cesta, z ktorého tvarujeme šúľok o dĺžke 130 cm, ktorý následne natáčame na trdelníkovú formu. Trdelník pred pečením obalíme v kryštálovom cukre. Tento proces opakujeme, kým sa nám cesto neminie (z cesta pripravíme približne 8 trdelníkov).
  3. Trdelníky pečieme pri 190 °C približne 20 minút. Počas pečenia ich minimálne trikrát obraciame.
  4. Džem si pripravíme varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
  5. Trdelníky po miernom vychladnutí potrieme zvnútra s coulis. Z vonkajšej strany trdelníky potrieme ruby čokoládou, ktorú vopred rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom. Následne obaľujeme v na prach zomletom lyofilizovanom ovocí.
  6. Trdelníky postavíme do požadovaného tvaru, zdobíme ružami a stuhou z modelovacej hmoty a polkruhom z isomaltu, ktorý si pripravíme podľa návodu na obale (ohrejeme na 200°C, počkáme kým vymiznú bublinky, následne lejeme na silikónovú podložku vytvarovanú do polgule).