Trdelníkové šaty od Tonky
Popis
Odmalička milujem krásne vyšperkované šaty a ako dievčatko som aj ja chcela byť princezná. Z tejto predstavy som už vyrástla, ale láska k šatám a móde mi ostala, čoho dôkazom je aj moja práca v obchode s oblečením. Preto som trdelníky vyskladala do pyramídky, ozdobila a zrazu vznikol z obyčajných kysnutých roliek krásny model šiat ako pre princeznú.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 ml vlažnej vody
- 100 g kryštálového cukru
- 32 g čerstvého droždia
- 1 kg hladkej múky
- 85 g masla
- 2 zarovnané čajové lyžičky soli
Džem:
- 250 g jahôd
- 80 g trstinového cukru
- Šťava z ½ citróna
Ozdobenie:
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g ruby čokolády
- 50 g kakaového masla
- 120 g lyofilizovaných jahôd a malín
- 200 g hmoty Saracino
- zlatá prášková farba
- 300 g isomaltu
Postup
- Zo všetkých surovín na prípravu cesta vypracujeme hladkú nelepivú hmotu. Dané cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Po vykysnutí odoberieme 220 g cesta, z ktorého tvarujeme šúľok o dĺžke 130 cm, ktorý následne natáčame na trdelníkovú formu. Trdelník pred pečením obalíme v kryštálovom cukre. Tento proces opakujeme, kým sa nám cesto neminie (z cesta pripravíme približne 8 trdelníkov).
- Trdelníky pečieme pri 190 °C približne 20 minút. Počas pečenia ich minimálne trikrát obraciame.
- Džem si pripravíme varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
- Trdelníky po miernom vychladnutí potrieme zvnútra s coulis. Z vonkajšej strany trdelníky potrieme ruby čokoládou, ktorú vopred rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom. Následne obaľujeme v na prach zomletom lyofilizovanom ovocí.
- Trdelníky postavíme do požadovaného tvaru, zdobíme ružami a stuhou z modelovacej hmoty a polkruhom z isomaltu, ktorý si pripravíme podľa návodu na obale (ohrejeme na 200°C, počkáme kým vymiznú bublinky, následne lejeme na silikónovú podložku vytvarovanú do polgule).
Cesto:
- 500 ml vlažnej vody
- 100 g kryštálového cukru
- 32 g čerstvého droždia
- 1 kg hladkej múky
- 85 g masla
- 2 zarovnané čajové lyžičky soli
Džem:
- 250 g jahôd
- 80 g trstinového cukru
- Šťava z ½ citróna
Ozdobenie:
- 200 g kryštálového cukru
- 200 g ruby čokolády
- 50 g kakaového masla
- 120 g lyofilizovaných jahôd a malín
- 200 g hmoty Saracino
- zlatá prášková farba
- 300 g isomaltu
- Zo všetkých surovín na prípravu cesta vypracujeme hladkú nelepivú hmotu. Dané cesto necháme kysnúť na teplom mieste 30 minút.
- Po vykysnutí odoberieme 220 g cesta, z ktorého tvarujeme šúľok o dĺžke 130 cm, ktorý následne natáčame na trdelníkovú formu. Trdelník pred pečením obalíme v kryštálovom cukre. Tento proces opakujeme, kým sa nám cesto neminie (z cesta pripravíme približne 8 trdelníkov).
- Trdelníky pečieme pri 190 °C približne 20 minút. Počas pečenia ich minimálne trikrát obraciame.
- Džem si pripravíme varením všetkých uvedených surovín, pokiaľ hmota nezíska želanú konzistenciu.
- Trdelníky po miernom vychladnutí potrieme zvnútra s coulis. Z vonkajšej strany trdelníky potrieme ruby čokoládou, ktorú vopred rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s kakaovým maslom. Následne obaľujeme v na prach zomletom lyofilizovanom ovocí.
- Trdelníky postavíme do požadovaného tvaru, zdobíme ružami a stuhou z modelovacej hmoty a polkruhom z isomaltu, ktorý si pripravíme podľa návodu na obale (ohrejeme na 200°C, počkáme kým vymiznú bublinky, následne lejeme na silikónovú podložku vytvarovanú do polgule).