Trdelníkový macko od Elizabeth
Popis
Tento macko je – macek, čo išiel do Malacek šošovičku mlátiť... Túto pesničku miluje moja staršia vnučka Elizabeth, tak som jej urobila tohto macka z trdelníkov.
Ingrediencie
Trdelník
- 600 g múka
- 25 g čerstvé droždie
- 1 čajová lyžička soľ
- 100 g cukor
- 300 ml mlieka
- 4 ks žĺtok
- 4 ks bielok
- 80 g masla
- 125 ml oleja
- 2 balenia vanilkového cukru
- 60 g práškového cukru
- 2 balenie kardamón
- 1 čajová lyžička klinčeky
- 2 PL kakao
Sirup
- kryštálový cukor + voda
Kvások
- 25 g droždie
- 1 PL cukor
- 150 ml mlieko
- 2,5 PL múka
Všetko premiešať a nechať kvások 15 minút v kľude.
Krém
- 6 ks bielok
- 180 g kryštálový cukor
- 250 g maslo
- 150 g horká čokoláda (54%)
- 1 ks citrón
Na dozdobenie
- Posýpka – kakao, kardamón, cukor a vanilkový cukor
- 250 g modelovacia hmota
Postup
- Postupne spájame kvások s múkou, soľou, cukrom, mliekom, žĺtkami a maslom.
- Cesto poriadne premiešame a pridáme kardamón.
- Necháme cesto vykysnúť 40 minút.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a necháme vykysnúť ďalších 10 minút.
- Budeme mať 4 cesta, z ktorých vytvoríme 4 trdelníky.
- Každé cesto rozvaľkáme na tenko a natočíme na trdelníkovú formu.
- Cesta omastíme olejom.
- Pred pečením omastíme cesto bielkom.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
- Vyberieme z rúry a omastíme sirupom (cukor, voda).
- Krém, ktorý sme si pripravili, nanesieme na macka pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme mu vytvorili kožuch.
- Pomocou modelovacej hmoty vytvoríme očká, nos a mašličku.
Trdelník
- 600 g múka
- 25 g čerstvé droždie
- 1 čajová lyžička soľ
- 100 g cukor
- 300 ml mlieka
- 4 ks žĺtok
- 4 ks bielok
- 80 g masla
- 125 ml oleja
- 2 balenia vanilkového cukru
- 60 g práškového cukru
- 2 balenie kardamón
- 1 čajová lyžička klinčeky
- 2 PL kakao
Sirup
- kryštálový cukor + voda
Kvások
- 25 g droždie
- 1 PL cukor
- 150 ml mlieko
- 2,5 PL múka
Všetko premiešať a nechať kvások 15 minút v kľude.
Krém
- 6 ks bielok
- 180 g kryštálový cukor
- 250 g maslo
- 150 g horká čokoláda (54%)
- 1 ks citrón
Na dozdobenie
- Posýpka – kakao, kardamón, cukor a vanilkový cukor
- 250 g modelovacia hmota
- Postupne spájame kvások s múkou, soľou, cukrom, mliekom, žĺtkami a maslom.
- Cesto poriadne premiešame a pridáme kardamón.
- Necháme cesto vykysnúť 40 minút.
- Cesto rozdelíme na dve polovice a necháme vykysnúť ďalších 10 minút.
- Budeme mať 4 cesta, z ktorých vytvoríme 4 trdelníky.
- Každé cesto rozvaľkáme na tenko a natočíme na trdelníkovú formu.
- Cesta omastíme olejom.
- Pred pečením omastíme cesto bielkom.
- Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
- Vyberieme z rúry a omastíme sirupom (cukor, voda).
- Krém, ktorý sme si pripravili, nanesieme na macka pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme mu vytvorili kožuch.
- Pomocou modelovacej hmoty vytvoríme očká, nos a mašličku.