Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trdelníkový macko od Elizabeth

Trdelníkový macko od Elizabeth

Popis

Tento macko je – macek, čo išiel do Malacek šošovičku mlátiť... Túto pesničku miluje moja staršia vnučka Elizabeth, tak som jej urobila tohto macka z trdelníkov.

Ingrediencie

Trdelník
  • 600 g múka
  • 25 g čerstvé droždie
  • 1 čajová lyžička soľ
  • 100 g cukor
  • 300 ml mlieka
  • 4 ks žĺtok
  • 4 ks bielok
  • 80 g masla
  • 125 ml oleja
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 60 g práškového cukru
  • 2 balenie kardamón
  • 1 čajová lyžička klinčeky
  • 2 PL kakao
Sirup
  • kryštálový cukor + voda
Kvások
  • 25 g droždie
  • 1 PL cukor
  • 150 ml mlieko
  • 2,5 PL múka

Všetko premiešať a nechať kvások 15 minút v kľude.

Krém
  • 6 ks bielok
  • 180 g kryštálový cukor
  • 250 g maslo
  • 150 g horká čokoláda (54%)
  • 1 ks citrón
Na dozdobenie
  • Posýpka – kakao, kardamón, cukor a vanilkový cukor
  • 250 g modelovacia hmota

Postup

  1. Postupne spájame kvások s múkou, soľou, cukrom, mliekom, žĺtkami a maslom.
  2. Cesto poriadne premiešame a pridáme kardamón.
  3. Necháme cesto vykysnúť 40 minút.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice a necháme vykysnúť ďalších 10 minút.
  5. Budeme mať 4 cesta, z ktorých vytvoríme 4 trdelníky.
  6. Každé cesto rozvaľkáme na tenko a natočíme na trdelníkovú formu.
  7. Cesta omastíme olejom.
  8. Pred pečením omastíme cesto bielkom.
  9. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
  10. Vyberieme z rúry a omastíme sirupom (cukor, voda).
  11. Krém, ktorý sme si pripravili, nanesieme na macka pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme mu vytvorili kožuch.
  12. Pomocou modelovacej hmoty vytvoríme očká, nos a mašličku.

Ingrediencie

Trdelník
  • 600 g múka
  • 25 g čerstvé droždie
  • 1 čajová lyžička soľ
  • 100 g cukor
  • 300 ml mlieka
  • 4 ks žĺtok
  • 4 ks bielok
  • 80 g masla
  • 125 ml oleja
  • 2 balenia vanilkového cukru
  • 60 g práškového cukru
  • 2 balenie kardamón
  • 1 čajová lyžička klinčeky
  • 2 PL kakao
Sirup
  • kryštálový cukor + voda
Kvások
  • 25 g droždie
  • 1 PL cukor
  • 150 ml mlieko
  • 2,5 PL múka

Všetko premiešať a nechať kvások 15 minút v kľude.

Krém
  • 6 ks bielok
  • 180 g kryštálový cukor
  • 250 g maslo
  • 150 g horká čokoláda (54%)
  • 1 ks citrón
Na dozdobenie
  • Posýpka – kakao, kardamón, cukor a vanilkový cukor
  • 250 g modelovacia hmota

Postup

  1. Postupne spájame kvások s múkou, soľou, cukrom, mliekom, žĺtkami a maslom.
  2. Cesto poriadne premiešame a pridáme kardamón.
  3. Necháme cesto vykysnúť 40 minút.
  4. Cesto rozdelíme na dve polovice a necháme vykysnúť ďalších 10 minút.
  5. Budeme mať 4 cesta, z ktorých vytvoríme 4 trdelníky.
  6. Každé cesto rozvaľkáme na tenko a natočíme na trdelníkovú formu.
  7. Cesta omastíme olejom.
  8. Pred pečením omastíme cesto bielkom.
  9. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 20 minút.
  10. Vyberieme z rúry a omastíme sirupom (cukor, voda).
  11. Krém, ktorý sme si pripravili, nanesieme na macka pomocou cukrárskeho vrecka, aby sme mu vytvorili kožuch.
  12. Pomocou modelovacej hmoty vytvoríme očká, nos a mašličku.