Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trdelníky na slano od Evky

Trdelníky na slano od Evky

Popis

Tieto trdelníky som sa rozhodla urobiť na slano, na štýl finger food. Ich sladkú verziu poznajú všetci, tak ochutnajte aj moju slanú verziu!

Ingrediencie

Cesto
  • 0,5kg hladkej múky
  • 80g masla
  • 2 vajcia
  • 250ml mlieka
  • 1 ks droždia
  • Soľ
  • 1 PL kryštálového cukru
  • Olej
  • Semiačka (sezamové, slnečnicové, ľanové... podľa chuti) na posypanie
Náplň
  • 1 ks listového šalátu (ľadový, kučeravý... podľa chuti)
  • 0,5 kg paradajok
  • 1 ks uhorky
  • 1 kyslá smotana
  • 100g strúhanej mozzarelly
  • Cesnak podľa chuti
  • Olivy
  • 250g creme cheese
  • 200g šunky
  • 1 ks šalotky
  • Bazalka na ozdobu

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
  2. Múku zmiešame so soľou, pridáme roztopené maslo, vajcia a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút.
  3. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Prvú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm do obdĺžnikového tvaru. Pozdĺžne rozrežeme na 4 pásiky o šírke cca 1,5-2 cm.
  4. Pásiky navíjame na formu na trdelníky, aby sa kraje pásikov trošku prekrývali.
  5. Natočené trdelníky potrieme olejom a posypeme zmesou semiačok.
  6. Pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút. Počas pečenia formu otáčame, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení dáme trdelníky dole z formy a necháme vychladnúť.
  7. Medzitým si umytú zeleninu nakrájame na kúsky. Do kyslej smotany môžeme pridať pretlačený cesnak podľa chuti.
  8. Na šalotke opražíme šunku a po vychladnutí zmiešame s creme cheesom, pridáme kyslú smotanu a cesnak.
  9. Trdelník zvnútra potrieme pripravenou zmesou a naplníme nakrájanou zeleninou. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou a ozdobíme olivami a bazalkou.
Cesto
  • 0,5kg hladkej múky
  • 80g masla
  • 2 vajcia
  • 250ml mlieka
  • 1 ks droždia
  • Soľ
  • 1 PL kryštálového cukru
  • Olej
  • Semiačka (sezamové, slnečnicové, ľanové... podľa chuti) na posypanie
Náplň
  • 1 ks listového šalátu (ľadový, kučeravý... podľa chuti)
  • 0,5 kg paradajok
  • 1 ks uhorky
  • 1 kyslá smotana
  • 100g strúhanej mozzarelly
  • Cesnak podľa chuti
  • Olivy
  • 250g creme cheese
  • 200g šunky
  • 1 ks šalotky
  • Bazalka na ozdobu
  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
  2. Múku zmiešame so soľou, pridáme roztopené maslo, vajcia a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste približne 30-45 minút.
  3. Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na tri časti. Prvú časť rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm do obdĺžnikového tvaru. Pozdĺžne rozrežeme na 4 pásiky o šírke cca 1,5-2 cm.
  4. Pásiky navíjame na formu na trdelníky, aby sa kraje pásikov trošku prekrývali.
  5. Natočené trdelníky potrieme olejom a posypeme zmesou semiačok.
  6. Pečieme pri teplote 200°C cca 20 minút. Počas pečenia formu otáčame, aby sa upiekli rovnomerne. Po upečení dáme trdelníky dole z formy a necháme vychladnúť.
  7. Medzitým si umytú zeleninu nakrájame na kúsky. Do kyslej smotany môžeme pridať pretlačený cesnak podľa chuti.
  8. Na šalotke opražíme šunku a po vychladnutí zmiešame s creme cheesom, pridáme kyslú smotanu a cesnak.
  9. Trdelník zvnútra potrieme pripravenou zmesou a naplníme nakrájanou zeleninou. Vrch posypeme strúhanou mozzarellou a ozdobíme olivami a bazalkou.