Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Trdlo, nehnevaj sa od Martina

Trdlo, nehnevaj sa od Martina

Popis

V našej rodine je najobľúbenejšia hra “človeče, nehnevaj sa”, ktorú hrávame každý víkend. A tak nás napadlo, že by bolo fajn preniesť trdelníky aj na hraciu plochu ako figúrky. Hra sa bude volať "Trdlo, nehnevaj sa!". Pravidlá sú trošku pozmenené a to ak niekoho vyhodíš, tak si ho musíš aj zjesť. Bude servírovaný na špeciálne vyrobenej doske s hracím plánom.

Ingrediencie

Cesto:
  • 1 kg hladká špeciál múka
  • 120 g práškový cukor
  • 8 ks žĺtkov
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 100 ml rumu
  • ½ balíka čerstvého droždia (Balíček 42 g)
  • 20 g masla (izbová teplota)
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL citrónovej kôry
  • 2 PL bravčovej masti
  • 2 PL masla
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL kryštálového cukru
  • Štipka nastrúhaného muškátového orieška
Ozdoba:
  • 300 g mandľové kocky
  • 300 g vlašských orechov
  • 300 g pistácií
  • 300 g limetkovej čokolády (zelená farba)
  • 300 g pomarančovej čokolády (oranžová farba)
  • Práškový cukor na posypanie
  • Bielka na potretie

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy na trdlá vymastíme zmesou bravčovej masti, slnečnicového oleja a masla.
  2. Z droždia, vody a kryštálového cukru si pripravíme kvások a necháme ho aktivovať približne 10 minút.
  3. Žĺtka a práškový cukor vyšľaháme do peny.
  4. Preosejeme múku a zvyšok práškového cukru. Pridáme soľ, citrónovú kôru, muškátový oriešok a premiešame. Pridáme aktivovaný kvások, olej, maslo, rum a vymiesime hladké cesto v kuchynskom robote na pomalej rýchlosti približne 10–15 minút.
  5. Necháme cesto kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
  6. Po vykysnutí cesto rozdelíme a vyšúľame na pásiky dlhé približne jeden meter.
  7. Pásiky namotáme na trdlá a necháme na forme podkysnúť asi 15 minút.
  8. Pred pečením trdelníky potrieme bielkom a obalíme v posekaných vlašských orechoch, alebo ich upečieme čisté a po upečení obalíme v čokoláde zmiešanej s orechmi (limetková čokoláda a pistácie, pomarančová čokoláda a mandľové kocky).
  9. Pečieme približne 20 minút, kým trdelníky nie sú zlatohnedé.
  10. Po upečení necháme vychladnúť a bohato posypeme práškovým cukrom.
Cesto:
  • 1 kg hladká špeciál múka
  • 120 g práškový cukor
  • 8 ks žĺtkov
  • 250 ml slnečnicového oleja
  • 500 ml vlažného mlieka
  • 100 ml rumu
  • ½ balíka čerstvého droždia (Balíček 42 g)
  • 20 g masla (izbová teplota)
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL citrónovej kôry
  • 2 PL bravčovej masti
  • 2 PL masla
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL kryštálového cukru
  • Štipka nastrúhaného muškátového orieška
Ozdoba:
  • 300 g mandľové kocky
  • 300 g vlašských orechov
  • 300 g pistácií
  • 300 g limetkovej čokolády (zelená farba)
  • 300 g pomarančovej čokolády (oranžová farba)
  • Práškový cukor na posypanie
  • Bielka na potretie
  1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy na trdlá vymastíme zmesou bravčovej masti, slnečnicového oleja a masla.
  2. Z droždia, vody a kryštálového cukru si pripravíme kvások a necháme ho aktivovať približne 10 minút.
  3. Žĺtka a práškový cukor vyšľaháme do peny.
  4. Preosejeme múku a zvyšok práškového cukru. Pridáme soľ, citrónovú kôru, muškátový oriešok a premiešame. Pridáme aktivovaný kvások, olej, maslo, rum a vymiesime hladké cesto v kuchynskom robote na pomalej rýchlosti približne 10–15 minút.
  5. Necháme cesto kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
  6. Po vykysnutí cesto rozdelíme a vyšúľame na pásiky dlhé približne jeden meter.
  7. Pásiky namotáme na trdlá a necháme na forme podkysnúť asi 15 minút.
  8. Pred pečením trdelníky potrieme bielkom a obalíme v posekaných vlašských orechoch, alebo ich upečieme čisté a po upečení obalíme v čokoláde zmiešanej s orechmi (limetková čokoláda a pistácie, pomarančová čokoláda a mandľové kocky).
  9. Pečieme približne 20 minút, kým trdelníky nie sú zlatohnedé.
  10. Po upečení necháme vychladnúť a bohato posypeme práškovým cukrom.