Trdlo, nehnevaj sa od Martina
Popis
V našej rodine je najobľúbenejšia hra “človeče, nehnevaj sa”, ktorú hrávame každý víkend. A tak nás napadlo, že by bolo fajn preniesť trdelníky aj na hraciu plochu ako figúrky. Hra sa bude volať "Trdlo, nehnevaj sa!". Pravidlá sú trošku pozmenené a to ak niekoho vyhodíš, tak si ho musíš aj zjesť. Bude servírovaný na špeciálne vyrobenej doske s hracím plánom.
Ingrediencie
Cesto:
- 1 kg hladká špeciál múka
- 120 g práškový cukor
- 8 ks žĺtkov
- 250 ml slnečnicového oleja
- 500 ml vlažného mlieka
- 100 ml rumu
- ½ balíka čerstvého droždia (Balíček 42 g)
- 20 g masla (izbová teplota)
- 1 ČL soli
- 2 ČL citrónovej kôry
- 2 PL bravčovej masti
- 2 PL masla
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- Štipka nastrúhaného muškátového orieška
Ozdoba:
- 300 g mandľové kocky
- 300 g vlašských orechov
- 300 g pistácií
- 300 g limetkovej čokolády (zelená farba)
- 300 g pomarančovej čokolády (oranžová farba)
- Práškový cukor na posypanie
- Bielka na potretie
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy na trdlá vymastíme zmesou bravčovej masti, slnečnicového oleja a masla.
- Z droždia, vody a kryštálového cukru si pripravíme kvások a necháme ho aktivovať približne 10 minút.
- Žĺtka a práškový cukor vyšľaháme do peny.
- Preosejeme múku a zvyšok práškového cukru. Pridáme soľ, citrónovú kôru, muškátový oriešok a premiešame. Pridáme aktivovaný kvások, olej, maslo, rum a vymiesime hladké cesto v kuchynskom robote na pomalej rýchlosti približne 10–15 minút.
- Necháme cesto kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme a vyšúľame na pásiky dlhé približne jeden meter.
- Pásiky namotáme na trdlá a necháme na forme podkysnúť asi 15 minút.
- Pred pečením trdelníky potrieme bielkom a obalíme v posekaných vlašských orechoch, alebo ich upečieme čisté a po upečení obalíme v čokoláde zmiešanej s orechmi (limetková čokoláda a pistácie, pomarančová čokoláda a mandľové kocky).
- Pečieme približne 20 minút, kým trdelníky nie sú zlatohnedé.
- Po upečení necháme vychladnúť a bohato posypeme práškovým cukrom.
Cesto:
- 1 kg hladká špeciál múka
- 120 g práškový cukor
- 8 ks žĺtkov
- 250 ml slnečnicového oleja
- 500 ml vlažného mlieka
- 100 ml rumu
- ½ balíka čerstvého droždia (Balíček 42 g)
- 20 g masla (izbová teplota)
- 1 ČL soli
- 2 ČL citrónovej kôry
- 2 PL bravčovej masti
- 2 PL masla
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- Štipka nastrúhaného muškátového orieška
Ozdoba:
- 300 g mandľové kocky
- 300 g vlašských orechov
- 300 g pistácií
- 300 g limetkovej čokolády (zelená farba)
- 300 g pomarančovej čokolády (oranžová farba)
- Práškový cukor na posypanie
- Bielka na potretie
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a formy na trdlá vymastíme zmesou bravčovej masti, slnečnicového oleja a masla.
- Z droždia, vody a kryštálového cukru si pripravíme kvások a necháme ho aktivovať približne 10 minút.
- Žĺtka a práškový cukor vyšľaháme do peny.
- Preosejeme múku a zvyšok práškového cukru. Pridáme soľ, citrónovú kôru, muškátový oriešok a premiešame. Pridáme aktivovaný kvások, olej, maslo, rum a vymiesime hladké cesto v kuchynskom robote na pomalej rýchlosti približne 10–15 minút.
- Necháme cesto kysnúť približne hodinu na teplom mieste.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme a vyšúľame na pásiky dlhé približne jeden meter.
- Pásiky namotáme na trdlá a necháme na forme podkysnúť asi 15 minút.
- Pred pečením trdelníky potrieme bielkom a obalíme v posekaných vlašských orechoch, alebo ich upečieme čisté a po upečení obalíme v čokoláde zmiešanej s orechmi (limetková čokoláda a pistácie, pomarančová čokoláda a mandľové kocky).
- Pečieme približne 20 minút, kým trdelníky nie sú zlatohnedé.
- Po upečení necháme vychladnúť a bohato posypeme práškovým cukrom.