Turecký dezert od Danky
Popis
Keď som uvidela túto výzvu, veľmi som sa potešila. Len pár mesiacov dozadu som si fotila inšpiráciu pre pohárový dezert a teraz mám príležitosť ho vyskúšať. Kardamón používam pri príprave indického curry, ale tentokrát som ho použila v dezerte. Granátové jablko mi pripomína dovolenku v Turecku, kde som si toto ovocie zamilovala. Tento dezert je môj sen o dovolenke v pohári.
Ingrediencie
Limetkové želé:
- 300 ml vody
- 6 – 7 PL limetkovej šťavy (z 2 limetiek)
- 50 g práškového cukru
- 4 plátky želatíny
Želé s granátovým jablkom:
- 400 ml vody
- 3 – 4 PL citrónovej šťavy (z 1 citrónu)
- 200 g práškového cukru
- 700 ml šťavy z granátového jablka (100 %)
- 14 plátkov želatíny
- 1 ks granátové jablko
Panna cotta:
- 600 g smotany na šľahanie 40 %
- 200 g plnotučného mlieka
- 15 ks kardamónových toboliek
- 4 plátky želatíny
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru s vanilkou
Brownie:
- 200 g tmavej čokolády 54 %
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 65 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 3 vajcia
Na ozdobu:
- Lístky čerstvej mäty do každého pohára
Postup
- Na brownie: Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a cukor. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao a soľ. Roztopenú čokoládovú zmes necháme vychladnúť, pridáme vajcia a po častiach primiešame sypkú zmes. Cesto vylejeme na plech (30 x 20 cm) a pečieme 20–25 minút.
- Na želé: Želatínu na obe želé namočíme do studenej vody. Do dvoch nádob nalejeme vodu pre každé želé, pridáme citrónovú šťavu do jednej a limetkovú do druhej, v oboch prípadoch pridáme cukor a varíme do rozpustenia cukru. Do želé z granátového jablka primiešame šťavu z granátového jablka a krátko povaríme. Do oboch želé pridáme pripravenú želatínu, premiešame a necháme mierne vychladnúť. Limetkové želé nalejeme do plytkej nádoby, aby sa vytvorila tenká vrstva. Želé z granátového jablka dáme do dvoch nádob a počas chladenia občas premiešame, aby vznikli bublinky.
- Na panna cottu: Zmiešame mlieko a smotanu, pridáme nalomené tobolky kardamónu a varíme na miernom ohni 8–10 minút. Želatínu namočíme do studenej vody. Smotanovú zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, varíme do rozpustenia a následne pridáme želatínu. Zmes nalejeme ako prvú vrstvu do pohárov a necháme zatuhnúť v chladničke.
- Granátové jablko rozkrojíme a vyberieme zrniečka.
- Vychladnutý brownie korpus zrežeme na výšku 1,5 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 5,5 cm, aby sa zmestili do pohára. Korpus položíme na stuhnutú panna cottu a do pohára pridáme lyžicu zrniečok z granátového jablka. Zalejeme vychladnutým farebným želé a dáme stuhnúť.
- Stuhnuté limetkové želé rozbijeme lyžičkou na drobné časti, aby pripomínalo ľadovú drť. Do každého pohára pridáme 1–2 lyžice rozdrveného želé.
- Ozdobíme lístkami mäty a slamkami na dekoráciu.
Limetkové želé:
- 300 ml vody
- 6 – 7 PL limetkovej šťavy (z 2 limetiek)
- 50 g práškového cukru
- 4 plátky želatíny
Želé s granátovým jablkom:
- 400 ml vody
- 3 – 4 PL citrónovej šťavy (z 1 citrónu)
- 200 g práškového cukru
- 700 ml šťavy z granátového jablka (100 %)
- 14 plátkov želatíny
- 1 ks granátové jablko
Panna cotta:
- 600 g smotany na šľahanie 40 %
- 200 g plnotučného mlieka
- 15 ks kardamónových toboliek
- 4 plátky želatíny
- 50 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru s vanilkou
Brownie:
- 200 g tmavej čokolády 54 %
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 65 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- ½ ČL soli
- 3 vajcia
Na ozdobu:
- Lístky čerstvej mäty do každého pohára
- Na brownie: Rúru predhrejeme na 180 °C. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, maslo a cukor. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, kakao a soľ. Roztopenú čokoládovú zmes necháme vychladnúť, pridáme vajcia a po častiach primiešame sypkú zmes. Cesto vylejeme na plech (30 x 20 cm) a pečieme 20–25 minút.
- Na želé: Želatínu na obe želé namočíme do studenej vody. Do dvoch nádob nalejeme vodu pre každé želé, pridáme citrónovú šťavu do jednej a limetkovú do druhej, v oboch prípadoch pridáme cukor a varíme do rozpustenia cukru. Do želé z granátového jablka primiešame šťavu z granátového jablka a krátko povaríme. Do oboch želé pridáme pripravenú želatínu, premiešame a necháme mierne vychladnúť. Limetkové želé nalejeme do plytkej nádoby, aby sa vytvorila tenká vrstva. Želé z granátového jablka dáme do dvoch nádob a počas chladenia občas premiešame, aby vznikli bublinky.
- Na panna cottu: Zmiešame mlieko a smotanu, pridáme nalomené tobolky kardamónu a varíme na miernom ohni 8–10 minút. Želatínu namočíme do studenej vody. Smotanovú zmes precedíme cez sitko, pridáme cukor, varíme do rozpustenia a následne pridáme želatínu. Zmes nalejeme ako prvú vrstvu do pohárov a necháme zatuhnúť v chladničke.
- Granátové jablko rozkrojíme a vyberieme zrniečka.
- Vychladnutý brownie korpus zrežeme na výšku 1,5 cm a vykrojíme krúžky s priemerom 5,5 cm, aby sa zmestili do pohára. Korpus položíme na stuhnutú panna cottu a do pohára pridáme lyžicu zrniečok z granátového jablka. Zalejeme vychladnutým farebným želé a dáme stuhnúť.
- Stuhnuté limetkové želé rozbijeme lyžičkou na drobné časti, aby pripomínalo ľadovú drť. Do každého pohára pridáme 1–2 lyžice rozdrveného želé.
- Ozdobíme lístkami mäty a slamkami na dekoráciu.