Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Umelecké muffiny od Janky

Umelecké muffiny od Janky

Popis

Tieto muffiny sú pre mojich 2 súrodencov. Môjho pokrvného super brata, umelca Martina a úžasnú švagrinú, sis – ku Ivku. Dizajn je hlavne pre Martina a muffiny pre Ivku bezlepkové. Veľmi ich mám oboch rada. Podstavec a aranžmán muffinov predstavuje nás a naše túžby, sny.

Ingrediencie

Suroviny
  • 150 g bezlepkovej múky na jemné pečivo
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 100 g čokolády na varenie (môžeme použiť aj čokoládové kvapky)
  • 3 zrelé banány
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 2 vajíčka veľkosti M
  • 200 g lieskových orieškov
Karamel
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1 ČL soli
Na ozdobenie
  • 6 drôtikov
  • 6 ryžových papierov
  • 200 ml vodky

Postup

Postup
  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a nasekanú čokoládu (70 g) a lieskovce (100 g).
  2. V druhej miske vidličkou popučíme banány na kašu, prilejeme olej a primiešame celé vajíčko. Potom obe zmesi spojíme a vymiešame ručne dohladka.
  3. Z bieleho papiera na pečenie si vystrihneme štvorce o veľkosti 15x15 cm, ktoré budeme ukladať do formy na muffiny pomocou pohára, aby nám vznikli košíčky.
  4. Košíčky naplníme cestom do 2/3. Posypeme nasekanou čokoládou a orieškami, ktoré sme si odložili.
  5. Vložíme do vyhriatej rúry a prvých 7 minút pečieme pri 200°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ešte 15–20 minút.
  6. Počas pečenia muffinov si pripravíme karamel rozpustením cukru a zaliatím smotany na šľahanie. Povaríme, až nám vznikne karamel. Pred dokončením karamel jemne dochutíme soľou a necháme vychladiť.
  7. Muffiny vytiahneme z rúry a chvíľu počkáme, kým ich začneme vyťahovať z plechu.
  8. Na zdobenie použijeme ryžový papier, z ktorého vykrojíme motýle, navlhčíme v alkohole a prepichneme drôtikom. Tento postup opakujeme 6x. Motýle poukladáme na plech, na ktorý umiestnime papier na pečenie.
  9. Motýle dáme sušiť hneď po vytiahnutí muffinov a znížime teplotu na 120°C. Sušíme, pokiaľ nám motýle nevyschnú.
  10. Muffiny naplníme karamelom pomocou vrecka na zdobenie a tenkej špičky s okrúhlym otvorom.
  11. Ako stojan na muffiny použijeme kvetináč, hlavu, do ktorej umiestnime polystyrén, ryžu a napicháme 12 špajlí, na ktoré umiestnime muffiny.
  12. Motýľmi dotvoríme muffiny.
Suroviny
  • 150 g bezlepkovej múky na jemné pečivo
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 100 g trstinového cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 100 g čokolády na varenie (môžeme použiť aj čokoládové kvapky)
  • 3 zrelé banány
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 2 vajíčka veľkosti M
  • 200 g lieskových orieškov
Karamel
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1 ČL soli
Na ozdobenie
  • 6 drôtikov
  • 6 ryžových papierov
  • 200 ml vodky
Postup
  1. Vo väčšej miske zmiešame múku, cukor, kakao, prášok do pečiva a nasekanú čokoládu (70 g) a lieskovce (100 g).
  2. V druhej miske vidličkou popučíme banány na kašu, prilejeme olej a primiešame celé vajíčko. Potom obe zmesi spojíme a vymiešame ručne dohladka.
  3. Z bieleho papiera na pečenie si vystrihneme štvorce o veľkosti 15x15 cm, ktoré budeme ukladať do formy na muffiny pomocou pohára, aby nám vznikli košíčky.
  4. Košíčky naplníme cestom do 2/3. Posypeme nasekanou čokoládou a orieškami, ktoré sme si odložili.
  5. Vložíme do vyhriatej rúry a prvých 7 minút pečieme pri 200°C, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme ešte 15–20 minút.
  6. Počas pečenia muffinov si pripravíme karamel rozpustením cukru a zaliatím smotany na šľahanie. Povaríme, až nám vznikne karamel. Pred dokončením karamel jemne dochutíme soľou a necháme vychladiť.
  7. Muffiny vytiahneme z rúry a chvíľu počkáme, kým ich začneme vyťahovať z plechu.
  8. Na zdobenie použijeme ryžový papier, z ktorého vykrojíme motýle, navlhčíme v alkohole a prepichneme drôtikom. Tento postup opakujeme 6x. Motýle poukladáme na plech, na ktorý umiestnime papier na pečenie.
  9. Motýle dáme sušiť hneď po vytiahnutí muffinov a znížime teplotu na 120°C. Sušíme, pokiaľ nám motýle nevyschnú.
  10. Muffiny naplníme karamelom pomocou vrecka na zdobenie a tenkej špičky s okrúhlym otvorom.
  11. Ako stojan na muffiny použijeme kvetináč, hlavu, do ktorej umiestnime polystyrén, ryžu a napicháme 12 špajlí, na ktoré umiestnime muffiny.
  12. Motýľmi dotvoríme muffiny.