Usmievavé lievance od Paliho
Popis
Myslím, že keď sa povie LIEVANCE, každý v sebe opäť objaví dieťa. Ja moje lievance venujem mojej krstnej dcére Sofii
Ingrediencie
Lievancové cesto
- 300 g kefíru
- 1 vajce
- 3 g sódy bicarbóny
- 190 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 15 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- štipka soli
- 43 g masla
- 1 ČL kakaa (2 g)
- kôra z pomaranča
- 50 g masla na pečenie
- 100 ml mlieka 3,5 % (na prípadné doriedenie cesta)
Krém z kyslej smotany
- 250 g tučnej kyslej smotany (creme fraiche min. 24%)
- 30 g práškového cukru
- kôra z citróna
Slaný karamel so škoricou
- 100 g krupicového cukru
- 150 g šľahačkovej smotany (ideálne trvanlivá)
- 2 g mletej škorice
Dokončenie
- 100 g opečených mandľových lupienkov
- 20 g práškového cukru
- 3 banány
- 50 g čerstvých čučoriedok
Postup
- Na cesto si vymixujeme vo vyššej nádobe kefír s vajíčkom a roztopeným maslom. Pridáme vanilkovú pastu, soľ a všetky premiešané suché suroviny. Cesto premixujeme do hladkej konzistencie ponorným mixérom a rozdelíme ho na dve polovice. Do jednej z nich pridáme kakao a vymiešame dohladka. Konzistencia cesta by mala byť krémová, bez hrudiek. Z cesta pečieme lievance na maslom vytrenej panvičke, pomaly na nižšom plameni.
- Zo surovín na krém vyšľaháme hladkú hmotu.
- Na karamel si utavíme cukor, postupne ho zalejeme horúcou smotanou zmiešanou so škoricou. Uvaríme hladký karamel, na záver premixujeme ponorným mixérom.
- Pri servírovaní nanesieme na každý lievanec vrstvu krému a nakrájané banány. Striedame biele a kakaové lievance. Na záver lievance jemne poprášime práškovým cukrom, posypeme opečenými mandľami a polejeme vychladnutým škoricovým karamelom.
Lievancové cesto
- 300 g kefíru
- 1 vajce
- 3 g sódy bicarbóny
- 190 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 15 g krupicového cukru
- 1 ČL vanilkovej pasty
- štipka soli
- 43 g masla
- 1 ČL kakaa (2 g)
- kôra z pomaranča
- 50 g masla na pečenie
- 100 ml mlieka 3,5 % (na prípadné doriedenie cesta)
Krém z kyslej smotany
- 250 g tučnej kyslej smotany (creme fraiche min. 24%)
- 30 g práškového cukru
- kôra z citróna
Slaný karamel so škoricou
- 100 g krupicového cukru
- 150 g šľahačkovej smotany (ideálne trvanlivá)
- 2 g mletej škorice
Dokončenie
- 100 g opečených mandľových lupienkov
- 20 g práškového cukru
- 3 banány
- 50 g čerstvých čučoriedok
- Na cesto si vymixujeme vo vyššej nádobe kefír s vajíčkom a roztopeným maslom. Pridáme vanilkovú pastu, soľ a všetky premiešané suché suroviny. Cesto premixujeme do hladkej konzistencie ponorným mixérom a rozdelíme ho na dve polovice. Do jednej z nich pridáme kakao a vymiešame dohladka. Konzistencia cesta by mala byť krémová, bez hrudiek. Z cesta pečieme lievance na maslom vytrenej panvičke, pomaly na nižšom plameni.
- Zo surovín na krém vyšľaháme hladkú hmotu.
- Na karamel si utavíme cukor, postupne ho zalejeme horúcou smotanou zmiešanou so škoricou. Uvaríme hladký karamel, na záver premixujeme ponorným mixérom.
- Pri servírovaní nanesieme na každý lievanec vrstvu krému a nakrájané banány. Striedame biele a kakaové lievance. Na záver lievance jemne poprášime práškovým cukrom, posypeme opečenými mandľami a polejeme vychladnutým škoricovým karamelom.