Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Usmievavé lievance od Paliho

Usmievavé lievance od Paliho

Popis

Myslím, že keď sa povie LIEVANCE, každý v sebe opäť objaví dieťa. Ja moje lievance venujem mojej krstnej dcére Sofii

Ingrediencie

Lievancové cesto
  • 300 g kefíru
  • 1 vajce
  • 3 g sódy bicarbóny
  • 190 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 15 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • štipka soli
  • 43 g masla
  • 1 ČL kakaa (2 g)
  • kôra z pomaranča
  • 50 g masla na pečenie
  • 100 ml mlieka 3,5 % (na prípadné doriedenie cesta)
Krém z kyslej smotany
  • 250 g tučnej kyslej smotany (creme fraiche min. 24%)
  • 30 g práškového cukru
  • kôra z citróna
Slaný karamel so škoricou
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g šľahačkovej smotany (ideálne trvanlivá)
  • 2 g mletej škorice
Dokončenie
  • 100 g opečených mandľových lupienkov
  • 20 g práškového cukru
  • 3 banány
  • 50 g čerstvých čučoriedok

Postup

  1. Na cesto si vymixujeme vo vyššej nádobe kefír s vajíčkom a roztopeným maslom. Pridáme vanilkovú pastu, soľ a všetky premiešané suché suroviny. Cesto premixujeme do hladkej konzistencie ponorným mixérom a rozdelíme ho na dve polovice. Do jednej z nich pridáme kakao a vymiešame dohladka. Konzistencia cesta by mala byť krémová, bez hrudiek. Z cesta pečieme lievance na maslom vytrenej panvičke, pomaly na nižšom plameni.
  2. Zo surovín na krém vyšľaháme hladkú hmotu.
  3. Na karamel si utavíme cukor, postupne ho zalejeme horúcou smotanou zmiešanou so škoricou. Uvaríme hladký karamel, na záver premixujeme ponorným mixérom.
  4. Pri servírovaní nanesieme na každý lievanec vrstvu krému a nakrájané banány. Striedame biele a kakaové lievance. Na záver lievance jemne poprášime práškovým cukrom, posypeme opečenými mandľami a polejeme vychladnutým škoricovým karamelom.
Lievancové cesto
  • 300 g kefíru
  • 1 vajce
  • 3 g sódy bicarbóny
  • 190 g hladkej múky
  • 5 g prášku do pečiva
  • 15 g krupicového cukru
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • štipka soli
  • 43 g masla
  • 1 ČL kakaa (2 g)
  • kôra z pomaranča
  • 50 g masla na pečenie
  • 100 ml mlieka 3,5 % (na prípadné doriedenie cesta)
Krém z kyslej smotany
  • 250 g tučnej kyslej smotany (creme fraiche min. 24%)
  • 30 g práškového cukru
  • kôra z citróna
Slaný karamel so škoricou
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 g šľahačkovej smotany (ideálne trvanlivá)
  • 2 g mletej škorice
Dokončenie
  • 100 g opečených mandľových lupienkov
  • 20 g práškového cukru
  • 3 banány
  • 50 g čerstvých čučoriedok
  1. Na cesto si vymixujeme vo vyššej nádobe kefír s vajíčkom a roztopeným maslom. Pridáme vanilkovú pastu, soľ a všetky premiešané suché suroviny. Cesto premixujeme do hladkej konzistencie ponorným mixérom a rozdelíme ho na dve polovice. Do jednej z nich pridáme kakao a vymiešame dohladka. Konzistencia cesta by mala byť krémová, bez hrudiek. Z cesta pečieme lievance na maslom vytrenej panvičke, pomaly na nižšom plameni.
  2. Zo surovín na krém vyšľaháme hladkú hmotu.
  3. Na karamel si utavíme cukor, postupne ho zalejeme horúcou smotanou zmiešanou so škoricou. Uvaríme hladký karamel, na záver premixujeme ponorným mixérom.
  4. Pri servírovaní nanesieme na každý lievanec vrstvu krému a nakrájané banány. Striedame biele a kakaové lievance. Na záver lievance jemne poprášime práškovým cukrom, posypeme opečenými mandľami a polejeme vychladnutým škoricovým karamelom.