Veľkonočná torta od Danky
Popis
Pri tomto recepte som sa inšpirovala veľkonočnou roládou môjho obľúbeného food blogera. Z rolády sa tak s malými úpravami stala torta
Ingrediencie
Pečený cesnak
- 4 celé cesnaky
- 4 PL olivového oleja
Chrumkavá zložka
- 100 g mandlí v plátkoch
- 6 stredne veľkých svetlých cibúľ
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ČL soli
Cibuľové chutney
- 0,5 kg červenej cibule
- 2-3 PL rastlinného oleja
- 1 dcl balzamica
- 1 dcl ríbezľového červeného vína
- 75 g kryštálového cukru
Bylinkové maslo
- 415 g masla
- 5 strúčiky cesnaku
- 1 a ½ hrste čerstvého tymianu
- 1 a ½ hrste petržlenovej vňate
- ½ ČL soli
Plnka
- 415 g bylinkového masla
- 225 g smotanového syra
- 500 g taveného syra
- 160 g syru eidam (kocka)
- 1 ks červenej papriky
- ½ žltej papriky
- 100 g čerstvého špenátu
- 2 ČL soli
- 4 pečené cesnaky
Špenátové cesto
- 900 g mrazeného špenátu (pretlak)
- 6 vajec
- 240 g hladkej múky
- 2 ČL rastlinného oleja
- 2 ČL soli
Paprikové cesto
- 3 červené papríky
- 2 žlté papríky
- 6 vajec
- 240 g hladkej múky
- 1 a ½ ČL rastlinného oleja
- 1 a ½ ČL soli
Ozdoba
- 500 g jemného tučného tvarohu (9%)
- 200 g masla
- 300 g smotanového syra
- 2 ČL soli
Parmezánové chipsy
- 200 g parmezánu
Postup
- Rúru zapneme na 180 °C. Hlavičku cesnaku zhora zrežeme, polejeme olivovým olejom a zabalíme do alobalu (každý cesnak zvlášť). Dáme zapiecť do rúry na 30 minút. Vyberieme z rúry, otvoríme alobal a necháme vychladnúť. Potom postupne pečený cesnak vytláčame z jednotlivých strúčikov.
- S cesnakmi dáme na plechu opiecť papriky do paprikového cesta. Po opečení odstránime kožu, jadierka a rozmixujeme.
- Na suchej panvici opečieme plátky mandlí a odložíme nabok.
- Cibuľu na chrumkavú zložku nakrájame tenké plátky (polkolieska) a na miernom ohni pomaly opražíme na oleji. Posolíme.
- Na chutney si očistenú červenú cibuľu nakrájame na polkolieska a orestujeme oleji. Pridáme cukor, necháme skaramelizovať, a restujeme 10-15 minút. Následne pridáme balsamico a červené víno a dusíme približne 20 minút. Ak by sa tekutina príliš odparila, pridáme ešte trochu balsamica a červeného vína. Vznikne nám marmeláda, ktorú na záver rozmixujeme.
- Na bylinkové maslo si najprv nakrájame bylinky na drobno. 20 g masla roztopíme, pridáme rozpučený cesnak a krátko orestujeme. Stiahneme z ohňa pridáme bylinky a zvyšok masla izbovej teploty.
- Na plnku si nakrájame papriky na drobné kocky. Syr eidam nastrúhame. K bylinkovému maslu pridáme smotanový syr, tavený syr, nastrúhaný eidam, soľ, vytlačený pečený cesnak. Všetko spolu vymiešame.
- Pripravíme si najprv špenátové cesto. Rozmrazený špenát zmiešame so žĺtkami, olejom a soľou. Bielka vyšľaháme a pomaly pridáme do špenátovej zmesi.
- Plech rozmeru cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme na celý plech.
- Pečieme na 180 stupňoch približne 15 minút. Vyberieme z rúry a opačnou stranou položíme na pripravený papier na pečenie. Po vychladnutí stiahneme horný papier na pečenie a plát si po dlhšej strane rozdelíme na polovice. Kratšie strany orežeme tak, aby vznikli dva rovnaké obdĺžniky.
- Pripravíme si paprikové cesto obdobne ako špenátové, len miesto rozmixovaného špenátu pridáme 450 g pyré z opečených paprík.
- Každý obdĺžnik natrieme plnkou, posypeme opraženou cibuľkou a mandľami. Špenátový plát posypeme nakrájanými paprikami. Na paprikový plát položíme lístky čerstvého špenátu. Opatrne zrolujeme prvý plát a pokračujem v rolovaní na druhom pláte. Zrolované cesto postavíme a stužíme tortovou formou priemeru 16 cm. Dáme zachladiť.
- Opakujeme s paprikovým korpusom. Zatiahneme obručou s priemerom 12 cm.
- Parmezán si nastrúhame a na plechu s papierom na pečenie urobíme kôpky. Dáme zapiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Vyberieme a necháme vzniknuté parmezánové chipsy vychladnúť.
- Tvaroh, smotanový syr, zmäknuté maslo a soľ vyšľaháme. Dáme do vrecka na zdobenie.
- Naplnený korpusy vyberieme z chladničky a dáme dolu formu. Paprikový korpus postavíme na špenátový. Vrch potrieme vychladnutým cibuľovým chutney a tortu obtrieme zmesou tvarohu, syra a masla. Ozdobíme vychladnutými parmezánovými chipsami.
Pečený cesnak
- 4 celé cesnaky
- 4 PL olivového oleja
Chrumkavá zložka
- 100 g mandlí v plátkoch
- 6 stredne veľkých svetlých cibúľ
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 ČL soli
Cibuľové chutney
- 0,5 kg červenej cibule
- 2-3 PL rastlinného oleja
- 1 dcl balzamica
- 1 dcl ríbezľového červeného vína
- 75 g kryštálového cukru
Bylinkové maslo
- 415 g masla
- 5 strúčiky cesnaku
- 1 a ½ hrste čerstvého tymianu
- 1 a ½ hrste petržlenovej vňate
- ½ ČL soli
Plnka
- 415 g bylinkového masla
- 225 g smotanového syra
- 500 g taveného syra
- 160 g syru eidam (kocka)
- 1 ks červenej papriky
- ½ žltej papriky
- 100 g čerstvého špenátu
- 2 ČL soli
- 4 pečené cesnaky
Špenátové cesto
- 900 g mrazeného špenátu (pretlak)
- 6 vajec
- 240 g hladkej múky
- 2 ČL rastlinného oleja
- 2 ČL soli
Paprikové cesto
- 3 červené papríky
- 2 žlté papríky
- 6 vajec
- 240 g hladkej múky
- 1 a ½ ČL rastlinného oleja
- 1 a ½ ČL soli
Ozdoba
- 500 g jemného tučného tvarohu (9%)
- 200 g masla
- 300 g smotanového syra
- 2 ČL soli
Parmezánové chipsy
- 200 g parmezánu
- Rúru zapneme na 180 °C. Hlavičku cesnaku zhora zrežeme, polejeme olivovým olejom a zabalíme do alobalu (každý cesnak zvlášť). Dáme zapiecť do rúry na 30 minút. Vyberieme z rúry, otvoríme alobal a necháme vychladnúť. Potom postupne pečený cesnak vytláčame z jednotlivých strúčikov.
- S cesnakmi dáme na plechu opiecť papriky do paprikového cesta. Po opečení odstránime kožu, jadierka a rozmixujeme.
- Na suchej panvici opečieme plátky mandlí a odložíme nabok.
- Cibuľu na chrumkavú zložku nakrájame tenké plátky (polkolieska) a na miernom ohni pomaly opražíme na oleji. Posolíme.
- Na chutney si očistenú červenú cibuľu nakrájame na polkolieska a orestujeme oleji. Pridáme cukor, necháme skaramelizovať, a restujeme 10-15 minút. Následne pridáme balsamico a červené víno a dusíme približne 20 minút. Ak by sa tekutina príliš odparila, pridáme ešte trochu balsamica a červeného vína. Vznikne nám marmeláda, ktorú na záver rozmixujeme.
- Na bylinkové maslo si najprv nakrájame bylinky na drobno. 20 g masla roztopíme, pridáme rozpučený cesnak a krátko orestujeme. Stiahneme z ohňa pridáme bylinky a zvyšok masla izbovej teploty.
- Na plnku si nakrájame papriky na drobné kocky. Syr eidam nastrúhame. K bylinkovému maslu pridáme smotanový syr, tavený syr, nastrúhaný eidam, soľ, vytlačený pečený cesnak. Všetko spolu vymiešame.
- Pripravíme si najprv špenátové cesto. Rozmrazený špenát zmiešame so žĺtkami, olejom a soľou. Bielka vyšľaháme a pomaly pridáme do špenátovej zmesi.
- Plech rozmeru cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme na celý plech.
- Pečieme na 180 stupňoch približne 15 minút. Vyberieme z rúry a opačnou stranou položíme na pripravený papier na pečenie. Po vychladnutí stiahneme horný papier na pečenie a plát si po dlhšej strane rozdelíme na polovice. Kratšie strany orežeme tak, aby vznikli dva rovnaké obdĺžniky.
- Pripravíme si paprikové cesto obdobne ako špenátové, len miesto rozmixovaného špenátu pridáme 450 g pyré z opečených paprík.
- Každý obdĺžnik natrieme plnkou, posypeme opraženou cibuľkou a mandľami. Špenátový plát posypeme nakrájanými paprikami. Na paprikový plát položíme lístky čerstvého špenátu. Opatrne zrolujeme prvý plát a pokračujem v rolovaní na druhom pláte. Zrolované cesto postavíme a stužíme tortovou formou priemeru 16 cm. Dáme zachladiť.
- Opakujeme s paprikovým korpusom. Zatiahneme obručou s priemerom 12 cm.
- Parmezán si nastrúhame a na plechu s papierom na pečenie urobíme kôpky. Dáme zapiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Vyberieme a necháme vzniknuté parmezánové chipsy vychladnúť.
- Tvaroh, smotanový syr, zmäknuté maslo a soľ vyšľaháme. Dáme do vrecka na zdobenie.
- Naplnený korpusy vyberieme z chladničky a dáme dolu formu. Paprikový korpus postavíme na špenátový. Vrch potrieme vychladnutým cibuľovým chutney a tortu obtrieme zmesou tvarohu, syra a masla. Ozdobíme vychladnutými parmezánovými chipsami.