Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Veľkonočná torta od Danky

Veľkonočná torta od Danky

Popis

Pri tomto recepte som sa inšpirovala veľkonočnou roládou môjho obľúbeného food blogera. Z rolády sa tak s malými úpravami stala torta

Ingrediencie

Pečený cesnak
  • 4 celé cesnaky
  • 4 PL olivového oleja
Chrumkavá zložka
  • 100 g mandlí v plátkoch
  • 6 stredne veľkých svetlých cibúľ
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
Cibuľové chutney
  • 0,5 kg červenej cibule
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • 1 dcl balzamica
  • 1 dcl ríbezľového červeného vína
  • 75 g kryštálového cukru
Bylinkové maslo
  • 415 g masla
  • 5 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ hrste čerstvého tymianu
  • 1 a ½ hrste petržlenovej vňate
  • ½ ČL soli
Plnka
  • 415 g bylinkového masla
  • 225 g smotanového syra
  • 500 g taveného syra
  • 160 g syru eidam (kocka)
  • 1 ks červenej papriky
  • ½  žltej papriky
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 2 ČL soli
  • 4 pečené cesnaky
Špenátové cesto
  • 900 g mrazeného špenátu (pretlak)
  • 6 vajec
  • 240 g hladkej múky
  • 2 ČL rastlinného oleja
  • 2 ČL soli
Paprikové cesto
  • 3 červené papríky
  • 2  žlté papríky
  • 6 vajec
  • 240 g hladkej múky
  • 1 a ½ ČL rastlinného oleja
  • 1 a ½ ČL soli
Ozdoba
  • 500 g jemného tučného tvarohu (9%)
  • 200 g masla
  • 300 g smotanového syra
  • 2 ČL soli
Parmezánové chipsy
  • 200 g parmezánu

Postup

  1. Rúru zapneme na 180 °C. Hlavičku cesnaku zhora zrežeme, polejeme olivovým olejom a zabalíme do alobalu (každý cesnak zvlášť). Dáme zapiecť do rúry na 30 minút. Vyberieme z rúry, otvoríme alobal a necháme vychladnúť. Potom postupne pečený cesnak vytláčame z jednotlivých strúčikov.
  2. S cesnakmi dáme na plechu opiecť papriky do paprikového cesta. Po opečení odstránime kožu, jadierka a rozmixujeme.
  3. Na suchej panvici opečieme plátky mandlí a odložíme nabok.
  4. Cibuľu na chrumkavú zložku nakrájame tenké plátky (polkolieska) a na miernom ohni pomaly opražíme na oleji. Posolíme.
  5. Na chutney si očistenú červenú cibuľu nakrájame na polkolieska a orestujeme oleji. Pridáme cukor, necháme skaramelizovať, a restujeme 10-15 minút. Následne pridáme balsamico a červené víno a dusíme približne 20 minút. Ak by sa tekutina príliš odparila, pridáme ešte trochu balsamica a červeného vína. Vznikne nám marmeláda, ktorú na záver rozmixujeme.
  6. Na bylinkové maslo si najprv nakrájame bylinky na drobno. 20 g masla roztopíme, pridáme rozpučený cesnak a krátko orestujeme. Stiahneme z ohňa pridáme bylinky a zvyšok masla izbovej teploty.
  7. Na plnku si nakrájame papriky na drobné kocky. Syr eidam nastrúhame. K bylinkovému maslu pridáme smotanový syr, tavený syr, nastrúhaný eidam, soľ, vytlačený pečený cesnak. Všetko spolu vymiešame.
  8. Pripravíme si najprv špenátové cesto. Rozmrazený špenát zmiešame so žĺtkami, olejom a soľou. Bielka vyšľaháme a pomaly pridáme do špenátovej zmesi.
  9. Plech rozmeru cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme na celý plech.
  10. Pečieme na 180 stupňoch približne 15 minút. Vyberieme z rúry a opačnou stranou položíme na pripravený papier na pečenie. Po vychladnutí stiahneme horný papier na pečenie a plát si po dlhšej strane rozdelíme na polovice. Kratšie strany orežeme tak, aby vznikli dva rovnaké obdĺžniky.
  11. Pripravíme si paprikové cesto obdobne ako špenátové, len miesto rozmixovaného špenátu pridáme 450 g pyré z opečených paprík.
  12. Každý obdĺžnik natrieme plnkou, posypeme opraženou cibuľkou a mandľami. Špenátový plát posypeme nakrájanými paprikami. Na paprikový plát položíme lístky čerstvého špenátu. Opatrne zrolujeme prvý plát a pokračujem v rolovaní na druhom pláte. Zrolované cesto postavíme a stužíme tortovou formou priemeru 16 cm. Dáme zachladiť.
  13. Opakujeme s paprikovým korpusom. Zatiahneme obručou s priemerom 12 cm.
  14. Parmezán si nastrúhame a na plechu s papierom na pečenie urobíme kôpky. Dáme zapiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Vyberieme a necháme vzniknuté parmezánové chipsy vychladnúť.
  15. Tvaroh, smotanový syr, zmäknuté maslo a soľ vyšľaháme. Dáme do vrecka na zdobenie.
  16. Naplnený korpusy vyberieme z chladničky a dáme dolu formu. Paprikový korpus postavíme na špenátový. Vrch potrieme vychladnutým cibuľovým chutney a tortu obtrieme zmesou tvarohu, syra a masla. Ozdobíme vychladnutými parmezánovými chipsami.
Pečený cesnak
  • 4 celé cesnaky
  • 4 PL olivového oleja
Chrumkavá zložka
  • 100 g mandlí v plátkoch
  • 6 stredne veľkých svetlých cibúľ
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 ČL soli
Cibuľové chutney
  • 0,5 kg červenej cibule
  • 2-3 PL rastlinného oleja
  • 1 dcl balzamica
  • 1 dcl ríbezľového červeného vína
  • 75 g kryštálového cukru
Bylinkové maslo
  • 415 g masla
  • 5 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ hrste čerstvého tymianu
  • 1 a ½ hrste petržlenovej vňate
  • ½ ČL soli
Plnka
  • 415 g bylinkového masla
  • 225 g smotanového syra
  • 500 g taveného syra
  • 160 g syru eidam (kocka)
  • 1 ks červenej papriky
  • ½  žltej papriky
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 2 ČL soli
  • 4 pečené cesnaky
Špenátové cesto
  • 900 g mrazeného špenátu (pretlak)
  • 6 vajec
  • 240 g hladkej múky
  • 2 ČL rastlinného oleja
  • 2 ČL soli
Paprikové cesto
  • 3 červené papríky
  • 2  žlté papríky
  • 6 vajec
  • 240 g hladkej múky
  • 1 a ½ ČL rastlinného oleja
  • 1 a ½ ČL soli
Ozdoba
  • 500 g jemného tučného tvarohu (9%)
  • 200 g masla
  • 300 g smotanového syra
  • 2 ČL soli
Parmezánové chipsy
  • 200 g parmezánu
  1. Rúru zapneme na 180 °C. Hlavičku cesnaku zhora zrežeme, polejeme olivovým olejom a zabalíme do alobalu (každý cesnak zvlášť). Dáme zapiecť do rúry na 30 minút. Vyberieme z rúry, otvoríme alobal a necháme vychladnúť. Potom postupne pečený cesnak vytláčame z jednotlivých strúčikov.
  2. S cesnakmi dáme na plechu opiecť papriky do paprikového cesta. Po opečení odstránime kožu, jadierka a rozmixujeme.
  3. Na suchej panvici opečieme plátky mandlí a odložíme nabok.
  4. Cibuľu na chrumkavú zložku nakrájame tenké plátky (polkolieska) a na miernom ohni pomaly opražíme na oleji. Posolíme.
  5. Na chutney si očistenú červenú cibuľu nakrájame na polkolieska a orestujeme oleji. Pridáme cukor, necháme skaramelizovať, a restujeme 10-15 minút. Následne pridáme balsamico a červené víno a dusíme približne 20 minút. Ak by sa tekutina príliš odparila, pridáme ešte trochu balsamica a červeného vína. Vznikne nám marmeláda, ktorú na záver rozmixujeme.
  6. Na bylinkové maslo si najprv nakrájame bylinky na drobno. 20 g masla roztopíme, pridáme rozpučený cesnak a krátko orestujeme. Stiahneme z ohňa pridáme bylinky a zvyšok masla izbovej teploty.
  7. Na plnku si nakrájame papriky na drobné kocky. Syr eidam nastrúhame. K bylinkovému maslu pridáme smotanový syr, tavený syr, nastrúhaný eidam, soľ, vytlačený pečený cesnak. Všetko spolu vymiešame.
  8. Pripravíme si najprv špenátové cesto. Rozmrazený špenát zmiešame so žĺtkami, olejom a soľou. Bielka vyšľaháme a pomaly pridáme do špenátovej zmesi.
  9. Plech rozmeru cca 30x40 cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech a rovnomerne rozotrieme na celý plech.
  10. Pečieme na 180 stupňoch približne 15 minút. Vyberieme z rúry a opačnou stranou položíme na pripravený papier na pečenie. Po vychladnutí stiahneme horný papier na pečenie a plát si po dlhšej strane rozdelíme na polovice. Kratšie strany orežeme tak, aby vznikli dva rovnaké obdĺžniky.
  11. Pripravíme si paprikové cesto obdobne ako špenátové, len miesto rozmixovaného špenátu pridáme 450 g pyré z opečených paprík.
  12. Každý obdĺžnik natrieme plnkou, posypeme opraženou cibuľkou a mandľami. Špenátový plát posypeme nakrájanými paprikami. Na paprikový plát položíme lístky čerstvého špenátu. Opatrne zrolujeme prvý plát a pokračujem v rolovaní na druhom pláte. Zrolované cesto postavíme a stužíme tortovou formou priemeru 16 cm. Dáme zachladiť.
  13. Opakujeme s paprikovým korpusom. Zatiahneme obručou s priemerom 12 cm.
  14. Parmezán si nastrúhame a na plechu s papierom na pečenie urobíme kôpky. Dáme zapiecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Vyberieme a necháme vzniknuté parmezánové chipsy vychladnúť.
  15. Tvaroh, smotanový syr, zmäknuté maslo a soľ vyšľaháme. Dáme do vrecka na zdobenie.
  16. Naplnený korpusy vyberieme z chladničky a dáme dolu formu. Paprikový korpus postavíme na špenátový. Vrch potrieme vychladnutým cibuľovým chutney a tortu obtrieme zmesou tvarohu, syra a masla. Ozdobíme vychladnutými parmezánovými chipsami.