Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Veľkonočné vajíčko od Martina

Veľkonočné vajíčko od Martina

Popis

Moja mama vždy vravievala, že na šibačku si zaslúži vajíčko každý. Tak som jej pripravil také, z ktorého bude mať určite radosť.

Ingrediencie

Korpus
  • 6 ks vajec
  • 180 g práškový cukor
  • 180 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • Štipka soli
Pusinkový sneh
  • 300 ml bielok
  • 500 g práškového cukru
  • Štipka soli
  • Gélová farba - zelená
  • Gélová farba - oranžová
  • Gélová farba – žltá
  • 100 g biela čokoláda(na vytretie bomby)
Pralinky
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 300 g ruby čokoláda
  • Zlatý prášok
Šľahané ganache do praliniek
  • 200 g biela čokoláda
  • 200 g smotana na šľahanie 40 %
  • 0,5 dcl vaječný likér
Krém z vaječného likéru
  • 200 ml smotana na šľahanie 40 %
  • 250 ml mascarpone
  • 100 ml vaječný likér
  • 150 g práškového cukru
  • 1 ks vanilkový lusk
Vklad z černíc
  • 300 g černice
  • 75 g práškového cukru

Postup

  1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vanilkový korpus pripravíme tak, že oddelíme bielka od žĺtkov. Z vaječných bielok a štipky soli vyšľaháme sneh. Keď je sneh skoro vyšľahaný, pridávame preosiaty práškový cukor až pokiaľ nedostaneme krásne hustý sneh. Do pripraveného snehu postupne zašľahávame žĺtky zmiešané s olejom.
  3. Preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme do snehu. Jemne zapracujeme.
  4. Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do predohriatej rúry.
  5. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
  6. Z cesta vykrojíme potrebné kruhy do pusinkovej bomby.
  7. Pusinkový sneh pripravíme nasledovne: bielky so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Keď máme vyšľahaný sneh, postupne pridávame preosiaty cukor a šľaháme až pokiaľ nedostaneme krásny tuhý sneh.
  8. Pripravíme si formu a cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
  9. Cukrárske vrecko z vnútra potrieme farbami, aby sneh vytváral farebný efekt.
  10. Na formu nacifrujeme potrebné pusinkové bomby v požadovaných tvaroch.
  11. Pečieme v rozohriatej rúre najprv na 130 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 100 °C a sušíme približne 90 minút alebo viac podľa veľkosti.
  12. Po uplynutí času vypneme rúru a pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť.
  13. Vychladnutú bombu vytrieme zvnútra rozpustenou bielou čokoládou, aby po naplnení sa bomba nerozpadla z dôvodu natiahnutia vlhkosti z krému.
  14. Pripravíme si krém z vaječného likéru: mascarpone vyšľaháme s cukrom do peny. Primiešame vaječný likér a jadierka z vanilkového lusku. Následne pridáme šľahačkovú smotanu a vymiešame do hladkého krému. Pripravený krém dáme vychladiť do chladničky.
  15. Šľahanú ganache pripravíme tak, že šľahačku s likérom privedieme do varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Počkáme minútu a vymiešame hladký krém, ktorý premiešame ponorným mixérom.
  16. Necháme vychladnúť a potom krém poriadne vyšľaháme, aby bol nadýchaný. (Na nízkych otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky.)
  17. Formy na pralinky potrieme zlatým prachom, aby mali na povrchu krásny zlatý ornament.
  18. Pralinky pripravíme z vytemperovanej čokolády, ktoré naplníme krémom zo šľahanej ganache a necháme stuhnúť.
  19. Pralinky pripravíme aj z ruby, aj z mliečnej čokolády, v rôznych tvaroch.
  20. Vklad z černíc pripravíme zmiešaním ovocia s cukrom a roztlačením vidličkou, aby sa roztopil cukor a dochutil černice. Černice prepasírujeme a máme vklad pripravený.
  21. Keď máme všetky potrebné kroky za sebou, môžeme sa pustiť do plnenia pusinkovej bomby.
  22. Do spodnej časti vrstvíme korpus, krém a vklad z černíc.
  23. Keď je bomba plná, na vrchnú časť korpusu poukladáme pripravené pralinky.
  24. Pusinkovú tortu zakryjeme vrchnou časťou a môžeme podávať veľkonočné vajíčko s pralinkovým prekvapením vo vnútri.
Korpus
  • 6 ks vajec
  • 180 g práškový cukor
  • 180 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 0,5 dc rastlinný olej
  • Štipka soli
Pusinkový sneh
  • 300 ml bielok
  • 500 g práškového cukru
  • Štipka soli
  • Gélová farba - zelená
  • Gélová farba - oranžová
  • Gélová farba – žltá
  • 100 g biela čokoláda(na vytretie bomby)
Pralinky
  • 300 g mliečna čokoláda
  • 300 g ruby čokoláda
  • Zlatý prášok
Šľahané ganache do praliniek
  • 200 g biela čokoláda
  • 200 g smotana na šľahanie 40 %
  • 0,5 dcl vaječný likér
Krém z vaječného likéru
  • 200 ml smotana na šľahanie 40 %
  • 250 ml mascarpone
  • 100 ml vaječný likér
  • 150 g práškového cukru
  • 1 ks vanilkový lusk
Vklad z černíc
  • 300 g černice
  • 75 g práškového cukru
  1. Rúru rozohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
  2. Vanilkový korpus pripravíme tak, že oddelíme bielka od žĺtkov. Z vaječných bielok a štipky soli vyšľaháme sneh. Keď je sneh skoro vyšľahaný, pridávame preosiaty práškový cukor až pokiaľ nedostaneme krásne hustý sneh. Do pripraveného snehu postupne zašľahávame žĺtky zmiešané s olejom.
  3. Preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme do snehu. Jemne zapracujeme.
  4. Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do predohriatej rúry.
  5. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
  6. Z cesta vykrojíme potrebné kruhy do pusinkovej bomby.
  7. Pusinkový sneh pripravíme nasledovne: bielky so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Keď máme vyšľahaný sneh, postupne pridávame preosiaty cukor a šľaháme až pokiaľ nedostaneme krásny tuhý sneh.
  8. Pripravíme si formu a cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
  9. Cukrárske vrecko z vnútra potrieme farbami, aby sneh vytváral farebný efekt.
  10. Na formu nacifrujeme potrebné pusinkové bomby v požadovaných tvaroch.
  11. Pečieme v rozohriatej rúre najprv na 130 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 100 °C a sušíme približne 90 minút alebo viac podľa veľkosti.
  12. Po uplynutí času vypneme rúru a pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť.
  13. Vychladnutú bombu vytrieme zvnútra rozpustenou bielou čokoládou, aby po naplnení sa bomba nerozpadla z dôvodu natiahnutia vlhkosti z krému.
  14. Pripravíme si krém z vaječného likéru: mascarpone vyšľaháme s cukrom do peny. Primiešame vaječný likér a jadierka z vanilkového lusku. Následne pridáme šľahačkovú smotanu a vymiešame do hladkého krému. Pripravený krém dáme vychladiť do chladničky.
  15. Šľahanú ganache pripravíme tak, že šľahačku s likérom privedieme do varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Počkáme minútu a vymiešame hladký krém, ktorý premiešame ponorným mixérom.
  16. Necháme vychladnúť a potom krém poriadne vyšľaháme, aby bol nadýchaný. (Na nízkych otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky.)
  17. Formy na pralinky potrieme zlatým prachom, aby mali na povrchu krásny zlatý ornament.
  18. Pralinky pripravíme z vytemperovanej čokolády, ktoré naplníme krémom zo šľahanej ganache a necháme stuhnúť.
  19. Pralinky pripravíme aj z ruby, aj z mliečnej čokolády, v rôznych tvaroch.
  20. Vklad z černíc pripravíme zmiešaním ovocia s cukrom a roztlačením vidličkou, aby sa roztopil cukor a dochutil černice. Černice prepasírujeme a máme vklad pripravený.
  21. Keď máme všetky potrebné kroky za sebou, môžeme sa pustiť do plnenia pusinkovej bomby.
  22. Do spodnej časti vrstvíme korpus, krém a vklad z černíc.
  23. Keď je bomba plná, na vrchnú časť korpusu poukladáme pripravené pralinky.
  24. Pusinkovú tortu zakryjeme vrchnou časťou a môžeme podávať veľkonočné vajíčko s pralinkovým prekvapením vo vnútri.