Veľkonočné vajíčko od Martina
Popis
Moja mama vždy vravievala, že na šibačku si zaslúži vajíčko každý. Tak som jej pripravil také, z ktorého bude mať určite radosť.
Ingrediencie
Korpus
- 6 ks vajec
- 180 g práškový cukor
- 180 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 0,5 dc rastlinný olej
- Štipka soli
Pusinkový sneh
- 300 ml bielok
- 500 g práškového cukru
- Štipka soli
- Gélová farba - zelená
- Gélová farba - oranžová
- Gélová farba – žltá
- 100 g biela čokoláda(na vytretie bomby)
Pralinky
- 300 g mliečna čokoláda
- 300 g ruby čokoláda
- Zlatý prášok
Šľahané ganache do praliniek
- 200 g biela čokoláda
- 200 g smotana na šľahanie 40 %
- 0,5 dcl vaječný likér
Krém z vaječného likéru
- 200 ml smotana na šľahanie 40 %
- 250 ml mascarpone
- 100 ml vaječný likér
- 150 g práškového cukru
- 1 ks vanilkový lusk
Vklad z černíc
- 300 g černice
- 75 g práškového cukru
Postup
- Rúru rozohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vanilkový korpus pripravíme tak, že oddelíme bielka od žĺtkov. Z vaječných bielok a štipky soli vyšľaháme sneh. Keď je sneh skoro vyšľahaný, pridávame preosiaty práškový cukor až pokiaľ nedostaneme krásne hustý sneh. Do pripraveného snehu postupne zašľahávame žĺtky zmiešané s olejom.
- Preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme do snehu. Jemne zapracujeme.
- Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do predohriatej rúry.
- Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Z cesta vykrojíme potrebné kruhy do pusinkovej bomby.
- Pusinkový sneh pripravíme nasledovne: bielky so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Keď máme vyšľahaný sneh, postupne pridávame preosiaty cukor a šľaháme až pokiaľ nedostaneme krásny tuhý sneh.
- Pripravíme si formu a cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
- Cukrárske vrecko z vnútra potrieme farbami, aby sneh vytváral farebný efekt.
- Na formu nacifrujeme potrebné pusinkové bomby v požadovaných tvaroch.
- Pečieme v rozohriatej rúre najprv na 130 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 100 °C a sušíme približne 90 minút alebo viac podľa veľkosti.
- Po uplynutí času vypneme rúru a pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť.
- Vychladnutú bombu vytrieme zvnútra rozpustenou bielou čokoládou, aby po naplnení sa bomba nerozpadla z dôvodu natiahnutia vlhkosti z krému.
- Pripravíme si krém z vaječného likéru: mascarpone vyšľaháme s cukrom do peny. Primiešame vaječný likér a jadierka z vanilkového lusku. Následne pridáme šľahačkovú smotanu a vymiešame do hladkého krému. Pripravený krém dáme vychladiť do chladničky.
- Šľahanú ganache pripravíme tak, že šľahačku s likérom privedieme do varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Počkáme minútu a vymiešame hladký krém, ktorý premiešame ponorným mixérom.
- Necháme vychladnúť a potom krém poriadne vyšľaháme, aby bol nadýchaný. (Na nízkych otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky.)
- Formy na pralinky potrieme zlatým prachom, aby mali na povrchu krásny zlatý ornament.
- Pralinky pripravíme z vytemperovanej čokolády, ktoré naplníme krémom zo šľahanej ganache a necháme stuhnúť.
- Pralinky pripravíme aj z ruby, aj z mliečnej čokolády, v rôznych tvaroch.
- Vklad z černíc pripravíme zmiešaním ovocia s cukrom a roztlačením vidličkou, aby sa roztopil cukor a dochutil černice. Černice prepasírujeme a máme vklad pripravený.
- Keď máme všetky potrebné kroky za sebou, môžeme sa pustiť do plnenia pusinkovej bomby.
- Do spodnej časti vrstvíme korpus, krém a vklad z černíc.
- Keď je bomba plná, na vrchnú časť korpusu poukladáme pripravené pralinky.
- Pusinkovú tortu zakryjeme vrchnou časťou a môžeme podávať veľkonočné vajíčko s pralinkovým prekvapením vo vnútri.
Korpus
- 6 ks vajec
- 180 g práškový cukor
- 180 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 0,5 dc rastlinný olej
- Štipka soli
Pusinkový sneh
- 300 ml bielok
- 500 g práškového cukru
- Štipka soli
- Gélová farba - zelená
- Gélová farba - oranžová
- Gélová farba – žltá
- 100 g biela čokoláda(na vytretie bomby)
Pralinky
- 300 g mliečna čokoláda
- 300 g ruby čokoláda
- Zlatý prášok
Šľahané ganache do praliniek
- 200 g biela čokoláda
- 200 g smotana na šľahanie 40 %
- 0,5 dcl vaječný likér
Krém z vaječného likéru
- 200 ml smotana na šľahanie 40 %
- 250 ml mascarpone
- 100 ml vaječný likér
- 150 g práškového cukru
- 1 ks vanilkový lusk
Vklad z černíc
- 300 g černice
- 75 g práškového cukru
- Rúru rozohrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie.
- Vanilkový korpus pripravíme tak, že oddelíme bielka od žĺtkov. Z vaječných bielok a štipky soli vyšľaháme sneh. Keď je sneh skoro vyšľahaný, pridávame preosiaty práškový cukor až pokiaľ nedostaneme krásne hustý sneh. Do pripraveného snehu postupne zašľahávame žĺtky zmiešané s olejom.
- Preosejeme múku, kypriaci prášok a pridáme do snehu. Jemne zapracujeme.
- Cesto vylejeme do pripravenej formy a dáme piecť do predohriatej rúry.
- Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Z cesta vykrojíme potrebné kruhy do pusinkovej bomby.
- Pusinkový sneh pripravíme nasledovne: bielky so štipkou soli vyšľaháme do snehu. Keď máme vyšľahaný sneh, postupne pridávame preosiaty cukor a šľaháme až pokiaľ nedostaneme krásny tuhý sneh.
- Pripravíme si formu a cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
- Cukrárske vrecko z vnútra potrieme farbami, aby sneh vytváral farebný efekt.
- Na formu nacifrujeme potrebné pusinkové bomby v požadovaných tvaroch.
- Pečieme v rozohriatej rúre najprv na 130 °C 15 minút, potom teplotu znížime na 100 °C a sušíme približne 90 minút alebo viac podľa veľkosti.
- Po uplynutí času vypneme rúru a pri pootvorených dvierkach necháme vychladnúť.
- Vychladnutú bombu vytrieme zvnútra rozpustenou bielou čokoládou, aby po naplnení sa bomba nerozpadla z dôvodu natiahnutia vlhkosti z krému.
- Pripravíme si krém z vaječného likéru: mascarpone vyšľaháme s cukrom do peny. Primiešame vaječný likér a jadierka z vanilkového lusku. Následne pridáme šľahačkovú smotanu a vymiešame do hladkého krému. Pripravený krém dáme vychladiť do chladničky.
- Šľahanú ganache pripravíme tak, že šľahačku s likérom privedieme do varu a zalejeme pripravenú čokoládu. Počkáme minútu a vymiešame hladký krém, ktorý premiešame ponorným mixérom.
- Necháme vychladnúť a potom krém poriadne vyšľaháme, aby bol nadýchaný. (Na nízkych otáčkach, aby sa nevytvorili hrudky.)
- Formy na pralinky potrieme zlatým prachom, aby mali na povrchu krásny zlatý ornament.
- Pralinky pripravíme z vytemperovanej čokolády, ktoré naplníme krémom zo šľahanej ganache a necháme stuhnúť.
- Pralinky pripravíme aj z ruby, aj z mliečnej čokolády, v rôznych tvaroch.
- Vklad z černíc pripravíme zmiešaním ovocia s cukrom a roztlačením vidličkou, aby sa roztopil cukor a dochutil černice. Černice prepasírujeme a máme vklad pripravený.
- Keď máme všetky potrebné kroky za sebou, môžeme sa pustiť do plnenia pusinkovej bomby.
- Do spodnej časti vrstvíme korpus, krém a vklad z černíc.
- Keď je bomba plná, na vrchnú časť korpusu poukladáme pripravené pralinky.
- Pusinkovú tortu zakryjeme vrchnou časťou a môžeme podávať veľkonočné vajíčko s pralinkovým prekvapením vo vnútri.