Vianočný cake bar od Paliho
Popis
Vianočná rozprávková krajina je snom asi každého dieťaťa. A deťmi sme dodnes vo svojom vnútri aj niektorí dospelí.
Ingrediencie
Double Barrel
- 12 ks vajec
- 16 PL slnečnicového oleja
- 346 g práškového cukru
- 370 g hladkej múky
- 30 g prášku do pečiva
- 110 g vlašských orechov
- 6 g soli
Krém s vaječným likérom
- 700 ml mlieka
- 300 ml vaječného likéru
- Mletá vanilka
- 5 ks žĺtkov
- 108 g kukuričného škrobu
- 180 g práškového cukru
- 207 g masla + 250 g masla na došľahanie
- 4 PL vaječného likéru
Ríbezľový sirup
- 480 g ríbezľového pyré
- 420 g vody
- 470 g práškového cukru
- 2 citróny (šťava)
Jedlý mach
- 1 vajíčko
- 13 g cukru
- 30 g medu
- 4 g prášku do pečiva
- 25 g hladkej múky
- Zelené potravinárske farbivo
Swiss meringue buttercream
- 320 g vaječných bielkov
- 640 g krupicového cukru
- 640 g zmäknutého masla
- Modré a zelené farbivo
Mandľové cupcakes
- 125 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 125 g krupicového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 125 g masla
- 2 vajíčka
- Mandľová esencia
- 2 PL mlieka
Vianočné stromčeky
- 600 g ryžových burizónov
- 300 g krupicového cukru
- 150 g masla
Čokoládová poleva
- 350 g bielej čokolády
- 100 ml oleja
Na ozdobu
- Modelovacia hmota (Smartflex) 500 g
- Zlaté farbivo (práškové)
- Gélové farbivá (žlté, červené, zelené, modré)
- Lyofilizované maliny 40 g
Postup
- Rúru zahrejeme na 170 °C. Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom na pevný sneh, pridáme žĺtka premiešané s olejom a zašľaháme. Postupne ručne primiešame suché suroviny. Cesto rozdelíme do formy (30 cm priemer, 2 dávky) a do dvoch menších foriem (16 cm priemer, 1 dávka). Pečieme cca 35 minút.
- Na krém zahrejeme mlieko s vaječným likérom a vanilkou. Žĺtka s cukrom a škrobom vymiešame, zalejeme horúcim mliekom, vlejeme späť do hrnca a uvaríme hustý krém. Do horúceho krému zamiešame časť masla, vaječný likér a po vychladnutí ho vyšľaháme so zvyšným maslom.
- Na sirup prevaríme pyré s vodou, cukrom a citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť.
- Jedlý mach vyšľaháme z vajíčka, cukru, medu, suchých surovín a farbiva. Zmes dáme do mikrovlnky na 2 minúty a po vychladnutí natrháme na kúsky.
- Korpusy rozrežeme na 4 pláty, polejeme sirupom, naplníme krémom a jemne obtrieme. Dáme zachladiť.
- Najväčší korpus vyrežeme tak, aby ním mohol prejsť vláčik. Po zachladení tortu obtrieme Swiss meringue buttercreamom a opäť zachladíme. Menšie tortičky obtrieme rovnako.
- Z výrezov modelujeme popcakes v tvare snehuliakov, napichneme na paličky a namáčame do čokoládovej polevy.
- Stromčeky formujeme z burizónov a karamelu, potrieme krémom a obložíme jedlým machom.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme ozdoby a hviezdy, nafarbíme zlatým farbivom a dekorujeme torty.
- Mandľové cupcakes upečieme z pripraveného cesta (170 °C, 22 minút) a zdobíme krémom s vaječným likérom.
- Swiss meringue buttercream pripravíme zahrievaním bielkov s cukrom nad parou, vyšľaháme a pridáme maslo. Na dekorovanie krém podľa potreby nafarbíme.
Double Barrel
- 12 ks vajec
- 16 PL slnečnicového oleja
- 346 g práškového cukru
- 370 g hladkej múky
- 30 g prášku do pečiva
- 110 g vlašských orechov
- 6 g soli
Krém s vaječným likérom
- 700 ml mlieka
- 300 ml vaječného likéru
- Mletá vanilka
- 5 ks žĺtkov
- 108 g kukuričného škrobu
- 180 g práškového cukru
- 207 g masla + 250 g masla na došľahanie
- 4 PL vaječného likéru
Ríbezľový sirup
- 480 g ríbezľového pyré
- 420 g vody
- 470 g práškového cukru
- 2 citróny (šťava)
Jedlý mach
- 1 vajíčko
- 13 g cukru
- 30 g medu
- 4 g prášku do pečiva
- 25 g hladkej múky
- Zelené potravinárske farbivo
Swiss meringue buttercream
- 320 g vaječných bielkov
- 640 g krupicového cukru
- 640 g zmäknutého masla
- Modré a zelené farbivo
Mandľové cupcakes
- 125 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 125 g krupicového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 125 g masla
- 2 vajíčka
- Mandľová esencia
- 2 PL mlieka
Vianočné stromčeky
- 600 g ryžových burizónov
- 300 g krupicového cukru
- 150 g masla
Čokoládová poleva
- 350 g bielej čokolády
- 100 ml oleja
Na ozdobu
- Modelovacia hmota (Smartflex) 500 g
- Zlaté farbivo (práškové)
- Gélové farbivá (žlté, červené, zelené, modré)
- Lyofilizované maliny 40 g
- Rúru zahrejeme na 170 °C. Bielka vyšľaháme s práškovým cukrom na pevný sneh, pridáme žĺtka premiešané s olejom a zašľaháme. Postupne ručne primiešame suché suroviny. Cesto rozdelíme do formy (30 cm priemer, 2 dávky) a do dvoch menších foriem (16 cm priemer, 1 dávka). Pečieme cca 35 minút.
- Na krém zahrejeme mlieko s vaječným likérom a vanilkou. Žĺtka s cukrom a škrobom vymiešame, zalejeme horúcim mliekom, vlejeme späť do hrnca a uvaríme hustý krém. Do horúceho krému zamiešame časť masla, vaječný likér a po vychladnutí ho vyšľaháme so zvyšným maslom.
- Na sirup prevaríme pyré s vodou, cukrom a citrónovou šťavou. Necháme vychladnúť.
- Jedlý mach vyšľaháme z vajíčka, cukru, medu, suchých surovín a farbiva. Zmes dáme do mikrovlnky na 2 minúty a po vychladnutí natrháme na kúsky.
- Korpusy rozrežeme na 4 pláty, polejeme sirupom, naplníme krémom a jemne obtrieme. Dáme zachladiť.
- Najväčší korpus vyrežeme tak, aby ním mohol prejsť vláčik. Po zachladení tortu obtrieme Swiss meringue buttercreamom a opäť zachladíme. Menšie tortičky obtrieme rovnako.
- Z výrezov modelujeme popcakes v tvare snehuliakov, napichneme na paličky a namáčame do čokoládovej polevy.
- Stromčeky formujeme z burizónov a karamelu, potrieme krémom a obložíme jedlým machom.
- Z modelovacej hmoty vytvarujeme ozdoby a hviezdy, nafarbíme zlatým farbivom a dekorujeme torty.
- Mandľové cupcakes upečieme z pripraveného cesta (170 °C, 22 minút) a zdobíme krémom s vaječným likérom.
- Swiss meringue buttercream pripravíme zahrievaním bielkov s cukrom nad parou, vyšľaháme a pridáme maslo. Na dekorovanie krém podľa potreby nafarbíme.