Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vianočný stromček od Janky

Vianočný stromček od Janky

Popis

Pre našu Hanku a zrejme pre všetky deti je naj naj obdobím zima a Vianoce. Hanka sa nevie dočkať momentu, keď sa rozžiari stromček, príde Ježiško s náložou darčekov a samozrejme keď sa stretne celá rodina, čo si skôr užívame hlavne my starší.

Ingrediencie

Kvások
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia
Cesto
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 250 ml špenátového pretlaku
  • 450 g polohrubej múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 PL perníkového korenia
  • Kôra z 1 pomaranča
Višňová omáčka
  • 300 g višňového kompótu/mrazených višní
  • 200 ml griotky
  • Šťava z polovice pomaranča
  • 200 g želírovacieho cukru
Krém
  • 250 g jemného plnotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
  • Kôra z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 30 g práškového cukru
Na ozdobenie
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g jahôd
  • 50 g čučoriedok
  • 1 banán
  • 50 g ríbezlí
  • 100 g bielej čokolády

Postup

  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme v pohári alebo malom hrnci kvások.
  2. Do veľkej misky zatiaľ pridáme múku, do ktorej spravíme jamku a do nej pridáme soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.
  3. Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  4. Následne zmiešame vo veľkej miske všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.
  5. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút.
  6. Lievance pečieme na oleji alebo masle dozlatista z oboch strán.
  7. Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm potrebujeme dávkovač.
  8. Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dáme variť do hrnca. Pridáme cukor, likér a privedieme do varu.
  9. Šľahačku poriadne schladíme. Následne ju rozmixujeme spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujeme ďalej do tuhého krému.
  10. Pripravíme si pomocou formičiek rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka.
  11. Roztopíme si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.
  12. Kompletizácia stromčeka: Na podnos položíme najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrieme krém a prikryjeme menším lievancom. Opäť natrieme a prikryjeme. Postup opakujeme, až kým nemáme pripravený stromček. Ten ozdobíme zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepíme ovocie a celý stromček pocukrujeme práškovým cukrom.
  13. Višňovú omáčku servírujeme k stromčeku.
Kvások
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 2 čajové lyžičky cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia
Cesto
  • 300 ml vlažného mlieka
  • 250 ml špenátového pretlaku
  • 450 g polohrubej múky
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 PL perníkového korenia
  • Kôra z 1 pomaranča
Višňová omáčka
  • 300 g višňového kompótu/mrazených višní
  • 200 ml griotky
  • Šťava z polovice pomaranča
  • 200 g želírovacieho cukru
Krém
  • 250 g jemného plnotučného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie min. 33%
  • Kôra z ½ bio citróna alebo ½ balenia citrónovej kôry
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 30 g práškového cukru
Na ozdobenie
  • 30 g práškového cukru
  • 100 g jahôd
  • 50 g čučoriedok
  • 1 banán
  • 50 g ríbezlí
  • 100 g bielej čokolády
  1. Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme v pohári alebo malom hrnci kvások.
  2. Do veľkej misky zatiaľ pridáme múku, do ktorej spravíme jamku a do nej pridáme soľ, vajíčka, hnedý a vanilkový cukor.
  3. Mlieko so špenátovým pretlakom rozmixujeme pomocou tyčového mixéra.
  4. Následne zmiešame vo veľkej miske všetky suroviny a vypracujeme hladké cesto, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Cesto bude hustejšie než palacinkové.
  5. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste zhruba 30 minút.
  6. Lievance pečieme na oleji alebo masle dozlatista z oboch strán.
  7. Pre vytvorenie pravidelných koliesok postupných veľkostí od priemeru 2 cm po 20 cm potrebujeme dávkovač.
  8. Višne spolu so šťavou z kompótu, pomarančovou šťavou a cukrom dáme variť do hrnca. Pridáme cukor, likér a privedieme do varu.
  9. Šľahačku poriadne schladíme. Následne ju rozmixujeme spolu s vanilkovým extraktom, práškovým cukrom do polotuha, pridáme mascarpone, tvaroh, citrónovú kôru a mixujeme ďalej do tuhého krému.
  10. Pripravíme si pomocou formičiek rôzne tvary ovocia na ozdobenie stromčeka.
  11. Roztopíme si bielu čokoládu vo vodnom kúpeli na dozdobenie ovocia, prípadne prilepenie k stromčeku.
  12. Kompletizácia stromčeka: Na podnos položíme najväčší lievanec, na ktorý pomocou lyžice natrieme krém a prikryjeme menším lievancom. Opäť natrieme a prikryjeme. Postup opakujeme, až kým nemáme pripravený stromček. Ten ozdobíme zbytkom krému pomocou zdobiaceho vrecúška, prilepíme ovocie a celý stromček pocukrujeme práškovým cukrom.
  13. Višňovú omáčku servírujeme k stromčeku.