Víkendový banana bread od Paliho
Popis
Pri téme domov sa mi vybavuje pravidelné víkendové pečenie. Vždy musí byť niečo sladké ku popoludňajšej kávičke. A niekedy nie je čas na zložitú prípravu. Preto si jednoducho zmiešame suroviny v jednej miske. Banana bread som doplnil o pistácie a chuťový kontrast tvorí poleva z ruby čokolády s jemným citrusovým akcentom. Dekorujem čerstvými malinami.
Ingrediencie
Pistáciový banana bread
- 3 stredne veľké zrelé banány
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- ½ hrnčeka roztopeného masla
- 2 vajcia M
- ½ hrnčeka bieleho jogurtu
- 10 PL hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- 7 PL nasekaných pistácií
Poleva z ruby čokolády
- 5 PL ruby čokolády
- 4 PL smotany na šľahanie 33 %
Ozdoba
- 125 g čerstvých malín
- 50 g lúpaných pistácií
- 150 g ruby čokolády
Postup
- Rúru zohrejeme na 160 °C a chlebíčkovú formu vystelieme papierom na pečenie.
- V miske i vidličkou popučíme banány. Roztopíme maslo a keď je vlažné, pridáme cukry, jogurt, vajcia a popučené banány. Všetko dôkladne premiešame metličkou. Stačí ručne. Múku premiešame so sódou a soľou a preosejeme do banánovej zmesi. Nakoniec zamiešame nasekané pistácie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 50 – 60 minút.
- Na polevu zahrejeme v miske čokoládu spolu so smotanou a vymiešame dohladka, pokiaľ sa suroviny pekne spoja. Nalejeme na vrch koláča a rozotrieme.
- Dekorujeme čerstvými malinami, pistáciami a kúskami vytemperovanej čokolády.
Pistáciový banana bread
- 3 stredne veľké zrelé banány
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- ½ hrnčeka roztopeného masla
- 2 vajcia M
- ½ hrnčeka bieleho jogurtu
- 10 PL hladkej múky
- 1 ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL soli
- 7 PL nasekaných pistácií
Poleva z ruby čokolády
- 5 PL ruby čokolády
- 4 PL smotany na šľahanie 33 %
Ozdoba
- 125 g čerstvých malín
- 50 g lúpaných pistácií
- 150 g ruby čokolády
- Rúru zohrejeme na 160 °C a chlebíčkovú formu vystelieme papierom na pečenie.
- V miske i vidličkou popučíme banány. Roztopíme maslo a keď je vlažné, pridáme cukry, jogurt, vajcia a popučené banány. Všetko dôkladne premiešame metličkou. Stačí ručne. Múku premiešame so sódou a soľou a preosejeme do banánovej zmesi. Nakoniec zamiešame nasekané pistácie.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 50 – 60 minút.
- Na polevu zahrejeme v miske čokoládu spolu so smotanou a vymiešame dohladka, pokiaľ sa suroviny pekne spoja. Nalejeme na vrch koláča a rozotrieme.
- Dekorujeme čerstvými malinami, pistáciami a kúskami vytemperovanej čokolády.