Vlak do Stropkova od Janky
Popis
Pochádzam zo Stropkova, ktorý patrí k hŕstke miest kde nie je potiahnutá vlaková trať. Preto som sa rozhodla upiecť trdelníkový vlak, pretože na tradičnom Stropkovskom jarmoku obľúbený trdelník nemôže chýbať.
Ingrediencie
Potrebujeme na cesto:
- 840 g hladkej múky
- 450 ml vlažného mlieka
- 105 g masla
- 105 g bravčovej masti
- 60 g vanilkového cukru
- 42 g droždia
- 9 vaječných žĺtkov
- Štipka soli
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- Kôra z 1 pomaranča
Posýpka:
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných jahôd
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných malín
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných čučoriedok
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných čiernych ríbezlí
- 4x vanilkový cukor
- 10 PL práškového cukru
Potrebujeme na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 40%
- 300 ml domáceho bazového sirupu
- 30 g gustínu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Na ozdobenie:
- 200 g malín
- 100 g černíc
- 200 g ríbezlí
- 250 g jahôd
- Physalis (1 krabička)
- Hrozno mix (500 g)
- 3x banán
- 50 g mäty
- 150 g čučoriedok
- 3x kiwi
- 300 g bielej čokolády
- 300 g horkej čokolády
- 100 g kakaového masla/céry
Postup
- Pripravíme si kvások z droždia, mlieka a vanilkového cukru.
- Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so žĺtkami do peny, pridáme muškátový oriešok a kôru z pomaranča. Do kvásku preosejeme múku a pridáme penu. Ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme kysnúť 30-45 minút.
- Pripravíme si "puding" z bazového sirupu zmiešaním bazového sirupu s citrónovou šťavou a gustínom. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme posýpku: červenú (jahody a maliny rozmixujeme s vanilkovým a práškovým cukrom) a fialovú (čučoriedky a ríbezle rovnakým postupom).
- Pripravíme si trdelníkové okrúhle formy, ktoré vymastíme maslom.
- Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a jeden malý bochník na komín. Z každého bochníka vytvarujeme cca 1 meter dlhý valček, ktorý navinieme na formu. Cesto vyvaľkáme, aby sa spojilo, a potrieme ho maslom.
- Pečieme pri teplote 200°C 20-25 minút, pričom počas pečenia 2x otočíme o 1/3.
- Po upečení potrieme trdelníky maslom a obaľujeme v ovocnej posýpke. Opatrne trdelník vysunieme z formy.
- Komín pripravíme na kovovej trubičke a postavíme ho počas pečenia, aby sa rovnomerne prepiekol.
- Banán nakrájame na kolieska, ktoré obalíme v horkej čokoláde. Necháme zatuhnúť.
- Na krém vyšľaháme bazový puding spolu so šľahačkou a mascarpone. Naplníme vrecko so zdobiacou špičkou.
- Trdelníky poukladáme na dosku, vytvarujeme vlak z vagónov na striedačku (červený a fialový). Trdelníky naplníme krémom a ovocím.
- Bielu čokoládu roztopíme a nalejeme na vrch každého vagóna. Zdobíme ovocím a banánovými kolieskami prichytíme kolesá vlaku.
- Zo zbytku krému dotvoríme na komín dym a dozdobíme vagóny.
Potrebujeme na cesto:
- 840 g hladkej múky
- 450 ml vlažného mlieka
- 105 g masla
- 105 g bravčovej masti
- 60 g vanilkového cukru
- 42 g droždia
- 9 vaječných žĺtkov
- Štipka soli
- 1 ČL mletého muškátového orieška
- Kôra z 1 pomaranča
Posýpka:
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných jahôd
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných malín
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných čučoriedok
- 20 g chrumkavých lyofilizovaných čiernych ríbezlí
- 4x vanilkový cukor
- 10 PL práškového cukru
Potrebujeme na krém:
- 500 g mascarpone
- 200 ml šľahačky 40%
- 300 ml domáceho bazového sirupu
- 30 g gustínu
- 1 ČL citrónovej šťavy
Na ozdobenie:
- 200 g malín
- 100 g černíc
- 200 g ríbezlí
- 250 g jahôd
- Physalis (1 krabička)
- Hrozno mix (500 g)
- 3x banán
- 50 g mäty
- 150 g čučoriedok
- 3x kiwi
- 300 g bielej čokolády
- 300 g horkej čokolády
- 100 g kakaového masla/céry
- Pripravíme si kvások z droždia, mlieka a vanilkového cukru.
- Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so žĺtkami do peny, pridáme muškátový oriešok a kôru z pomaranča. Do kvásku preosejeme múku a pridáme penu. Ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme kysnúť 30-45 minút.
- Pripravíme si "puding" z bazového sirupu zmiešaním bazového sirupu s citrónovou šťavou a gustínom. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
- Medzitým si pripravíme posýpku: červenú (jahody a maliny rozmixujeme s vanilkovým a práškovým cukrom) a fialovú (čučoriedky a ríbezle rovnakým postupom).
- Pripravíme si trdelníkové okrúhle formy, ktoré vymastíme maslom.
- Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a jeden malý bochník na komín. Z každého bochníka vytvarujeme cca 1 meter dlhý valček, ktorý navinieme na formu. Cesto vyvaľkáme, aby sa spojilo, a potrieme ho maslom.
- Pečieme pri teplote 200°C 20-25 minút, pričom počas pečenia 2x otočíme o 1/3.
- Po upečení potrieme trdelníky maslom a obaľujeme v ovocnej posýpke. Opatrne trdelník vysunieme z formy.
- Komín pripravíme na kovovej trubičke a postavíme ho počas pečenia, aby sa rovnomerne prepiekol.
- Banán nakrájame na kolieska, ktoré obalíme v horkej čokoláde. Necháme zatuhnúť.
- Na krém vyšľaháme bazový puding spolu so šľahačkou a mascarpone. Naplníme vrecko so zdobiacou špičkou.
- Trdelníky poukladáme na dosku, vytvarujeme vlak z vagónov na striedačku (červený a fialový). Trdelníky naplníme krémom a ovocím.
- Bielu čokoládu roztopíme a nalejeme na vrch každého vagóna. Zdobíme ovocím a banánovými kolieskami prichytíme kolesá vlaku.
- Zo zbytku krému dotvoríme na komín dym a dozdobíme vagóny.