Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vlak do Stropkova od Janky

Vlak do Stropkova od Janky

Popis

Pochádzam zo Stropkova, ktorý patrí k hŕstke miest kde nie je potiahnutá vlaková trať. Preto som sa rozhodla upiecť trdelníkový vlak, pretože na tradičnom Stropkovskom jarmoku obľúbený trdelník nemôže chýbať.

Ingrediencie

Potrebujeme na cesto:
  • 840 g hladkej múky
  • 450 ml vlažného mlieka
  • 105 g masla
  • 105 g bravčovej masti
  • 60 g vanilkového cukru
  • 42 g droždia
  • 9 vaječných žĺtkov
  • Štipka soli
  • 1 ČL mletého muškátového orieška
  • Kôra z 1 pomaranča
Posýpka:
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných jahôd
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných malín
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných čučoriedok
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných čiernych ríbezlí
  • 4x vanilkový cukor
  • 10 PL práškového cukru
Potrebujeme na krém:
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačky 40%
  • 300 ml domáceho bazového sirupu
  • 30 g gustínu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
Na ozdobenie:
  • 200 g malín
  • 100 g černíc
  • 200 g ríbezlí
  • 250 g jahôd
  • Physalis (1 krabička)
  • Hrozno mix (500 g)
  • 3x banán
  • 50 g mäty
  • 150 g čučoriedok
  • 3x kiwi
  • 300 g bielej čokolády
  • 300 g horkej čokolády
  • 100 g kakaového masla/céry

Postup

  1. Pripravíme si kvások z droždia, mlieka a vanilkového cukru.
  2. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so žĺtkami do peny, pridáme muškátový oriešok a kôru z pomaranča. Do kvásku preosejeme múku a pridáme penu. Ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme kysnúť 30-45 minút.
  3. Pripravíme si "puding" z bazového sirupu zmiešaním bazového sirupu s citrónovou šťavou a gustínom. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
  4. Medzitým si pripravíme posýpku: červenú (jahody a maliny rozmixujeme s vanilkovým a práškovým cukrom) a fialovú (čučoriedky a ríbezle rovnakým postupom).
  5. Pripravíme si trdelníkové okrúhle formy, ktoré vymastíme maslom.
  6. Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a jeden malý bochník na komín. Z každého bochníka vytvarujeme cca 1 meter dlhý valček, ktorý navinieme na formu. Cesto vyvaľkáme, aby sa spojilo, a potrieme ho maslom.
  7. Pečieme pri teplote 200°C 20-25 minút, pričom počas pečenia 2x otočíme o 1/3.
  8. Po upečení potrieme trdelníky maslom a obaľujeme v ovocnej posýpke. Opatrne trdelník vysunieme z formy.
  9. Komín pripravíme na kovovej trubičke a postavíme ho počas pečenia, aby sa rovnomerne prepiekol.
  10. Banán nakrájame na kolieska, ktoré obalíme v horkej čokoláde. Necháme zatuhnúť.
  11. Na krém vyšľaháme bazový puding spolu so šľahačkou a mascarpone. Naplníme vrecko so zdobiacou špičkou.
  12. Trdelníky poukladáme na dosku, vytvarujeme vlak z vagónov na striedačku (červený a fialový). Trdelníky naplníme krémom a ovocím.
  13. Bielu čokoládu roztopíme a nalejeme na vrch každého vagóna. Zdobíme ovocím a banánovými kolieskami prichytíme kolesá vlaku.
  14. Zo zbytku krému dotvoríme na komín dym a dozdobíme vagóny.
Potrebujeme na cesto:
  • 840 g hladkej múky
  • 450 ml vlažného mlieka
  • 105 g masla
  • 105 g bravčovej masti
  • 60 g vanilkového cukru
  • 42 g droždia
  • 9 vaječných žĺtkov
  • Štipka soli
  • 1 ČL mletého muškátového orieška
  • Kôra z 1 pomaranča
Posýpka:
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných jahôd
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných malín
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných čučoriedok
  • 20 g chrumkavých lyofilizovaných čiernych ríbezlí
  • 4x vanilkový cukor
  • 10 PL práškového cukru
Potrebujeme na krém:
  • 500 g mascarpone
  • 200 ml šľahačky 40%
  • 300 ml domáceho bazového sirupu
  • 30 g gustínu
  • 1 ČL citrónovej šťavy
Na ozdobenie:
  • 200 g malín
  • 100 g černíc
  • 200 g ríbezlí
  • 250 g jahôd
  • Physalis (1 krabička)
  • Hrozno mix (500 g)
  • 3x banán
  • 50 g mäty
  • 150 g čučoriedok
  • 3x kiwi
  • 300 g bielej čokolády
  • 300 g horkej čokolády
  • 100 g kakaového masla/céry
  1. Pripravíme si kvások z droždia, mlieka a vanilkového cukru.
  2. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so žĺtkami do peny, pridáme muškátový oriešok a kôru z pomaranča. Do kvásku preosejeme múku a pridáme penu. Ručne alebo pomocou mixéra vypracujeme pružné cesto, ktoré necháme kysnúť 30-45 minút.
  3. Pripravíme si "puding" z bazového sirupu zmiešaním bazového sirupu s citrónovou šťavou a gustínom. Uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť.
  4. Medzitým si pripravíme posýpku: červenú (jahody a maliny rozmixujeme s vanilkovým a práškovým cukrom) a fialovú (čučoriedky a ríbezle rovnakým postupom).
  5. Pripravíme si trdelníkové okrúhle formy, ktoré vymastíme maslom.
  6. Cesto rozdelíme na 6 bochníkov a jeden malý bochník na komín. Z každého bochníka vytvarujeme cca 1 meter dlhý valček, ktorý navinieme na formu. Cesto vyvaľkáme, aby sa spojilo, a potrieme ho maslom.
  7. Pečieme pri teplote 200°C 20-25 minút, pričom počas pečenia 2x otočíme o 1/3.
  8. Po upečení potrieme trdelníky maslom a obaľujeme v ovocnej posýpke. Opatrne trdelník vysunieme z formy.
  9. Komín pripravíme na kovovej trubičke a postavíme ho počas pečenia, aby sa rovnomerne prepiekol.
  10. Banán nakrájame na kolieska, ktoré obalíme v horkej čokoláde. Necháme zatuhnúť.
  11. Na krém vyšľaháme bazový puding spolu so šľahačkou a mascarpone. Naplníme vrecko so zdobiacou špičkou.
  12. Trdelníky poukladáme na dosku, vytvarujeme vlak z vagónov na striedačku (červený a fialový). Trdelníky naplníme krémom a ovocím.
  13. Bielu čokoládu roztopíme a nalejeme na vrch každého vagóna. Zdobíme ovocím a banánovými kolieskami prichytíme kolesá vlaku.
  14. Zo zbytku krému dotvoríme na komín dym a dozdobíme vagóny.