Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Výletnícke podpecníky od Moniky

Výletnícke podpecníky od Moniky

Popis

Podpecníky pečiem, keď ideme s manželom a synom na výlet. Radi navštevujeme hrady a zámky na našom Slovensku. Tiež ich rada pečiem pre priateľov, na spoločné víkendy na chate, či už v zime alebo na jar.

Ingrediencie

Kysnuté cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 – 400 ml teplého mlieka
  • 2 uvarené stredné zemiaky
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 2 žĺtka
  • 1 a ½ čaj. lyž. soli
  • 1 čaj. lyž. cukru
Suroviny na obloženie
  • 400 g gorgonzoly
  • 100 g kyslej pochúťkovej smotany
  • 1 čaj. lyž. soli
  • 1 a ½ čaj. lyž. chilli
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • 3 červené cibule
  • 3 hrušky
Dozdobovanie
  • 3 pol lyž. medu
  • 100 g drvených orechov
  • Olej na potretie okrajov

Postup

  1. Zohrejeme si mlieko, aby bolo mierne teplé. Do mlieka rozdrvíme droždie, pridáme cukor a necháme odpočívať, aby sa vytvoril kvások.
  2. Do nádoby, v ktorej budeme pripravovať cesto, nasypeme obe múky, soľ, postrúhané uvarené zemiaky, olej, žĺtky a kvások. Hákom na cesto vypracujeme v mixéri hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste, aby dobre nakyslo.
  3. Gorgonzolu, kyslú smotanu, soľ a chilli vymiešame na hladký krém. Hrušky rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Červenú cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. Med zmiešame s trochou chilli.
  4. Nakysnuté cesto vyberieme z misy, prepracujeme a rozdelíme na približne 6 rovnakých častí. Každú časť vytvarujeme do kruhu s priemerom cca 20 cm.
  5. Každý kruh potrieme gorgonzolou, na vrch striedavo ukladáme plátky hrušky, červenej cibule a schwarzwaldskej šunky. Uložíme na plech s papierom na pečenie. Okraje potrieme olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 185°C.
  6. Po upečení, ešte kým sú podpecníky horúce, každý pokvapkáme medom a posypeme orechami. Necháme mierne vychladnúť a servírujeme.
Kysnuté cesto
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 – 400 ml teplého mlieka
  • 2 uvarené stredné zemiaky
  • 50 ml rastlinného oleja
  • 2 žĺtka
  • 1 a ½ čaj. lyž. soli
  • 1 čaj. lyž. cukru
Suroviny na obloženie
  • 400 g gorgonzoly
  • 100 g kyslej pochúťkovej smotany
  • 1 čaj. lyž. soli
  • 1 a ½ čaj. lyž. chilli
  • 200 g schwarzwaldskej šunky
  • 3 červené cibule
  • 3 hrušky
Dozdobovanie
  • 3 pol lyž. medu
  • 100 g drvených orechov
  • Olej na potretie okrajov
  1. Zohrejeme si mlieko, aby bolo mierne teplé. Do mlieka rozdrvíme droždie, pridáme cukor a necháme odpočívať, aby sa vytvoril kvások.
  2. Do nádoby, v ktorej budeme pripravovať cesto, nasypeme obe múky, soľ, postrúhané uvarené zemiaky, olej, žĺtky a kvások. Hákom na cesto vypracujeme v mixéri hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme odpočívať na teplom mieste, aby dobre nakyslo.
  3. Gorgonzolu, kyslú smotanu, soľ a chilli vymiešame na hladký krém. Hrušky rozpolíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na tenké plátky. Červenú cibuľu očistíme, rozkrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. Med zmiešame s trochou chilli.
  4. Nakysnuté cesto vyberieme z misy, prepracujeme a rozdelíme na približne 6 rovnakých častí. Každú časť vytvarujeme do kruhu s priemerom cca 20 cm.
  5. Každý kruh potrieme gorgonzolou, na vrch striedavo ukladáme plátky hrušky, červenej cibule a schwarzwaldskej šunky. Uložíme na plech s papierom na pečenie. Okraje potrieme olejom a dáme piecť do predhriatej rúry na 185°C.
  6. Po upečení, ešte kým sú podpecníky horúce, každý pokvapkáme medom a posypeme orechami. Necháme mierne vychladnúť a servírujeme.