Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Vysokoškolská roláda od Dávida

Vysokoškolská roláda od Dávida

Popis

Túto roládu venujem mojim spolužiakom z výšky. Na intráku sme často varili, niekedy aj piekli a vymýšľali rôzne kreatívne variácie za málo peňazí. Často sa to veľmi nedalo jesť. Ako spomienku na tieto krásne časy som si pripravil osviežujúcu roládu, ktorá by mojim kamarátom určite chutila.

Ingrediencie

Korpus
  • 8 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 160 g hladkej múky
  • 80 g plnotučného mlieka
  • 80 g oleja
  • štipka soli
Čučoriedkový džem
  • 200 g čučoriedok
  • 50 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • 2 g pektínu
Krém
  • 300 g bielej čokolády
  • 200 g vymixovaných čučoriedok
  • 250 g mascarpone
  • 120 g smotany na šľahanie 33%
Fialkový kaviár
  • 150 g vody
  • 30 g glukózy
  • 30 g šťavy z citróna
  • 4 g agaru
  • pár kvapiek fialková esencia (vlastná)
  • pár kvapiek modrá potravinárska farba
  • ½ l oleja
Pusinky
  • 2 bielka
  • 120 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • mäta
  • 50 g čučoriedok
  • 50 g malín
  • 50 g ríbezlí

Postup

Postup
  1. Oddelíme si bielka od žĺtkov.
  2. K bielkam pridáme polovicu cukru a štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Žĺtka si vyšľaháme so zvyšným cukrom, postupne pridávame na striedačku mlieko, vodu a múku.
  4. Žĺtkovú zmes si vyšľaháme do peny a postupne zapracujeme bielka.
  5. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 220 °C asi 10-12 minút.
  6. Po upečení si piškótu otočíme a dáme z nej dole papier na pečenie.
  7. Pripravíme si čučoriedkovú ganache.
  8. Čučoriedky si popučíme, rozvaríme a vymixujeme tyčovým mixérom, kým nevznikne hladké pyré.
  9. Horúce pyré nalejeme na bielu čokoládu a necháme postáť, kým sa čokoláda nerozpustí.
  10. Keď ganache poriadne vychladne, vyšľaháme ju so smotanou a mascarpone.
  11. Pripravíme si čučoriedkový džem.
  12. Čučoriedky, cukor a šťavu z citróna si rozvaríme a keď už nemáme v hrnci žiadne kúsky ovocia, tak pridáme pektín.
  13. Vznikne nám džem, ktorým potrieme upečenú piškótu.
  14. Na vrstvu džemu si dáme vrstvu čučoriedkového krému a rovnomerne navrstvíme.
  15. Pridáme čerstvé čučoriedky a roládu opatrne zrolujeme.
  16. Celú roládu si ešte potrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky, aby nám plnka pekne stuhla.
  17. Pripravíme si fialkový kaviár.
  18. Ešte predtým ako si začneme pripravovať kaviár, si dáme olej do väčšej nádoby a dáme ho do mrazničky.
  19. V hrnci zmiešame cukor, agar, pridáme vodu a glukózu a za stáleho miešania privedieme k varu a dáme dole hrniec z plameňa.
  20. Pridáme citrónovú šťavu, modrú potravinársku farbu a dochutíme fialkovou esenciou.
  21. Takto pripravenú tekutinu si kvapkáme do zmrazeného oleja, necháme cca 4 minúty v oleji a precedíme.
  22. Roládu si ozdobíme čerstvými čučoriedkami, malinami, ríbezľami, mätou, kaviárom a cukrovými pusinkami.
Korpus
  • 8 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 160 g hladkej múky
  • 80 g plnotučného mlieka
  • 80 g oleja
  • štipka soli
Čučoriedkový džem
  • 200 g čučoriedok
  • 50 g kryštálového cukru
  • šťava z jedného citróna
  • 2 g pektínu
Krém
  • 300 g bielej čokolády
  • 200 g vymixovaných čučoriedok
  • 250 g mascarpone
  • 120 g smotany na šľahanie 33%
Fialkový kaviár
  • 150 g vody
  • 30 g glukózy
  • 30 g šťavy z citróna
  • 4 g agaru
  • pár kvapiek fialková esencia (vlastná)
  • pár kvapiek modrá potravinárska farba
  • ½ l oleja
Pusinky
  • 2 bielka
  • 120 g kryštálového cukru
Ozdoba
  • mäta
  • 50 g čučoriedok
  • 50 g malín
  • 50 g ríbezlí
Postup
  1. Oddelíme si bielka od žĺtkov.
  2. K bielkam pridáme polovicu cukru a štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Žĺtka si vyšľaháme so zvyšným cukrom, postupne pridávame na striedačku mlieko, vodu a múku.
  4. Žĺtkovú zmes si vyšľaháme do peny a postupne zapracujeme bielka.
  5. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 220 °C asi 10-12 minút.
  6. Po upečení si piškótu otočíme a dáme z nej dole papier na pečenie.
  7. Pripravíme si čučoriedkovú ganache.
  8. Čučoriedky si popučíme, rozvaríme a vymixujeme tyčovým mixérom, kým nevznikne hladké pyré.
  9. Horúce pyré nalejeme na bielu čokoládu a necháme postáť, kým sa čokoláda nerozpustí.
  10. Keď ganache poriadne vychladne, vyšľaháme ju so smotanou a mascarpone.
  11. Pripravíme si čučoriedkový džem.
  12. Čučoriedky, cukor a šťavu z citróna si rozvaríme a keď už nemáme v hrnci žiadne kúsky ovocia, tak pridáme pektín.
  13. Vznikne nám džem, ktorým potrieme upečenú piškótu.
  14. Na vrstvu džemu si dáme vrstvu čučoriedkového krému a rovnomerne navrstvíme.
  15. Pridáme čerstvé čučoriedky a roládu opatrne zrolujeme.
  16. Celú roládu si ešte potrieme zvyšným krémom a dáme do chladničky, aby nám plnka pekne stuhla.
  17. Pripravíme si fialkový kaviár.
  18. Ešte predtým ako si začneme pripravovať kaviár, si dáme olej do väčšej nádoby a dáme ho do mrazničky.
  19. V hrnci zmiešame cukor, agar, pridáme vodu a glukózu a za stáleho miešania privedieme k varu a dáme dole hrniec z plameňa.
  20. Pridáme citrónovú šťavu, modrú potravinársku farbu a dochutíme fialkovou esenciou.
  21. Takto pripravenú tekutinu si kvapkáme do zmrazeného oleja, necháme cca 4 minúty v oleji a precedíme.
  22. Roládu si ozdobíme čerstvými čučoriedkami, malinami, ríbezľami, mätou, kaviárom a cukrovými pusinkami.