Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zamilovaný pie od Tonky

Zamilovaný pie od Tonky

Popis

Tento pie pre mňa reprezentuje lásku dvoch ľudí. Vyobrazená je na ňom moja mamka v mladosti, keď sa do nej zaľúbil môj ocko. Obsahuje mak a višne, ktoré sú zas jeho obľúbené príchute. Moji rodičia sú pre mňa fúziou, tak ako tento pie. Sú spolu denno-denne už 35 rokov, čo hovorí za všetko.

Ingrediencie

Cesto na pie:
  • 450 g hladkej múky
  • 6 g soli
  • 150 g studeného masla
  • 18 polievkových lyžíc studenej vody
Maková plnka:
  • 250 g maku
  • 250 ml mlieka
  • 110 g práškového cukru
  • Šťava z ½ citróna
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
Ostatné:
  • 300 g mrazených višní
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica vody

Postup

  1. Najprv si uvaríme makovú plnku. Všetky suroviny na jej prípravu dáme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustejšiu kašu. Plnku dáme chladiť.
  2. Na prípravu cesta dáme do misky múku, soľ a studené maslo. Z daných surovín vypracujeme akoby posýpku. K hmote tejto konzistencie pridávame postupne vodu po lyžiciach a vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Z polovice cesta vyvaľkáme spodné cesto o priemere formy + pridáme 2 cm na pokrytie okrajov. Takto vyvaľkané cesto prenesieme do formy. Makovú plnku rozotrieme po celom povrchu tohto cesta a následne naukladáme višne. Aj druhú časť cesta vyvaľkáme, vykrojíme ornamenty a pokryjeme ňou už naplnenú formu.
  4. Cesto pred upečením potrieme rozšľahaným vajíčkom s lyžicou vody.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 215 °C po dobu 15 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme približne 40 minút, pokiaľ cesto nebude upečené pekne dozlatista.
Cesto na pie:
  • 450 g hladkej múky
  • 6 g soli
  • 150 g studeného masla
  • 18 polievkových lyžíc studenej vody
Maková plnka:
  • 250 g maku
  • 250 ml mlieka
  • 110 g práškového cukru
  • Šťava z ½ citróna
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 30 g masla
  • 1 vajce
  • štipka soli
Ostatné:
  • 300 g mrazených višní
Na potretie:
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica vody
  1. Najprv si uvaríme makovú plnku. Všetky suroviny na jej prípravu dáme do hrnca a za stáleho miešania uvaríme hustejšiu kašu. Plnku dáme chladiť.
  2. Na prípravu cesta dáme do misky múku, soľ a studené maslo. Z daných surovín vypracujeme akoby posýpku. K hmote tejto konzistencie pridávame postupne vodu po lyžiciach a vypracujeme nelepivé cesto.
  3. Z polovice cesta vyvaľkáme spodné cesto o priemere formy + pridáme 2 cm na pokrytie okrajov. Takto vyvaľkané cesto prenesieme do formy. Makovú plnku rozotrieme po celom povrchu tohto cesta a následne naukladáme višne. Aj druhú časť cesta vyvaľkáme, vykrojíme ornamenty a pokryjeme ňou už naplnenú formu.
  4. Cesto pred upečením potrieme rozšľahaným vajíčkom s lyžicou vody.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 215 °C po dobu 15 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a dopekáme približne 40 minút, pokiaľ cesto nebude upečené pekne dozlatista.