Zdobeny pie od Tinky
Popis
Tradičný ženský goralský kroj je vyšívaný flitrami na bielom alebo červenom zamatovom podklade. Znázornené sú dve rastliny: plesnivec a listy krasovlasu, v goralskom nárečí nazývané "dževiendžol".
Ingrediencie
Cesto:
- 420 g hladkej múky
- 250 g Hera na pečenie
- 100 g mletého cukru
- 3 žĺtka
- 1 vajce
- ½ prášku do pečiva
- Štipka soli
- Kôra z polovice citróna
- Potravinová farba – červená a zelená
Plnka tvarohová:
- 300 g hrudkového tvarohu
- 200 g roztierateľného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Vanilkový extrakt
- Mletý muškátový oriešok
- 1 Zlatý klas
- 1 vajce
Plnka jablková:
- 5 ošúpaných jabĺk (nastrúhané)
- 1 škoricový cukor
- 50 g mletého cukru
- 1 citrón
Postup
- Zo surovín si vypracujeme cesto a dávame pozor, aby sme ho nepremiesili.
- 2/3 cesta rovnomerne rozotrieme na plech a povyťahujeme okraje.
- Na cesto rozložíme nastrúhané jablká.
- Suroviny na tvarohovú plnku spolu vymiešame metličkou a nalejeme na jablká.
- Odložené cesto si zafarbíme a zdobíme vrch koláča.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 180 °C cca 40 minút.
Cesto:
- 420 g hladkej múky
- 250 g Hera na pečenie
- 100 g mletého cukru
- 3 žĺtka
- 1 vajce
- ½ prášku do pečiva
- Štipka soli
- Kôra z polovice citróna
- Potravinová farba – červená a zelená
Plnka tvarohová:
- 300 g hrudkového tvarohu
- 200 g roztierateľného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Vanilkový extrakt
- Mletý muškátový oriešok
- 1 Zlatý klas
- 1 vajce
Plnka jablková:
- 5 ošúpaných jabĺk (nastrúhané)
- 1 škoricový cukor
- 50 g mletého cukru
- 1 citrón
- Zo surovín si vypracujeme cesto a dávame pozor, aby sme ho nepremiesili.
- 2/3 cesta rovnomerne rozotrieme na plech a povyťahujeme okraje.
- Na cesto rozložíme nastrúhané jablká.
- Suroviny na tvarohovú plnku spolu vymiešame metličkou a nalejeme na jablká.
- Odložené cesto si zafarbíme a zdobíme vrch koláča.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na teplote 180 °C cca 40 minút.