Zlatá rybka od Dávida
Popis
Kto z nás by nechcel mať zlatú rybku? Na kastingu do Pečie celé Slovensko sa ma režisér opýtal otázku: ,, Keby si mal zlatú rybku, čo by si si želal? ‘‘. Moja odpoveď v tom strese bola samozrejme prvoplánová: ,,Postup do Pečie celé Slovensko ‘‘. A ono to predsa vyšlo. Tak som sa rozhodol, že jednu zlatú rybku upečiem.
Ingrediencie
Piškóta
- 780 g hladkej múky
- 500 g Hokkaido tekvica (pečená)
- 3 ks prášok do pečiva
- 3 ČL sódy bikarbóny
- 120 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 15 vajec
- 6 strúčikov cesnaku
- petržlenová vňať
- čierne korenie
- soľ
Kôprová pena
- 100 g čerstvého kôpru
- 800 g nátierkového masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 200 g mletých mandlí
- čierne korenie
- soľ
Lososová pena
- 360 g cottage cheese (neochutený)
- 400 g lososových plátkov
- 30 ml olivového oleja
- 1 menšia červená cibuľka
- 2 ČL dijonskej horčice
- čierne korenie
- soľ
Ozdoba
- 400 g lososových plátkov
- 250 g parmezánu
- 50 g kôporu
- 250 g cheddaru
- 100 g syr balkánskeho typu
- plátková želatína
- 100 ml vody
Postup
- Tekvicu Hokkaido umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na kusy, pečieme v rúre pri 200 °C cca 25-30 minút.
- Oddelíme žĺtky od bielkov.
- K tekvici pridáme žĺtky, olej, mlieko, cesnak, soľ, čierne korenie.
- Zmiešame si múku a práškom do pečiva.
- Vyšľaháme si bielka.
- Na striedačku pridávame múčnu zmes a pomaly zamiešavame tuhý sneh.
- Cesto si prenesieme do tortového, štvorcového rafika, ktorý si vystelieme alobalom.
- Piškótu pečieme pri 180 stupňoch cca 45-50 minút.
- Pripravíme si lososovú penu.
- Na olivovom oleji si orestujeme červenú cibuľku a pridáme na ňu nakrájaného lososa (200 g) aby sa zatiahol a necháme vychladnúť.
- V miske si vymixujeme do peny restovanú cibuľku s lososom, pridáme zvyšné plátky lososa (200g) a cottage cheese.
- Na konci ochutíme soľou a čiernym korením.
- Pripravíme si kôprovú penu.
- Nátierkové maslo si vyšľaháme so smotanou na šľahanie. Pridáme nasekaný kôpor a orechy a ešte zľahka zamiešame.
- Ochutíme soľou a čiernym korením.
- Po vychladnutí si korpus prekrojíme na polovicu a obidve polovičky si prekrojíme (tak aby nám vznikli 4 obdĺžnikové korpusy).
- Obidve plnky si prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
- Z korpusov si podľa šablóny vykrojíme rybu.
- Na prvý korpus si nanášame plnku (lososová) v tvare bodiek.
- Na krém si naukladáme tenké plátky cheddaru a uložíme druhý korpus.
- Na ten si nanášame druhú plnku (kôprovú) v tvare bodiek.
- Na krém si naukladáme tenké plátky parmezánu a uložíme tretí korpus.
- Postupujeme rovnako.
- Štvrtý korpus si natrieme penou (kôprová).
- Z plátkov lososa si vykrajujeme malé krúžka (tvar šupiny), ktoré ukladáme po celom vrchu torty okrem jedného pásu, ktorý nastriekame zvyšnou kôprovou penou.
- Plátky lososa potrieme pripravenou želatínou aby sa nám na povrchu vytvorila glazúra.
- Pripravíme si parmezánový chips, ktorý použime ako plutvy.
- Parmezán si nastrúhame a na papier na pečenie poukladáme malé kôpky syra.
- Tieto kôpky pečieme pri 200 stupňoch 5 minút.
- Vychladnuté parmezánové chipsy si uložíme na miesto, kde majú byť plutvy.
- Celú tortu postriekame zlatým, práškovým sprejom.
Piškóta
- 780 g hladkej múky
- 500 g Hokkaido tekvica (pečená)
- 3 ks prášok do pečiva
- 3 ČL sódy bikarbóny
- 120 ml oleja
- 150 ml mlieka
- 15 vajec
- 6 strúčikov cesnaku
- petržlenová vňať
- čierne korenie
- soľ
Kôprová pena
- 100 g čerstvého kôpru
- 800 g nátierkového masla
- 250 ml smotany na šľahanie
- 200 g mletých mandlí
- čierne korenie
- soľ
Lososová pena
- 360 g cottage cheese (neochutený)
- 400 g lososových plátkov
- 30 ml olivového oleja
- 1 menšia červená cibuľka
- 2 ČL dijonskej horčice
- čierne korenie
- soľ
Ozdoba
- 400 g lososových plátkov
- 250 g parmezánu
- 50 g kôporu
- 250 g cheddaru
- 100 g syr balkánskeho typu
- plátková želatína
- 100 ml vody
- Tekvicu Hokkaido umyjeme, osušíme, očistíme a nakrájame na kusy, pečieme v rúre pri 200 °C cca 25-30 minút.
- Oddelíme žĺtky od bielkov.
- K tekvici pridáme žĺtky, olej, mlieko, cesnak, soľ, čierne korenie.
- Zmiešame si múku a práškom do pečiva.
- Vyšľaháme si bielka.
- Na striedačku pridávame múčnu zmes a pomaly zamiešavame tuhý sneh.
- Cesto si prenesieme do tortového, štvorcového rafika, ktorý si vystelieme alobalom.
- Piškótu pečieme pri 180 stupňoch cca 45-50 minút.
- Pripravíme si lososovú penu.
- Na olivovom oleji si orestujeme červenú cibuľku a pridáme na ňu nakrájaného lososa (200 g) aby sa zatiahol a necháme vychladnúť.
- V miske si vymixujeme do peny restovanú cibuľku s lososom, pridáme zvyšné plátky lososa (200g) a cottage cheese.
- Na konci ochutíme soľou a čiernym korením.
- Pripravíme si kôprovú penu.
- Nátierkové maslo si vyšľaháme so smotanou na šľahanie. Pridáme nasekaný kôpor a orechy a ešte zľahka zamiešame.
- Ochutíme soľou a čiernym korením.
- Po vychladnutí si korpus prekrojíme na polovicu a obidve polovičky si prekrojíme (tak aby nám vznikli 4 obdĺžnikové korpusy).
- Obidve plnky si prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou špičkou.
- Z korpusov si podľa šablóny vykrojíme rybu.
- Na prvý korpus si nanášame plnku (lososová) v tvare bodiek.
- Na krém si naukladáme tenké plátky cheddaru a uložíme druhý korpus.
- Na ten si nanášame druhú plnku (kôprovú) v tvare bodiek.
- Na krém si naukladáme tenké plátky parmezánu a uložíme tretí korpus.
- Postupujeme rovnako.
- Štvrtý korpus si natrieme penou (kôprová).
- Z plátkov lososa si vykrajujeme malé krúžka (tvar šupiny), ktoré ukladáme po celom vrchu torty okrem jedného pásu, ktorý nastriekame zvyšnou kôprovou penou.
- Plátky lososa potrieme pripravenou želatínou aby sa nám na povrchu vytvorila glazúra.
- Pripravíme si parmezánový chips, ktorý použime ako plutvy.
- Parmezán si nastrúhame a na papier na pečenie poukladáme malé kôpky syra.
- Tieto kôpky pečieme pri 200 stupňoch 5 minút.
- Vychladnuté parmezánové chipsy si uložíme na miesto, kde majú byť plutvy.
- Celú tortu postriekame zlatým, práškovým sprejom.