Zvolenský zámok od Janky
Popis
Zvolenský zámok je dominantou Zvolena a tiež obrázok na prednej strane mojej detskej obľúbenej knihy. Ako dieťa som chodila recitovať na Šalianského Maťka z knihy Zemský kľúč od Márie Ďuríčkovej, ktorá pochádza z obce, kde bývame. Kniha povestí je venovaná Zvolenu a jeho okoliu.
Ingrediencie
Potrebujeme
- 3 kg kryštálového cukru
- 0,5 kg práškového cukru
- 100 ml oleja (prípadne olejový sprej)
- 2 bielka
- 1,5 kg orechov (0,5 kg lieskových orechov, 1 kg vlašských orechov)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 10 g soli
- 200 g cukru na karamel
Postup
- Rúru predhrejeme na 120 °C.
- Pomelieme spolu vlašské a lieskové orechy.
- Jednotlivé pláty páleného cukru pripravujeme postupne. Rozpustíme 600 g cukru na karamel. Pridáme 300 g mletých orechov, štipku soli a miešame, kým sa zložky nespoja.
- Papier na pečenie nastriekame olejovým sprejom a medzi dva pláty dáme zmes. Rýchlo vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Nožík a predlohy si naolejujeme, aby sa neprilepili. Vyrezávame jednotlivé časti podľa predlohy.
- Zámok vyzdobíme obrázkami výšiviek zo Zvolenskej Slatiny na počesť Márie Ďuríčkovej. Bielkovú polevu pripravíme vyšľahaním bielok, práškového cukru a citrónovej šťavy.
- Jednotlivé časti zámku pospájame karamelom z cukru.
- Pre porotkyne budú v zámku pripravené dve korunky ako prekvapenie.
Potrebujeme
- 3 kg kryštálového cukru
- 0,5 kg práškového cukru
- 100 ml oleja (prípadne olejový sprej)
- 2 bielka
- 1,5 kg orechov (0,5 kg lieskových orechov, 1 kg vlašských orechov)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 10 g soli
- 200 g cukru na karamel
- Rúru predhrejeme na 120 °C.
- Pomelieme spolu vlašské a lieskové orechy.
- Jednotlivé pláty páleného cukru pripravujeme postupne. Rozpustíme 600 g cukru na karamel. Pridáme 300 g mletých orechov, štipku soli a miešame, kým sa zložky nespoja.
- Papier na pečenie nastriekame olejovým sprejom a medzi dva pláty dáme zmes. Rýchlo vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Nožík a predlohy si naolejujeme, aby sa neprilepili. Vyrezávame jednotlivé časti podľa predlohy.
- Zámok vyzdobíme obrázkami výšiviek zo Zvolenskej Slatiny na počesť Márie Ďuríčkovej. Bielkovú polevu pripravíme vyšľahaním bielok, práškového cukru a citrónovej šťavy.
- Jednotlivé časti zámku pospájame karamelom z cukru.
- Pre porotkyne budú v zámku pripravené dve korunky ako prekvapenie.