Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Zvolenský zámok od Janky

Zvolenský zámok od Janky

Popis

Zvolenský zámok je dominantou Zvolena a tiež obrázok na prednej strane mojej detskej obľúbenej knihy. Ako dieťa som chodila recitovať na Šalianského Maťka z knihy Zemský kľúč od Márie Ďuríčkovej, ktorá pochádza z obce, kde bývame. Kniha povestí je venovaná Zvolenu a jeho okoliu.

Ingrediencie

Potrebujeme
  • 3 kg kryštálového cukru
  • 0,5 kg práškového cukru
  • 100 ml oleja (prípadne olejový sprej)
  • 2 bielka
  • 1,5 kg orechov (0,5 kg lieskových orechov, 1 kg vlašských orechov)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 10 g soli
  • 200 g cukru na karamel

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 120 °C.
  2. Pomelieme spolu vlašské a lieskové orechy.
  3. Jednotlivé pláty páleného cukru pripravujeme postupne. Rozpustíme 600 g cukru na karamel. Pridáme 300 g mletých orechov, štipku soli a miešame, kým sa zložky nespoja.
  4. Papier na pečenie nastriekame olejovým sprejom a medzi dva pláty dáme zmes. Rýchlo vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Nožík a predlohy si naolejujeme, aby sa neprilepili. Vyrezávame jednotlivé časti podľa predlohy.
  5. Zámok vyzdobíme obrázkami výšiviek zo Zvolenskej Slatiny na počesť Márie Ďuríčkovej. Bielkovú polevu pripravíme vyšľahaním bielok, práškového cukru a citrónovej šťavy.
  6. Jednotlivé časti zámku pospájame karamelom z cukru.
  7. Pre porotkyne budú v zámku pripravené dve korunky ako prekvapenie.
Potrebujeme
  • 3 kg kryštálového cukru
  • 0,5 kg práškového cukru
  • 100 ml oleja (prípadne olejový sprej)
  • 2 bielka
  • 1,5 kg orechov (0,5 kg lieskových orechov, 1 kg vlašských orechov)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 10 g soli
  • 200 g cukru na karamel
  1. Rúru predhrejeme na 120 °C.
  2. Pomelieme spolu vlašské a lieskové orechy.
  3. Jednotlivé pláty páleného cukru pripravujeme postupne. Rozpustíme 600 g cukru na karamel. Pridáme 300 g mletých orechov, štipku soli a miešame, kým sa zložky nespoja.
  4. Papier na pečenie nastriekame olejovým sprejom a medzi dva pláty dáme zmes. Rýchlo vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Nožík a predlohy si naolejujeme, aby sa neprilepili. Vyrezávame jednotlivé časti podľa predlohy.
  5. Zámok vyzdobíme obrázkami výšiviek zo Zvolenskej Slatiny na počesť Márie Ďuríčkovej. Bielkovú polevu pripravíme vyšľahaním bielok, práškového cukru a citrónovej šťavy.
  6. Jednotlivé časti zámku pospájame karamelom z cukru.
  7. Pre porotkyne budú v zámku pripravené dve korunky ako prekvapenie.