Logo Pečie celé Slovensko

Svieža bazová torta podľa Miňa

Svieža bazová torta

Osobná
výzva

Recepty od Miňa

Ingrediencie

Cesto

  • 250 g hladká múka
  • 300 g práškový cukor
  • 125 g maslo
  • 2 vajcia
  • ½ KL soľ
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml kefír
  • 1 PL octu
  • 1 KL sóda bikarbóna

Plnka

  • 400 g mascarpone
  • 400 g tvaroh
  • 100 ml smotana na šľahanie
  • 200 g práškový cukor

Želatína

  • 100 g želatíny na aspiky (extra silná)
  • 200 ml Bazový sirup (naturfarm)
  • 2 L voda
  • Šťava z jedného citróna

Ozdoba

  • 600 g jahody
  • 1 ks Karambola
  • 125 g Čučoriedky
  • 10 ks Kumquaty
  • 10 ks Bazový kvet
  • 500 g fondán (biely)

Postup

  1. Cesto - maslo s cukrom vyšľaháme, pridáme postupne vajcia, šľaháme do peny. Pridáme kefír a zašľaháme. Preosiatu múku si zmiešame s vanilkovým cukrom a soľou a pridáme do zmesi. Keď sa nám všetko spojí, pridáme ocot s rozmiešanou sódou bikarbónou
  2. Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 35 minút. Po upečení necháme vychladnúť
  3. Želatína - želatínu necháme napučať v studenej vode, potom ju zohrejeme aby sa rozpustila, pridáme ju do vody s bazovým sirupom a citrónovou šťavou a necháme ju vychladnúť
  4. Plnka - mascarpone, tvaroh, cukor a smotanu si spolu vyšľaháme do zhustnutia
  5. Korpus na tortu si rozrežeme na polovicu a naplníme pripravenou plnkou a nakrájanými jahodami. Celú tortu obtrieme bielou plnkou a necháme dobre zachladiť (stuhnúť). Potom ju ozdobíme ovocím a kvetmi bazy
  6. Založíme si do formy fóliu, ktorú zabezpečíme fondánom (aby nám želatína nevytekala) a nalejeme riedku želatínu. Vložíme do chladničky a necháme dobre stuhnúť

Miňo

Vyštudoval hotelovú akadémiu a absolvoval aj barmanský kurz. Jeho najväčšou vášňou je však pečenie. Základy získal od svojej babičky a mamy. Veľa tiež čerpá práve z tradičných babkiných receptov, ktoré ozvláštňuje svojou kreativitou.

Pozrieť si Miňove recepty