Logo Pečie celé Slovensko

Tartaletky Piňa Colada

Tartaletky Piňa Colada

Kreatívna výzva

Recepty od Lucky

Ingrediencie

Cesto

  • 90g cukor krupica
  • 25g kakao extra brutt
  • 120g maslo
  • 2g soľ
  • 30g mandľovej múky
  • 50g vajce
  • 210g múka

Plnka ananasový curd

  • 250g ananásové pyré
  • 2 žĺtky
  • šťava z limety
  • 1 lyžica kukuričný škrob
  • 2 lyžice máslo
  • 1 lyžica cukor

Kokosová plnka

  • 120g kokosové pyré
  • 80g šľahačky
  • 200g biela čokoláda
  • 50g kokos plátky (nie strúhaný)

Meringue krém

  • 50g bielka
  • 100g cukor krupica

Ovocný kaviár

  • 100g pyré z ananásu
  • 50g citrónová šťava
  • 1g agar agar
  • 500ml veľmi studený olej
  • Žlté farbivo

Ananásové chutney

  • 100g ananás čerstvý
  • Kokosový likér
  • Mäta
  • 1 lyžica cukor kr.
  • 1 plátok želatína

Dekorácia

  • 100g tmavá čokoláda
  • 100g biela čokoláda
  • Kokos čerstvý, celý orech rozpolený
  • 100ml kokosový likér
  • Baby ananás
  • Farby na čokoládu
  • Prach z lyofil. ovocia
  • Nasekané pistácie

Postup

  1. Kakaové korpusy na tartaletky - do mixéra so stierkou dáme cukor, kakao, maslo a mandľovú múčku. Jemne premixujeme, pridáme vajce, premixujeme a potom múku a premixujeme. Rozvaľkáme medzi dvoma papiermi a dáme do mrazáku na cca 30 min. stuhnúť
  2. Dekorácia kokosy - malé balóniky nafúkneme a namočíme do roztopenej čokolády. Necháme chladiť a skryštalizovať. Opakujeme 3x, aby sa vytvorila hrubšia škrupina. Bude prebiehať postupne popri príprave plniek. Necháme dobre vychladnúť. Balónik praskineme a vyberieme. Vonkajšiu stranu trochu poškrabeme, aby sme vytvorili štruktúru, akú má kokosový orech. Do vnútornej strany umiestnime kokosovú masu - rozmixovaný kokos s likérom a cukrom. Necháme chladiť
  3. Dekorácia ananásový list - štetcom natrieme roztopenú bielu čokoládu na ananásové listy a necháme v chladničke kryštalizovať. Postup opakujeme 2-3x, kým sa nevytvorí hrubšia vrstva. Bude prebiehať popri príprave plniek. Necháme chladiť a potom zlupneme z listu. Air brushom zafarbíme na žlto-zeleno, dáme chladiť.
  4. Zapneme rúru na 170 stupňov. Vyberieme stuhnuté vyvaľkané cesto a vykrajujeme tartaletky prstencami a dorobíme okraje. Dáme piecť na plechu s perforovanou podložkou na 15 min. Po upečení necháme chladiť aspoň 15 min.
  5. Ananasový curd - ananásové pyré dáme do hrnca, pridáme cukor, limetkovú šťavu, 2 žĺtky, škrob a všetko premiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu, 1min varíme. Stiahneme z plameňa a prilejeme rozpustené máslo. Necháme chvíľku chladiť a ešte tekuté nalejeme do tartaletkových korpusov, dáme chladiť, kým nestuhne. Zvyšok curdu preložíme do inej nádoby a dáme chladiť
  6. Dekorácia kaviár - suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou
  7. Kokosová plnka - pyré a šľahačku zohrejeme, nalejeme na čokoládu. Prípadne premixujeme ponorným mixérom, pridáme rozmixovaný kokos. Ihneď nalejeme do vychladnutej tartaletky a dáme opäť chladiť aspoň 30min.
  8. Ananásové chutney - nakrájame ananás na malé kocky, dáme redukovať s džúsom, pridáme kokosový likér, nadrobno nasekanú mätu, cukor, chvíľu povaríme a pridáme želatínu, ktorá bola dopredu na 5min namočená. Necháme vychladiť
  9. Meringue krém - nad vodným kúpeľom miešame bielky s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5min.
  10. Vychladnuté tartaletky zdobíme merinque krémom a dekoráciami. 3 rôzne zdobenia

Lucia

Jej vášňou sú pralinky, pričom v roku 2020 absolvovala aj kurz so špecializáciou práve na tento typ dezertu. Pečenie jej prirástlo k srdcu už počas štúdií na dievčenskej škole v Rakúsku. Vtedy mala len 17 rokov. Dodnes jej cukrársky štýl vyniká precíznosťou a perfekcionizmom.

Pozrieť si Luckine recepty