Logo Pečie celé Slovensko

Julkine tartaletky s granátovým jablkom

Tartaletky s granátovým jablkom

Kreatívna výzva

Recepty od Julky

Ingrediencie

Cesto

  • 250g hladkej múky
  • 100g práškový cukor
  • 2 lyžice kakaa
  • 20g podrvených mandlí
  • Štipka soli
  • 140g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko

Plnka

  • 200ml smotany na šľahanie
  • 150g čokolády na varenie
  • 200g práškový cukor
  • 200g masla

Džem z granátového jablka

  • 2,5 granátové jablka
  • 200g kryštálového cukru
  • Citrón

Vrstva mandlí

  • 200g mandlí
  • Čokoláda na varenie

Granátová „poleva“

  • Pol granátového jablka
  • 2dcl vody
  • 2 lyžice kryštálového cukru

Ozdoby

  • Mandle
  • Granátové jablko
  • Čokoláda
  • Medovka

Postup

  1. Všetky ingrediencie postupne zmiešame dokopy
  2. Mandle zalejeme vrelou vodou a necháme približne 3 min. variť. Potom ich olúpeme a nasekáme na drobno a pridáme do rozpracovaného cesta a necháme ho odložené približne 10 – 15 min. v chladničke, aby stuhlo
  3. Potom si ho cez potravinársku fóliu rozvaľkáme a pohárom o trošku väčším ako priemer tartaletky vyrezávame kolieska
  4. Zarovnáme tartaletky a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na približne 15 min.
  5. Plnka – nad parou necháme za stáleho miešania rozpustiť čokoládu, smotanu a cukor. Zmes je nad parou dovtedy kým nie je hladká a pomaly nezačína tuhnúť. Potom ju necháme chladiť. Keď zmes dostatočne vychladne šľaháme mixérom a postupne pridávame zmäknuté na kocky pokrájané maslo. Znovu necháme tuhnúť
  6. Džem – vydlabeme granátové jablko a pomocou sitka sa snažíme získať čo najviac šťavy. Potom prelejem šťavu do kastrólika a pridáme cukor a citrón podľa chuti. Varíme dovtedy kým nám džem nezhustne a cukor sa úplne nerozpustí
  7. Vrstva mandlí – mandle opražíme, posekáme na väčšie kúsky a obalíme v čokoláde
  8. Granátová „poleva“- šťavu z granátového jablka zmiešame s vodou a cukrom a čakáme do nie úplného zhustnutia
  9. Zdobenie – vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu a následnej rozotrieme na papier na pečenie a necháme stuhnúť, po stuhnutí budeme vykrajovať kolieska
  10. Prvé zdobenie – na spodok košíčka dáme džem z granátového jablka, potom pridáme plnku a nakoniec posekané mandle, na ktoré položíme kolieska z čokolády. Následne budeme tieto kolieska zohrievať na najnižšom ohreve flambovacej pištole, až kým sa všetky mandle do čokolády neobalia
  11. Druhé zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Na vrch dáme kúsky granátovým jablka, medovku a rozdrvené oriešky
  12. Tretie zdobenie – na spodok košíčka dáme mandle v čokoláde, potom vrstvu džemu, vrstvu krému a zalejem granátovou polevou. Do zdobiaceho vrecúška nalejeme rozpustenú čokoládu a kreslíme okolo obvodu košíčka kruhy. Následne dozdobíme granátovým jablkom

Julka

Dobrovoľná hasička Julka pochádza z malebného Kláštora pod Znievom. Pečeniu sa venuje od dvanásť rokov, kde nad ňou trpezlivo v kuchyni držali ochrannú ruku jej mamina a babky. Najradšej pečie torty.

Pozrieť si Julkine recepty