Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Aj zajko by si dal

Aj zajko by si dal

Popis

Tento koláčik som nikdy nerobila, takže to bola moja premiéra.

Ingrediencie

Mrkvové cesto
    • 170 g polohrubej múky
    • 2 vajcia
    • 100 g krupicového cukru
    • 100 g trstinového cukru
    • 140 g oleja
    • 2 stredné mrkvy (140 g)
    • ½ ČL sódy bikarbóny
    • ½ ČL mletej škorice
    • gélová farba oranžová
      Kávové cesto
        • 3 vajcia
        • 2 PL polohrubej múky
        • 1 PL čierneho kakaa
        • 3 PL krupicového cukru
        • 2 PL teplej, ale nie horúcej silnej kávy
        • 1 PL oleja
        • 1 ČL prášku do pečiva
        • štipka soli
          Jahodový džem
            • 150 g čerstvých jahôd
            • 120 g krupicového cukru
            • 80 ml vody
            • 8 g pektínu
            • šťava z ½ citrónu
              Ozdoba
                • 2 balíky marcipánu (2 x 150g)
                • gélová farba (oranžová, čierna)
                • jedlé zlato
                • 1 mrkva
                • 50 g vody
                • 100 g kryštálového cukru

                  Postup

                  1. Mrkvový korpus

                    Múku preosejeme do misky. Pridáme mletú škoricu a sódu bikarbónu a metličkou poriadne premiešame. Do druhej misky nasypeme cukor a pridáme olej. Poriadne ich spolu rozšľaháme mixérom, kým nebude zmes hladká. Za šľahania po jednom pridávame vajcia a nakoniec pridáme kávovú lyžičku gélovej farby. K mokrej zmesi pridáme múkovú zmes a mixérom šľaháme do hladka. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnou strúhadle. Ak by bola mrkva veľmi šťavnatá, tak ju vyžmýkame, pridáme do cesta a metličkou premiešame.

                  2. Kávový korpus

                    Žĺtky oddelíme od bielok. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, a potom ku nim na nižších otáčkach zašľaháme vodu a olej. Potom postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, aby sme ju dobre rozmiešali. Na záver jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pripravíme plech o rozmere 29,5 cm x 20,5 cm. Alobalom a papierom na pečenie ho rozdelíme na dve polovice a do každej polovice nalejeme jedno cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C. Po polhodine skontrolujeme obidve cestá špajdľou a ak je už jedno upečené, tak ho vyberieme a druhé dopečieme. Po upečení necháme poriadne vychladiť.

                  3. Jahodový džem

                    Jahody nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a nakoniec vodu. Rozvaríme, zredukujeme a dochutíme citrónovou šťavou.

                  4. Ozdoba

                    Mrkvu ošúpeme a škrabkou nastrúhame tenučké plátky. Z vody a cukru urobíme rozvar. Varíme, kým teplota nebude 118 °C. Keď rozvar dosiahne požadovanú teplotu, tak v nej chvíľočku povaríme plátky mrkvy. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom do rôznych tvarov. Dáme piecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia mrkvu sledujeme, lebo sa rýchlo môže pripáliť. Po upečení necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy pomocou pravítka nakrájame na 2 pásiky tak, aby každý pásik mal rozmer štvorcu (2 x 2cm) a dĺžku 25 cm. Korpusy potrieme jahodovým džemom na všetkých stranách a zlepíme ich šachovnicovo dokopy. Potrieme džemom aj vrch a boky zlepených korpusov. Marcipán zafarbíme na oranžovo, rozvaľkáme a zabalíme doň spojené korpusy. Marcipán, ktorý ostane zafarbíme na čierno a urobíme z neho ružičky zo silikónovej formy. Vrch battenbergu ozdobíme čiernymi ružičkami, jedlým zlatom a mrkvovými pásikmi.

                  Mrkvové cesto
                    • 170 g polohrubej múky
                    • 2 vajcia
                    • 100 g krupicového cukru
                    • 100 g trstinového cukru
                    • 140 g oleja
                    • 2 stredné mrkvy (140 g)
                    • ½ ČL sódy bikarbóny
                    • ½ ČL mletej škorice
                    • gélová farba oranžová
                      Kávové cesto
                        • 3 vajcia
                        • 2 PL polohrubej múky
                        • 1 PL čierneho kakaa
                        • 3 PL krupicového cukru
                        • 2 PL teplej, ale nie horúcej silnej kávy
                        • 1 PL oleja
                        • 1 ČL prášku do pečiva
                        • štipka soli
                          Jahodový džem
                            • 150 g čerstvých jahôd
                            • 120 g krupicového cukru
                            • 80 ml vody
                            • 8 g pektínu
                            • šťava z ½ citrónu
                              Ozdoba
                                • 2 balíky marcipánu (2 x 150g)
                                • gélová farba (oranžová, čierna)
                                • jedlé zlato
                                • 1 mrkva
                                • 50 g vody
                                • 100 g kryštálového cukru
                                  1. Mrkvový korpus

                                    Múku preosejeme do misky. Pridáme mletú škoricu a sódu bikarbónu a metličkou poriadne premiešame. Do druhej misky nasypeme cukor a pridáme olej. Poriadne ich spolu rozšľaháme mixérom, kým nebude zmes hladká. Za šľahania po jednom pridávame vajcia a nakoniec pridáme kávovú lyžičku gélovej farby. K mokrej zmesi pridáme múkovú zmes a mixérom šľaháme do hladka. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnou strúhadle. Ak by bola mrkva veľmi šťavnatá, tak ju vyžmýkame, pridáme do cesta a metličkou premiešame.

                                  2. Kávový korpus

                                    Žĺtky oddelíme od bielok. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, a potom ku nim na nižších otáčkach zašľaháme vodu a olej. Potom postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, aby sme ju dobre rozmiešali. Na záver jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pripravíme plech o rozmere 29,5 cm x 20,5 cm. Alobalom a papierom na pečenie ho rozdelíme na dve polovice a do každej polovice nalejeme jedno cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C. Po polhodine skontrolujeme obidve cestá špajdľou a ak je už jedno upečené, tak ho vyberieme a druhé dopečieme. Po upečení necháme poriadne vychladiť.

                                  3. Jahodový džem

                                    Jahody nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a nakoniec vodu. Rozvaríme, zredukujeme a dochutíme citrónovou šťavou.

                                  4. Ozdoba

                                    Mrkvu ošúpeme a škrabkou nastrúhame tenučké plátky. Z vody a cukru urobíme rozvar. Varíme, kým teplota nebude 118 °C. Keď rozvar dosiahne požadovanú teplotu, tak v nej chvíľočku povaríme plátky mrkvy. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom do rôznych tvarov. Dáme piecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia mrkvu sledujeme, lebo sa rýchlo môže pripáliť. Po upečení necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy pomocou pravítka nakrájame na 2 pásiky tak, aby každý pásik mal rozmer štvorcu (2 x 2cm) a dĺžku 25 cm. Korpusy potrieme jahodovým džemom na všetkých stranách a zlepíme ich šachovnicovo dokopy. Potrieme džemom aj vrch a boky zlepených korpusov. Marcipán zafarbíme na oranžovo, rozvaľkáme a zabalíme doň spojené korpusy. Marcipán, ktorý ostane zafarbíme na čierno a urobíme z neho ružičky zo silikónovej formy. Vrch battenbergu ozdobíme čiernymi ružičkami, jedlým zlatom a mrkvovými pásikmi.