Aj zajko by si dal
2 hod.
10 porcií
Popis
Tento koláčik som nikdy nerobila, takže to bola moja premiéra.
Ingrediencie
Mrkvové cesto
- 170 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 100 g krupicového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 140 g oleja
- 2 stredné mrkvy (140 g)
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL mletej škorice
- gélová farba oranžová
Kávové cesto
- 3 vajcia
- 2 PL polohrubej múky
- 1 PL čierneho kakaa
- 3 PL krupicového cukru
- 2 PL teplej, ale nie horúcej silnej kávy
- 1 PL oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Jahodový džem
- 150 g čerstvých jahôd
- 120 g krupicového cukru
- 80 ml vody
- 8 g pektínu
- šťava z ½ citrónu
Ozdoba
- 2 balíky marcipánu (2 x 150g)
- gélová farba (oranžová, čierna)
- jedlé zlato
- 1 mrkva
- 50 g vody
- 100 g kryštálového cukru
Postup
-
Mrkvový korpus
Múku preosejeme do misky. Pridáme mletú škoricu a sódu bikarbónu a metličkou poriadne premiešame. Do druhej misky nasypeme cukor a pridáme olej. Poriadne ich spolu rozšľaháme mixérom, kým nebude zmes hladká. Za šľahania po jednom pridávame vajcia a nakoniec pridáme kávovú lyžičku gélovej farby. K mokrej zmesi pridáme múkovú zmes a mixérom šľaháme do hladka. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnou strúhadle. Ak by bola mrkva veľmi šťavnatá, tak ju vyžmýkame, pridáme do cesta a metličkou premiešame.
-
Kávový korpus
Žĺtky oddelíme od bielok. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, a potom ku nim na nižších otáčkach zašľaháme vodu a olej. Potom postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, aby sme ju dobre rozmiešali. Na záver jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pripravíme plech o rozmere 29,5 cm x 20,5 cm. Alobalom a papierom na pečenie ho rozdelíme na dve polovice a do každej polovice nalejeme jedno cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C. Po polhodine skontrolujeme obidve cestá špajdľou a ak je už jedno upečené, tak ho vyberieme a druhé dopečieme. Po upečení necháme poriadne vychladiť.
-
Jahodový džem
Jahody nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a nakoniec vodu. Rozvaríme, zredukujeme a dochutíme citrónovou šťavou.
-
Ozdoba
Mrkvu ošúpeme a škrabkou nastrúhame tenučké plátky. Z vody a cukru urobíme rozvar. Varíme, kým teplota nebude 118 °C. Keď rozvar dosiahne požadovanú teplotu, tak v nej chvíľočku povaríme plátky mrkvy. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom do rôznych tvarov. Dáme piecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia mrkvu sledujeme, lebo sa rýchlo môže pripáliť. Po upečení necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy pomocou pravítka nakrájame na 2 pásiky tak, aby každý pásik mal rozmer štvorcu (2 x 2cm) a dĺžku 25 cm. Korpusy potrieme jahodovým džemom na všetkých stranách a zlepíme ich šachovnicovo dokopy. Potrieme džemom aj vrch a boky zlepených korpusov. Marcipán zafarbíme na oranžovo, rozvaľkáme a zabalíme doň spojené korpusy. Marcipán, ktorý ostane zafarbíme na čierno a urobíme z neho ružičky zo silikónovej formy. Vrch battenbergu ozdobíme čiernymi ružičkami, jedlým zlatom a mrkvovými pásikmi.
Mrkvové cesto
- 170 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 100 g krupicového cukru
- 100 g trstinového cukru
- 140 g oleja
- 2 stredné mrkvy (140 g)
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL mletej škorice
- gélová farba oranžová
Kávové cesto
- 3 vajcia
- 2 PL polohrubej múky
- 1 PL čierneho kakaa
- 3 PL krupicového cukru
- 2 PL teplej, ale nie horúcej silnej kávy
- 1 PL oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
Jahodový džem
- 150 g čerstvých jahôd
- 120 g krupicového cukru
- 80 ml vody
- 8 g pektínu
- šťava z ½ citrónu
Ozdoba
- 2 balíky marcipánu (2 x 150g)
- gélová farba (oranžová, čierna)
- jedlé zlato
- 1 mrkva
- 50 g vody
- 100 g kryštálového cukru
-
Mrkvový korpus
Múku preosejeme do misky. Pridáme mletú škoricu a sódu bikarbónu a metličkou poriadne premiešame. Do druhej misky nasypeme cukor a pridáme olej. Poriadne ich spolu rozšľaháme mixérom, kým nebude zmes hladká. Za šľahania po jednom pridávame vajcia a nakoniec pridáme kávovú lyžičku gélovej farby. K mokrej zmesi pridáme múkovú zmes a mixérom šľaháme do hladka. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame na jemnou strúhadle. Ak by bola mrkva veľmi šťavnatá, tak ju vyžmýkame, pridáme do cesta a metličkou premiešame.
-
Kávový korpus
Žĺtky oddelíme od bielok. Do bielkov pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, a potom ku nim na nižších otáčkach zašľaháme vodu a olej. Potom postupne pridáme preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva, aby sme ju dobre rozmiešali. Na záver jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pripravíme plech o rozmere 29,5 cm x 20,5 cm. Alobalom a papierom na pečenie ho rozdelíme na dve polovice a do každej polovice nalejeme jedno cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C. Po polhodine skontrolujeme obidve cestá špajdľou a ak je už jedno upečené, tak ho vyberieme a druhé dopečieme. Po upečení necháme poriadne vychladiť.
-
Jahodový džem
Jahody nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a nakoniec vodu. Rozvaríme, zredukujeme a dochutíme citrónovou šťavou.
-
Ozdoba
Mrkvu ošúpeme a škrabkou nastrúhame tenučké plátky. Z vody a cukru urobíme rozvar. Varíme, kým teplota nebude 118 °C. Keď rozvar dosiahne požadovanú teplotu, tak v nej chvíľočku povaríme plátky mrkvy. Potom ich položíme na plech vystlaný papierom do rôznych tvarov. Dáme piecť na 5 minút do rúry vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia mrkvu sledujeme, lebo sa rýchlo môže pripáliť. Po upečení necháme vychladnúť. Vychladnuté korpusy pomocou pravítka nakrájame na 2 pásiky tak, aby každý pásik mal rozmer štvorcu (2 x 2cm) a dĺžku 25 cm. Korpusy potrieme jahodovým džemom na všetkých stranách a zlepíme ich šachovnicovo dokopy. Potrieme džemom aj vrch a boky zlepených korpusov. Marcipán zafarbíme na oranžovo, rozvaľkáme a zabalíme doň spojené korpusy. Marcipán, ktorý ostane zafarbíme na čierno a urobíme z neho ružičky zo silikónovej formy. Vrch battenbergu ozdobíme čiernymi ružičkami, jedlým zlatom a mrkvovými pásikmi.