Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Ázijský battenberg

Ázijský battenberg

Popis

Milujem zvláštne chute. Doma mám veľa rôznych druhov korenia – viac ako 50. Tieto som objavila, keď sa moji synovia rozhodli ísť študovať za kuchárov. V tomto battengergu je ukrytý pandan v podobe sirupu – voňavá rastlina, ktorú používajú najmä v juhovýchodnej a južnej Ázii na ochutenie.

Ingrediencie

Cesto
  • 180 g masla
  • 180 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 50 g mandľovej múky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 2 lyžičky pandanového sirupu
  • 1 pomaranč
Mandarínkový džem
  • 4 ks mandarínky
  • 100 g kryštálového cukru
  • šťava z 1/2 citrónu
  • 20 g vanilkového cukru
Obal
  • 400 g marcipánu bieleho
  • 50 g marcipánu zeleného
  • 50 g marcipánu červeného

Postup

  1. Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame vajcia, mandľovú múku a prášok do pečiva.
  2. Hmotu rozdelíme na dve časti. Do jednej dáme pandam a do druhej pomarančovú kôru. Plech 25 x 20 cm s papierom na pečenie rozdelíme na dve časti. Pečieme na 180 C, cca 25 min.
  3. Mandarínky ošúpeme a zbavíme bielej blany, aby nám ostala iba dužina. Spolu s cukrom a šťavou varíme do hustej džemovej konzistencie. Na záver premixujeme ponorným mixérom.
  4. Korpusy prerežeme na rovnaké časti. Šachovnicovo ich spojíme pomocou džemu. Vonkajšie strany natrieme džemom a obalíme do marcipánu vyvaľkaného natenko. Zdobíme lístkami a kvietkami z farebného marcipánu.
    Cesto
    • 180 g masla
    • 180 g práškového cukru
    • 3 vajcia
    • 50 g mandľovej múky
    • 2 KL prášku do pečiva
    • 2 lyžičky pandanového sirupu
    • 1 pomaranč
    Mandarínkový džem
    • 4 ks mandarínky
    • 100 g kryštálového cukru
    • šťava z 1/2 citrónu
    • 20 g vanilkového cukru
    Obal
    • 400 g marcipánu bieleho
    • 50 g marcipánu zeleného
    • 50 g marcipánu červeného
    1. Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame vajcia, mandľovú múku a prášok do pečiva.
    2. Hmotu rozdelíme na dve časti. Do jednej dáme pandam a do druhej pomarančovú kôru. Plech 25 x 20 cm s papierom na pečenie rozdelíme na dve časti. Pečieme na 180 C, cca 25 min.
    3. Mandarínky ošúpeme a zbavíme bielej blany, aby nám ostala iba dužina. Spolu s cukrom a šťavou varíme do hustej džemovej konzistencie. Na záver premixujeme ponorným mixérom.
    4. Korpusy prerežeme na rovnaké časti. Šachovnicovo ich spojíme pomocou džemu. Vonkajšie strany natrieme džemom a obalíme do marcipánu vyvaľkaného natenko. Zdobíme lístkami a kvietkami z farebného marcipánu.