Babkin frgál
3 hod.
10 porcií
Popis
Tie najlepšie kysnuté koláče robila babka z ockovej strany. Nechala mi po sebe zošit s rôznymi receptami, v ktorom som zalistovala a našla to najjemnejšie kysnuté cesto. Stále mi pripomínala, že keď chcem, aby bejleše ostali mäkké, mám ich po upečení prikryť mokrou kuchynskou utierkou a ešte na to dať suchú. Preto tento frgál venujem babke, ktorá by bola pyšná, že pečiem toľko, koľko ona.
Ingrediencie
Kvások
- 250 ml teplého mlieka
- 10 g kryštálového cukru
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto
- kvások
- 30 g kryštálového cukru
- 1 PL bravčovej masti
- 100 ml oleja
- 600 g hladkej múky
- štipka soli
- 10 g prášku do pečiva
Tvarohová plnka
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g pudingového prášku
- 2 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 citrón
Slivková plnka
- 300 g sušených sliviek
- 50 g kryštálového cukru
- 30 g slivovice ( 30 ml)
- 5 g škorice
- 5 g anízu
- 5 g zázvoru
- 3 g muškátového oriešku
- citrónová kôra
Plus
- Bravčová masť na vymastenie plechu
Postup
- Zo surovín na kvások pripravíme kvások a necháme 15 minút postáť. Následne zmiešame kvások k zvyšným surovinám na cesto. V závere primiešame prášok do pečiva rozmiešaný v malom množstve studeného mlieka. Cesto poriadne vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Plnky. Všetky suroviny na tvarohovú plnku poriadne rozmiešame. Z citróna použijeme šťavu a nastrúhanú kôru. Slivky s cukrom rozvaríme na hustý lekvár, rozmixujeme, premasírujeme a dáme prevariť do zhustnutia, pridáme slivovicu, muškátový oriešok a škoricu, aníz, závor a citrónovú kôru.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na dva bochníky. Do každého dáme 2 lyžice tvarohovej plnky, zabalíme do batôžteka a necháme ešte podkysnúť. Potom bochníky preložíme na vymastený plech a rukami ich roztiahneme do kruhu s priemerom 30 cm. Naplníme plnkami podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 180°C približne 25 minút.
Kvások
- 250 ml teplého mlieka
- 10 g kryštálového cukru
- 42 g čerstvého droždia (1 kocka)
Cesto
- kvások
- 30 g kryštálového cukru
- 1 PL bravčovej masti
- 100 ml oleja
- 600 g hladkej múky
- štipka soli
- 10 g prášku do pečiva
Tvarohová plnka
- 500 g tučného tvarohu
- 50 g pudingového prášku
- 2 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 citrón
Slivková plnka
- 300 g sušených sliviek
- 50 g kryštálového cukru
- 30 g slivovice ( 30 ml)
- 5 g škorice
- 5 g anízu
- 5 g zázvoru
- 3 g muškátového oriešku
- citrónová kôra
Plus
- Bravčová masť na vymastenie plechu
- Zo surovín na kvások pripravíme kvások a necháme 15 minút postáť. Následne zmiešame kvások k zvyšným surovinám na cesto. V závere primiešame prášok do pečiva rozmiešaný v malom množstve studeného mlieka. Cesto poriadne vypracujeme a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Plnky. Všetky suroviny na tvarohovú plnku poriadne rozmiešame. Z citróna použijeme šťavu a nastrúhanú kôru. Slivky s cukrom rozvaríme na hustý lekvár, rozmixujeme, premasírujeme a dáme prevariť do zhustnutia, pridáme slivovicu, muškátový oriešok a škoricu, aníz, závor a citrónovú kôru.
- Po vykysnutí cesto rozdelíme na dva bochníky. Do každého dáme 2 lyžice tvarohovej plnky, zabalíme do batôžteka a necháme ešte podkysnúť. Potom bochníky preložíme na vymastený plech a rukami ich roztiahneme do kruhu s priemerom 30 cm. Naplníme plnkami podľa vlastnej fantázie. Pečieme na 180°C približne 25 minút.