Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Baklažánový koláč

Baklažánový koláč


Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia Ikona hodnotenia
Ikona hodin

2,5 hod.

Ikona počet porcií

10 porcií

Ikona tlačenia

Popis

Po prechádzke záhradky mojej tety mi do oka padli veľké listy výborného a zdravého mangoldu, ktorý vyčnieval hneď vedľa baklažánu. A tak som sa rozhodol na príjemný jesenný večer upiecť slaný koláč práve z tejto zeleniny.

Ingrediencie

Cesto
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 4 g soli
Zálievka
  • 100 g šľahačkovej smotany 33%
  • 180 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 2 strúčky cesnaku
  • 5 g soli
  • 2 g čierneho korenia
  • 1 g muškátového orechu
Náplň
  • 500 g mangoldu
  • 500 g baklažánu
  • 150 g plátkov anglickej slaniny
  • 200 g chedaru 50% tuku v celku
  • 2 g soli

Postup

  1. Cesto – Všetky suroviny premiešame v mise rukou do hladkého cesta. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky ideálne na 2 hodiny. Cesto potom vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vložíme do plechu. Cesto popicháme vidličkou, dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme príborom alebo fazuľou a pečieme cca 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
  2. Náplň – Očistený mangold vysušíme, odkrojíme pevnejšie konce, nakrájame na kocky a dáme ich variť v osolenej vode domäkka. Baklažán nakrájame mandolínou na tenké plátky, chedar nakrájame takisto na tenké plátky
  3. Zálievka – Všetky suroviny dáme spolu do misy a vymiešame s pretlačeným cesnakom.
  4. Do predpečeného cesta dáme na spodok uvarené stonky mangoldu a následne ukladáme striedavo syr, mangold, baklažán a slaninu. Následne zalejeme zálievkou do cca troch štvrtín a dáme piecť na 40 minút. Potom dáme celý koláč poriadne vychladiť do chladničky.
Cesto
  • 200 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • 100 g masla
  • 4 g soli
Zálievka
  • 100 g šľahačkovej smotany 33%
  • 180 g kyslej smotany
  • 3 vajcia
  • 2 strúčky cesnaku
  • 5 g soli
  • 2 g čierneho korenia
  • 1 g muškátového orechu
Náplň
  • 500 g mangoldu
  • 500 g baklažánu
  • 150 g plátkov anglickej slaniny
  • 200 g chedaru 50% tuku v celku
  • 2 g soli
  1. Cesto – Všetky suroviny premiešame v mise rukou do hladkého cesta. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky ideálne na 2 hodiny. Cesto potom vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vložíme do plechu. Cesto popicháme vidličkou, dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme príborom alebo fazuľou a pečieme cca 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
  2. Náplň – Očistený mangold vysušíme, odkrojíme pevnejšie konce, nakrájame na kocky a dáme ich variť v osolenej vode domäkka. Baklažán nakrájame mandolínou na tenké plátky, chedar nakrájame takisto na tenké plátky
  3. Zálievka – Všetky suroviny dáme spolu do misy a vymiešame s pretlačeným cesnakom.
  4. Do predpečeného cesta dáme na spodok uvarené stonky mangoldu a následne ukladáme striedavo syr, mangold, baklažán a slaninu. Následne zalejeme zálievkou do cca troch štvrtín a dáme piecť na 40 minút. Potom dáme celý koláč poriadne vychladiť do chladničky.