Baklažánový koláč
2,5 hod.
10 porcií
Popis
Po prechádzke záhradky mojej tety mi do oka padli veľké listy výborného a zdravého mangoldu, ktorý vyčnieval hneď vedľa baklažánu. A tak som sa rozhodol na príjemný jesenný večer upiecť slaný koláč práve z tejto zeleniny.
Ingrediencie
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 g masla
- 4 g soli
Zálievka
- 100 g šľahačkovej smotany 33%
- 180 g kyslej smotany
- 3 vajcia
- 2 strúčky cesnaku
- 5 g soli
- 2 g čierneho korenia
- 1 g muškátového orechu
Náplň
- 500 g mangoldu
- 500 g baklažánu
- 150 g plátkov anglickej slaniny
- 200 g chedaru 50% tuku v celku
- 2 g soli
Postup
- Cesto – Všetky suroviny premiešame v mise rukou do hladkého cesta. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky ideálne na 2 hodiny. Cesto potom vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vložíme do plechu. Cesto popicháme vidličkou, dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme príborom alebo fazuľou a pečieme cca 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- Náplň – Očistený mangold vysušíme, odkrojíme pevnejšie konce, nakrájame na kocky a dáme ich variť v osolenej vode domäkka. Baklažán nakrájame mandolínou na tenké plátky, chedar nakrájame takisto na tenké plátky
- Zálievka – Všetky suroviny dáme spolu do misy a vymiešame s pretlačeným cesnakom.
- Do predpečeného cesta dáme na spodok uvarené stonky mangoldu a následne ukladáme striedavo syr, mangold, baklažán a slaninu. Následne zalejeme zálievkou do cca troch štvrtín a dáme piecť na 40 minút. Potom dáme celý koláč poriadne vychladiť do chladničky.
Cesto
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- 100 g masla
- 4 g soli
Zálievka
- 100 g šľahačkovej smotany 33%
- 180 g kyslej smotany
- 3 vajcia
- 2 strúčky cesnaku
- 5 g soli
- 2 g čierneho korenia
- 1 g muškátového orechu
Náplň
- 500 g mangoldu
- 500 g baklažánu
- 150 g plátkov anglickej slaniny
- 200 g chedaru 50% tuku v celku
- 2 g soli
- Cesto – Všetky suroviny premiešame v mise rukou do hladkého cesta. Zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky ideálne na 2 hodiny. Cesto potom vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie a vložíme do plechu. Cesto popicháme vidličkou, dáme na vrch papier na pečenie, zaťažíme príborom alebo fazuľou a pečieme cca 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
- Náplň – Očistený mangold vysušíme, odkrojíme pevnejšie konce, nakrájame na kocky a dáme ich variť v osolenej vode domäkka. Baklažán nakrájame mandolínou na tenké plátky, chedar nakrájame takisto na tenké plátky
- Zálievka – Všetky suroviny dáme spolu do misy a vymiešame s pretlačeným cesnakom.
- Do predpečeného cesta dáme na spodok uvarené stonky mangoldu a následne ukladáme striedavo syr, mangold, baklažán a slaninu. Následne zalejeme zálievkou do cca troch štvrtín a dáme piecť na 40 minút. Potom dáme celý koláč poriadne vychladiť do chladničky.