Banánový travel cake
2 hod.
10 porcií
Popis
K tomuto cestovateľskému koláču ma inšpirovalo práve moje rodné mesto Levoča, ktoré je zapísane do UNESCO a počas leta tu máme množstvo turistov. A práve tento koláčik je vhodný na cestovanie a ľudia si ho môžu upiecť práve na výlet do môjho krásneho mestečka. Banánový mäkkučký chlebík, s kyslastými malinami a chrumkavou čokoládou vo vnútri vás nabije energiou na celý deň počas cestovania.
Ingrediencie
Chlieb
- 140 g zmäknutého masla
- 140 g kryštálového cukru
- 110 g vajec
- 140 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 5 g sódy bikarbóny
- 5 g škorice
- 2 prezreté banány
- 20 g mandlí
Malinové coulis
- 350 g malinového pyré
- 9 g pektínu NH
- 40 g kryštálového cukru
- čokoládové kocky
Ganache
- 3 g želatíny
- 18 g vody
- 150 g šľahačkovej smotany 40 %
- 105 g horkej čokolády 54 %
- 180 g šľahačkovej smotany 40 %
- 20 g glukózového sirupu
Glazúra
- 250 g malinovej čokolády
- 37 g hroznového oleja
- 42 g nasekaných mandlí na kocky
Karamelizovaný banán
- 30 g masla
- 2 banány
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g banánového rumu
Zdobenie
- čerstvé maliny
- jedlé zlato
Postup
- Chlieb - zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom metličkou do peny asi 3 minúty. Pridáme vajcia (vymeníme za šľahač) a vyšľaháme dohladka. Suché suroviny zmiešame spolu. V dvoch etapách pridáme k vajciam a primiešame. Pridáme rozpučené banány a opražené nadrobno nakrájané mandle. Dáme do 20 cm dlhej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 30 – 40 minút.
- Malinové coulis - malinové pyré zohrejeme na 40 °C. Pektín s cukrom zmiešame v miske. Potom pridáme pektín k pyré a za stáleho miešania privedieme do varu a chvíľku povaríme. Odstavíme dáme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí si rozdelíme coulis na 1/3 a 2/3. Do väčšej časti coulis pridáme čokoládové kocky, zmiešame a dáme do cukrárského vrecka. Druhu časť necháme čistú.
- Ganache – želatínu necháme napučať vo vode 10 minút. Potom si zohrejeme 150 g šlahačky s glukózou na 80 °C, pridáme želatínu, zamiešame a zalejeme čokoládu. Necháme postáť minútu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú časť šlahacky a opäť rozmixujeme. Dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť 10 – 12 h. Následne vyšľaháme a dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
- Flambované banány – na panvici roztopíme cukor na karamel 190 °C. Pridáme zmäknúté maslo a dobre zamiešame. Pridáme na polovicu nakrájané banány a chvíľu opražíme, kým sa banány skaramelizujú a otočíme na druhú stranu. Ak sú banány skaramelizované, tak si zapálime drevenú špajlu. Prilejeme k banánom rum a ihneď to zapálime a necháme flambovať, kým oheň zhasne. Flambujte z diaľky, aby ste sa nepopálili.
- Poleva – čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom za stáleho miešania prilievame olej, a potom pridáme mandle. Necháme trochu vychladnúť.
Do dobre vychladeného chleba pomocou výstuže spravíme v strede dieru, ktorú vyplníme malinovým coulis s čokoládovými kockami. Dáme chlieb na 30 minút do mrazničky a následne ho celý oblejeme čokoládou. Necháme dobre zatuhnúť.
- Ozdobíme šľahanou ganache, fambovanými banánmi, malinami plnenými malinovým coulis a jedlým zlatom.
Chlieb
- 140 g zmäknutého masla
- 140 g kryštálového cukru
- 110 g vajec
- 140 g hladkej múky
- 5 g prášku do pečiva
- 5 g sódy bikarbóny
- 5 g škorice
- 2 prezreté banány
- 20 g mandlí
Malinové coulis
- 350 g malinového pyré
- 9 g pektínu NH
- 40 g kryštálového cukru
- čokoládové kocky
Ganache
- 3 g želatíny
- 18 g vody
- 150 g šľahačkovej smotany 40 %
- 105 g horkej čokolády 54 %
- 180 g šľahačkovej smotany 40 %
- 20 g glukózového sirupu
Glazúra
- 250 g malinovej čokolády
- 37 g hroznového oleja
- 42 g nasekaných mandlí na kocky
Karamelizovaný banán
- 30 g masla
- 2 banány
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g banánového rumu
Zdobenie
- čerstvé maliny
- jedlé zlato
- Chlieb - zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom metličkou do peny asi 3 minúty. Pridáme vajcia (vymeníme za šľahač) a vyšľaháme dohladka. Suché suroviny zmiešame spolu. V dvoch etapách pridáme k vajciam a primiešame. Pridáme rozpučené banány a opražené nadrobno nakrájané mandle. Dáme do 20 cm dlhej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C asi 30 – 40 minút.
- Malinové coulis - malinové pyré zohrejeme na 40 °C. Pektín s cukrom zmiešame v miske. Potom pridáme pektín k pyré a za stáleho miešania privedieme do varu a chvíľku povaríme. Odstavíme dáme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Po vychladnutí si rozdelíme coulis na 1/3 a 2/3. Do väčšej časti coulis pridáme čokoládové kocky, zmiešame a dáme do cukrárského vrecka. Druhu časť necháme čistú.
- Ganache – želatínu necháme napučať vo vode 10 minút. Potom si zohrejeme 150 g šlahačky s glukózou na 80 °C, pridáme želatínu, zamiešame a zalejeme čokoládu. Necháme postáť minútu a následne rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme zvyšnú časť šlahacky a opäť rozmixujeme. Dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladiť 10 – 12 h. Následne vyšľaháme a dáme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
- Flambované banány – na panvici roztopíme cukor na karamel 190 °C. Pridáme zmäknúté maslo a dobre zamiešame. Pridáme na polovicu nakrájané banány a chvíľu opražíme, kým sa banány skaramelizujú a otočíme na druhú stranu. Ak sú banány skaramelizované, tak si zapálime drevenú špajlu. Prilejeme k banánom rum a ihneď to zapálime a necháme flambovať, kým oheň zhasne. Flambujte z diaľky, aby ste sa nepopálili.
- Poleva – čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli. Potom za stáleho miešania prilievame olej, a potom pridáme mandle. Necháme trochu vychladnúť.
Do dobre vychladeného chleba pomocou výstuže spravíme v strede dieru, ktorú vyplníme malinovým coulis s čokoládovými kockami. Dáme chlieb na 30 minút do mrazničky a následne ho celý oblejeme čokoládou. Necháme dobre zatuhnúť.
- Ozdobíme šľahanou ganache, fambovanými banánmi, malinami plnenými malinovým coulis a jedlým zlatom.