Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Battenberg Adamových chutí

Battenberg Adamových chutí

Popis

Ak by som si mal vybrať dve chute, ktoré ma charakterizujú boli by to maliny a pistácie. Pridajme k tomu experiment s ružou a máme dezert, ktorý nečakane ohúril všetkých mojich blízkych. Jej typická chuť každému pripomína niečo iné. Niekomu starú babkinu voňavku, druhému vôňu Vatikánskeho ruženca.Toto som ja: experimenty, nečakané chute a netradičné recepty.

Ingrediencie

Cesto
    • 125 g masla
    • 125 g práškového cukru
    • 2 vajcia
    • 125 g hladkej múky
    • 1 ČL prášku do pečiva
      Cesto ružové
        • ½ pripraveného cesta
        • 1/8 PL ružového extraktu
        • 2 PL mlieka
        • ružové farbivo
          Cesto pistáciové
            • ½ pripraveného cesta
            • 1 – 2 PL pistáciovej pasty
            • 2 PL mlieka
              Malinový džem
                • 400 g mrazených malín
                • 6 g pektínu
                • 40 g trstinového cukru
                  Ganache
                  • 50 g ruby čokolády
                  • 2 PL smotany na šľahanie 33 %
                  Ozdoba
                  • 100 g pistácií
                  • 100 g lyofilizovaných malín
                  • sušené puky ruží
                  • 300 g marcipánu

                  Postup

                  1. Cesto

                    Rúru vyhrejeme na 170 °C a pripravíme polohovateľný ráfik s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý pozdĺžne rozdelíme na dve polovice. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme celé vajcia a preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice zamiešame mlieko, ružový extrakt a ružové farbivo. Do druhej polovice pridáme mlieko, pistáciovú pastu a zelené farbivo. Cesto rozotrieme do ráfika a dáme piecť do rúry na 12 – 16 minút. Z upečených ciest vyrežeme z každého po dva hranoly s dĺžkou cca 25 cm a s obsahom 2 x 2 centimetre.

                  2. Malinový džem

                    K malinám pridáme zmes cukru a pektínu a dáme variť. Potom odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Vrátime nad plameň a ešte chvíľu redukujeme, kým džem nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Hranu ružového cesta potrieme pripraveným džemom a prilepíme pistáciové cesto. Vrchnú časť týchto hranolov opäť potrieme džemom. Na pistáciový hranol položíme plát ružový a opäť potrieme džemom. Prilepíme pistáciový plát. Vznikne nám šachovnicový vzor. Celý veľký hranol potrieme džemom. Marcipán si rozvaľkáme na veľkosť hranola. Hranol položíme na marcipán a obalíme ho. Marcipánom obalíme aj kraje battenbergu.

                  3. Zdobenie

                    Ruby čokoládu nalámeme a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme roztopiť a rozmiešame. Pripravenú ganache vložíme do cukrárskeho vrecka a necháme zachladiť. Battenberg zdobíme ganache, pistáciami, pukmi ruže a lyofilizovanými malinami.

                  Cesto
                    • 125 g masla
                    • 125 g práškového cukru
                    • 2 vajcia
                    • 125 g hladkej múky
                    • 1 ČL prášku do pečiva
                      Cesto ružové
                        • ½ pripraveného cesta
                        • 1/8 PL ružového extraktu
                        • 2 PL mlieka
                        • ružové farbivo
                          Cesto pistáciové
                            • ½ pripraveného cesta
                            • 1 – 2 PL pistáciovej pasty
                            • 2 PL mlieka
                              Malinový džem
                                • 400 g mrazených malín
                                • 6 g pektínu
                                • 40 g trstinového cukru
                                  Ganache
                                  • 50 g ruby čokolády
                                  • 2 PL smotany na šľahanie 33 %
                                  Ozdoba
                                  • 100 g pistácií
                                  • 100 g lyofilizovaných malín
                                  • sušené puky ruží
                                  • 300 g marcipánu
                                  1. Cesto

                                    Rúru vyhrejeme na 170 °C a pripravíme polohovateľný ráfik s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý pozdĺžne rozdelíme na dve polovice. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme celé vajcia a preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice zamiešame mlieko, ružový extrakt a ružové farbivo. Do druhej polovice pridáme mlieko, pistáciovú pastu a zelené farbivo. Cesto rozotrieme do ráfika a dáme piecť do rúry na 12 – 16 minút. Z upečených ciest vyrežeme z každého po dva hranoly s dĺžkou cca 25 cm a s obsahom 2 x 2 centimetre.

                                  2. Malinový džem

                                    K malinám pridáme zmes cukru a pektínu a dáme variť. Potom odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Vrátime nad plameň a ešte chvíľu redukujeme, kým džem nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Hranu ružového cesta potrieme pripraveným džemom a prilepíme pistáciové cesto. Vrchnú časť týchto hranolov opäť potrieme džemom. Na pistáciový hranol položíme plát ružový a opäť potrieme džemom. Prilepíme pistáciový plát. Vznikne nám šachovnicový vzor. Celý veľký hranol potrieme džemom. Marcipán si rozvaľkáme na veľkosť hranola. Hranol položíme na marcipán a obalíme ho. Marcipánom obalíme aj kraje battenbergu.

                                  3. Zdobenie

                                    Ruby čokoládu nalámeme a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme roztopiť a rozmiešame. Pripravenú ganache vložíme do cukrárskeho vrecka a necháme zachladiť. Battenberg zdobíme ganache, pistáciami, pukmi ruže a lyofilizovanými malinami.