Battenberg Adamových chutí
2 hod.
20 porcií
Popis
Ak by som si mal vybrať dve chute, ktoré ma charakterizujú boli by to maliny a pistácie. Pridajme k tomu experiment s ružou a máme dezert, ktorý nečakane ohúril všetkých mojich blízkych. Jej typická chuť každému pripomína niečo iné. Niekomu starú babkinu voňavku, druhému vôňu Vatikánskeho ruženca.Toto som ja: experimenty, nečakané chute a netradičné recepty.
Ingrediencie
Cesto
- 125 g masla
- 125 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 125 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Cesto ružové
- ½ pripraveného cesta
- 1/8 PL ružového extraktu
- 2 PL mlieka
- ružové farbivo
Cesto pistáciové
- ½ pripraveného cesta
- 1 – 2 PL pistáciovej pasty
- 2 PL mlieka
Malinový džem
- 400 g mrazených malín
- 6 g pektínu
- 40 g trstinového cukru
Ganache
- 50 g ruby čokolády
- 2 PL smotany na šľahanie 33 %
Ozdoba
- 100 g pistácií
- 100 g lyofilizovaných malín
- sušené puky ruží
- 300 g marcipánu
Postup
-
Cesto
Rúru vyhrejeme na 170 °C a pripravíme polohovateľný ráfik s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý pozdĺžne rozdelíme na dve polovice. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme celé vajcia a preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice zamiešame mlieko, ružový extrakt a ružové farbivo. Do druhej polovice pridáme mlieko, pistáciovú pastu a zelené farbivo. Cesto rozotrieme do ráfika a dáme piecť do rúry na 12 – 16 minút. Z upečených ciest vyrežeme z každého po dva hranoly s dĺžkou cca 25 cm a s obsahom 2 x 2 centimetre.
-
Malinový džem
K malinám pridáme zmes cukru a pektínu a dáme variť. Potom odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Vrátime nad plameň a ešte chvíľu redukujeme, kým džem nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Hranu ružového cesta potrieme pripraveným džemom a prilepíme pistáciové cesto. Vrchnú časť týchto hranolov opäť potrieme džemom. Na pistáciový hranol položíme plát ružový a opäť potrieme džemom. Prilepíme pistáciový plát. Vznikne nám šachovnicový vzor. Celý veľký hranol potrieme džemom. Marcipán si rozvaľkáme na veľkosť hranola. Hranol položíme na marcipán a obalíme ho. Marcipánom obalíme aj kraje battenbergu.
-
Zdobenie
Ruby čokoládu nalámeme a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme roztopiť a rozmiešame. Pripravenú ganache vložíme do cukrárskeho vrecka a necháme zachladiť. Battenberg zdobíme ganache, pistáciami, pukmi ruže a lyofilizovanými malinami.
Cesto
- 125 g masla
- 125 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 125 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
Cesto ružové
- ½ pripraveného cesta
- 1/8 PL ružového extraktu
- 2 PL mlieka
- ružové farbivo
Cesto pistáciové
- ½ pripraveného cesta
- 1 – 2 PL pistáciovej pasty
- 2 PL mlieka
Malinový džem
- 400 g mrazených malín
- 6 g pektínu
- 40 g trstinového cukru
Ganache
- 50 g ruby čokolády
- 2 PL smotany na šľahanie 33 %
Ozdoba
- 100 g pistácií
- 100 g lyofilizovaných malín
- sušené puky ruží
- 300 g marcipánu
-
Cesto
Rúru vyhrejeme na 170 °C a pripravíme polohovateľný ráfik s rozmermi 30 x 20 cm, ktorý pozdĺžne rozdelíme na dve polovice. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme celé vajcia a preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vymiešame cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice zamiešame mlieko, ružový extrakt a ružové farbivo. Do druhej polovice pridáme mlieko, pistáciovú pastu a zelené farbivo. Cesto rozotrieme do ráfika a dáme piecť do rúry na 12 – 16 minút. Z upečených ciest vyrežeme z každého po dva hranoly s dĺžkou cca 25 cm a s obsahom 2 x 2 centimetre.
-
Malinový džem
K malinám pridáme zmes cukru a pektínu a dáme variť. Potom odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a prepasírujeme. Vrátime nad plameň a ešte chvíľu redukujeme, kým džem nezhustne. Odstavíme a necháme vychladnúť. Hranu ružového cesta potrieme pripraveným džemom a prilepíme pistáciové cesto. Vrchnú časť týchto hranolov opäť potrieme džemom. Na pistáciový hranol položíme plát ružový a opäť potrieme džemom. Prilepíme pistáciový plát. Vznikne nám šachovnicový vzor. Celý veľký hranol potrieme džemom. Marcipán si rozvaľkáme na veľkosť hranola. Hranol položíme na marcipán a obalíme ho. Marcipánom obalíme aj kraje battenbergu.
-
Zdobenie
Ruby čokoládu nalámeme a zalejeme ju horúcou smotanou. Necháme roztopiť a rozmiešame. Pripravenú ganache vložíme do cukrárskeho vrecka a necháme zachladiť. Battenberg zdobíme ganache, pistáciami, pukmi ruže a lyofilizovanými malinami.