Battenberg pre kávičkára
2 hod.
12 porcií
Popis
Káva sa mi spája aj práve so Škótskom, kde som študovala na vysokej škole a každé ráno som začínala so šálkou kávy a neskôr ju popíjala na prednáškach.
Ingrediencie
Battenberg
- 180 g masla 82%
- 180 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 55 g mandľovej múky
- 1 PL instantnej kávy práškovej
- 7 g prášku do pečiva
- 10 g kakaa
- 2 PL espresso kávy
Kávový džem
- 60 ml espresso kávy
- 135 g cukru
- 4 g pektínu
- ½ plátkovej želatíny
- 30 ml kávového likéru
Kávový maslový krém
- 13 g vody
- 40 g cukru
- 4 g instantnej kávy
- 100 g smotany na šľahanie 36%
- 110 g kondenzovaného mlieka
- 1,5 g sódy bikarbóny
- 120 g masla
Marcipán
- 500 g marcipánu
- hnedá gélová farba
Ďalšie
- 150 g horkej čokolády na výrobu čokoládových kávových zŕn
Postup
-
Korpus
Maslo s cukrom vyšľaháme s ručným mixérom na jemný krém. Postupne pridávame vajcia po jednom (zmes musí byť hladká, až potom pridáme druhé vajce). 140 g múky, mandľovej múky a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame v miske a prisypeme k maslovej zmesi. Premiešame so stierkou. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. V miske zmiešame 10 g múky, kakao a espresso kávu a pridáme k jednej polovici cesta. Do druhej polovice cesta pridáme instantnú kávu a premiešame. Cesto však nemiesime dlho, aby nebolo hutné. Formu 27 x 20 cm rozdelíme pomocou papiera na pečenie a alobalu na polovicu a vylejeme do nej cesto. Pečieme na 180 °C približne 25 - 30 minút.
-
Kávový džem
Želatínu namočíme do studenej vody. Kávu so 100 g cukru zohrejeme na 40 °C. 35 g cukru a pektín zmiešame, prisypeme ku káve a privedieme k varu. Počkáme, kým zmes trošku vychladne a pridáme vyžmýkanú želatínu a premiešame. Nalejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme zatuhnúť v chladničke.
-
Krém
Vodu s cukrom skaramelizujeme na 190 °C. Smotanu s instantnou kávou zohrejeme na 80 °C (smotana nesmie vrieť) a následne pomaly prilievame za stáleho miešania ku karamelu a trošku povaríme. Následne prilejeme kondenzované mlieko a povaríme, kým zmes začne bublať a mierne zhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a ešte chvíľku povaríme. Odstavíme, nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť v chladničke. Po vychladnutí maslo izbovej teploty vyšľaháme približne 3 minúty, potom pridáme kávovú zmes a vyšľaháme do hladka.
-
Na záver
Korpus necháme vychladnúť, nakrájame na 4 rovnaké pásiky o veľkosti 2 x 2 cm. Jeden plát natrieme kávovým maslovým krémom a spojíme ho s druhým. Na dva spojene korpusy znovu nanesieme kávový krém. Ďalší korpus natrieme krémom a spojíme s druhým a položíme na maslový krém. Vznikne nám 25 cm dlhý pás. Všetky 4 strany natrieme kávovým džemom a celý koláč obalíme v marcipáne, ktorý sme predtým na tenko vyvaľkali a zafarbili hnedou potravinárskou farbou. Dozdobíme kávovými zrnami, ktoré sme si vytvorili z temperovanej čokolády.
Battenberg
- 180 g masla 82%
- 180 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- 150 g hladkej múky
- 55 g mandľovej múky
- 1 PL instantnej kávy práškovej
- 7 g prášku do pečiva
- 10 g kakaa
- 2 PL espresso kávy
Kávový džem
- 60 ml espresso kávy
- 135 g cukru
- 4 g pektínu
- ½ plátkovej želatíny
- 30 ml kávového likéru
Kávový maslový krém
- 13 g vody
- 40 g cukru
- 4 g instantnej kávy
- 100 g smotany na šľahanie 36%
- 110 g kondenzovaného mlieka
- 1,5 g sódy bikarbóny
- 120 g masla
Marcipán
- 500 g marcipánu
- hnedá gélová farba
Ďalšie
- 150 g horkej čokolády na výrobu čokoládových kávových zŕn
-
Korpus
Maslo s cukrom vyšľaháme s ručným mixérom na jemný krém. Postupne pridávame vajcia po jednom (zmes musí byť hladká, až potom pridáme druhé vajce). 140 g múky, mandľovej múky a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame v miske a prisypeme k maslovej zmesi. Premiešame so stierkou. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. V miske zmiešame 10 g múky, kakao a espresso kávu a pridáme k jednej polovici cesta. Do druhej polovice cesta pridáme instantnú kávu a premiešame. Cesto však nemiesime dlho, aby nebolo hutné. Formu 27 x 20 cm rozdelíme pomocou papiera na pečenie a alobalu na polovicu a vylejeme do nej cesto. Pečieme na 180 °C približne 25 - 30 minút.
-
Kávový džem
Želatínu namočíme do studenej vody. Kávu so 100 g cukru zohrejeme na 40 °C. 35 g cukru a pektín zmiešame, prisypeme ku káve a privedieme k varu. Počkáme, kým zmes trošku vychladne a pridáme vyžmýkanú želatínu a premiešame. Nalejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme zatuhnúť v chladničke.
-
Krém
Vodu s cukrom skaramelizujeme na 190 °C. Smotanu s instantnou kávou zohrejeme na 80 °C (smotana nesmie vrieť) a následne pomaly prilievame za stáleho miešania ku karamelu a trošku povaríme. Následne prilejeme kondenzované mlieko a povaríme, kým zmes začne bublať a mierne zhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a ešte chvíľku povaríme. Odstavíme, nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť v chladničke. Po vychladnutí maslo izbovej teploty vyšľaháme približne 3 minúty, potom pridáme kávovú zmes a vyšľaháme do hladka.
-
Na záver
Korpus necháme vychladnúť, nakrájame na 4 rovnaké pásiky o veľkosti 2 x 2 cm. Jeden plát natrieme kávovým maslovým krémom a spojíme ho s druhým. Na dva spojene korpusy znovu nanesieme kávový krém. Ďalší korpus natrieme krémom a spojíme s druhým a položíme na maslový krém. Vznikne nám 25 cm dlhý pás. Všetky 4 strany natrieme kávovým džemom a celý koláč obalíme v marcipáne, ktorý sme predtým na tenko vyvaľkali a zafarbili hnedou potravinárskou farbou. Dozdobíme kávovými zrnami, ktoré sme si vytvorili z temperovanej čokolády.