Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Battenberg pre kávičkára

Battenberg pre kávičkára

Popis

Káva sa mi spája aj práve so Škótskom, kde som študovala na vysokej škole a každé ráno som začínala so šálkou kávy a neskôr ju popíjala na prednáškach.

Ingrediencie

Battenberg
    • 180 g masla 82%
    • 180 g kryštálového cukru
    • 3 vajcia
    • 150 g hladkej múky
    • 55 g mandľovej múky
    • 1 PL instantnej kávy práškovej
    • 7 g prášku do pečiva
    • 10 g kakaa
    • 2 PL espresso kávy
      Kávový džem
        • 60 ml espresso kávy
        • 135 g cukru
        • 4 g pektínu
        • ½ plátkovej želatíny
        • 30 ml kávového likéru
          Kávový maslový krém
            • 13 g vody
            • 40 g cukru
            • 4 g instantnej kávy
            • 100 g smotany na šľahanie 36%
            • 110 g kondenzovaného mlieka
            • 1,5 g sódy bikarbóny
            • 120 g masla
              Marcipán
                • 500 g marcipánu
                • hnedá gélová farba
                  Ďalšie
                    • 150 g horkej čokolády na výrobu čokoládových kávových zŕn

                      Postup

                      1. Korpus

                        Maslo s cukrom vyšľaháme s ručným mixérom na jemný krém. Postupne pridávame vajcia po jednom (zmes musí byť hladká, až potom pridáme druhé vajce). 140 g múky, mandľovej múky a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame v miske a prisypeme k maslovej zmesi. Premiešame so stierkou. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. V miske zmiešame 10 g múky, kakao a espresso kávu a pridáme k jednej polovici cesta. Do druhej polovice cesta pridáme instantnú kávu a premiešame. Cesto však nemiesime dlho, aby nebolo hutné. Formu 27 x 20 cm rozdelíme pomocou papiera na pečenie a alobalu na polovicu a vylejeme do nej cesto. Pečieme na 180 °C približne 25 - 30 minút.

                      2. Kávový džem

                        Želatínu namočíme do studenej vody. Kávu so 100 g cukru zohrejeme na 40 °C. 35 g cukru a pektín zmiešame, prisypeme ku káve a privedieme k varu. Počkáme, kým zmes trošku vychladne a pridáme vyžmýkanú želatínu a premiešame. Nalejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme zatuhnúť v chladničke.

                      3. Krém

                        Vodu s cukrom skaramelizujeme na 190 °C. Smotanu s instantnou kávou zohrejeme na 80 °C (smotana nesmie vrieť) a následne pomaly prilievame za stáleho miešania ku karamelu a trošku povaríme. Následne prilejeme kondenzované mlieko a povaríme, kým zmes začne bublať a mierne zhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a ešte chvíľku povaríme. Odstavíme, nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť v chladničke. Po vychladnutí maslo izbovej teploty vyšľaháme približne 3 minúty, potom pridáme kávovú zmes a vyšľaháme do hladka.

                      4. Na záver

                        Korpus necháme vychladnúť, nakrájame na 4 rovnaké pásiky o veľkosti 2 x 2 cm. Jeden plát natrieme kávovým maslovým krémom a spojíme ho s druhým. Na dva spojene korpusy znovu nanesieme kávový krém. Ďalší korpus natrieme krémom a spojíme s druhým a položíme na maslový krém. Vznikne nám 25 cm dlhý pás. Všetky 4 strany natrieme kávovým džemom a celý koláč obalíme v marcipáne, ktorý sme predtým na tenko vyvaľkali a zafarbili hnedou potravinárskou farbou. Dozdobíme kávovými zrnami, ktoré sme si vytvorili z temperovanej čokolády.

                      Battenberg
                        • 180 g masla 82%
                        • 180 g kryštálového cukru
                        • 3 vajcia
                        • 150 g hladkej múky
                        • 55 g mandľovej múky
                        • 1 PL instantnej kávy práškovej
                        • 7 g prášku do pečiva
                        • 10 g kakaa
                        • 2 PL espresso kávy
                          Kávový džem
                            • 60 ml espresso kávy
                            • 135 g cukru
                            • 4 g pektínu
                            • ½ plátkovej želatíny
                            • 30 ml kávového likéru
                              Kávový maslový krém
                                • 13 g vody
                                • 40 g cukru
                                • 4 g instantnej kávy
                                • 100 g smotany na šľahanie 36%
                                • 110 g kondenzovaného mlieka
                                • 1,5 g sódy bikarbóny
                                • 120 g masla
                                  Marcipán
                                    • 500 g marcipánu
                                    • hnedá gélová farba
                                      Ďalšie
                                        • 150 g horkej čokolády na výrobu čokoládových kávových zŕn
                                          1. Korpus

                                            Maslo s cukrom vyšľaháme s ručným mixérom na jemný krém. Postupne pridávame vajcia po jednom (zmes musí byť hladká, až potom pridáme druhé vajce). 140 g múky, mandľovej múky a prášok do pečiva preosejeme, zmiešame v miske a prisypeme k maslovej zmesi. Premiešame so stierkou. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. V miske zmiešame 10 g múky, kakao a espresso kávu a pridáme k jednej polovici cesta. Do druhej polovice cesta pridáme instantnú kávu a premiešame. Cesto však nemiesime dlho, aby nebolo hutné. Formu 27 x 20 cm rozdelíme pomocou papiera na pečenie a alobalu na polovicu a vylejeme do nej cesto. Pečieme na 180 °C približne 25 - 30 minút.

                                          2. Kávový džem

                                            Želatínu namočíme do studenej vody. Kávu so 100 g cukru zohrejeme na 40 °C. 35 g cukru a pektín zmiešame, prisypeme ku káve a privedieme k varu. Počkáme, kým zmes trošku vychladne a pridáme vyžmýkanú želatínu a premiešame. Nalejeme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme zatuhnúť v chladničke.

                                          3. Krém

                                            Vodu s cukrom skaramelizujeme na 190 °C. Smotanu s instantnou kávou zohrejeme na 80 °C (smotana nesmie vrieť) a následne pomaly prilievame za stáleho miešania ku karamelu a trošku povaríme. Následne prilejeme kondenzované mlieko a povaríme, kým zmes začne bublať a mierne zhustne. Odstavíme z ohňa, pridáme sódu bikarbónu, premiešame a ešte chvíľku povaríme. Odstavíme, nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť v chladničke. Po vychladnutí maslo izbovej teploty vyšľaháme približne 3 minúty, potom pridáme kávovú zmes a vyšľaháme do hladka.

                                          4. Na záver

                                            Korpus necháme vychladnúť, nakrájame na 4 rovnaké pásiky o veľkosti 2 x 2 cm. Jeden plát natrieme kávovým maslovým krémom a spojíme ho s druhým. Na dva spojene korpusy znovu nanesieme kávový krém. Ďalší korpus natrieme krémom a spojíme s druhým a položíme na maslový krém. Vznikne nám 25 cm dlhý pás. Všetky 4 strany natrieme kávovým džemom a celý koláč obalíme v marcipáne, ktorý sme predtým na tenko vyvaľkali a zafarbili hnedou potravinárskou farbou. Dozdobíme kávovými zrnami, ktoré sme si vytvorili z temperovanej čokolády.