Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Battenberg pre princeznú

Battenberg pre princeznú

Popis

V 19. storočí na počesť svadby anglickej princeznej Victorie a princa Louisa Battenberga vznikol tento dezert a ja som sa ho rozhodol upiecť na počesť narodenia mojej krstnej dcérky, Emky. Preto som ho zafarbil do ružova, pretože je moja princezná.

Ingrediencie

Korpus
    • 5 vajec
    • 250 g masla izbovej teploty
    • 250 g kryštálového cukru
    • 190 g hladkej múky
    • 90 g mandľovej múky
    • ½ balíka vanilínového cukru
    • 20 g lyofilizované maliny
    • ružová gélová farba
      Malinový džem
        • 200 g mrazených malín
        • 100 g kryštálového cukru
        • šťava z ½ citróna
        • 2 g pektínu
          Malinové coulis
            • 100 g malinového pyré
            • 20 g krupicového cukru
              Na ozdobenie
                • 300 g marcipánu 40 % mandlí
                • 100 g čerstvých malín
                • 20 g lístkov mäty

                  Postup

                  1. Korpus

                    Rúru predhrejeme na 180 °C a spodok plechu na battenberg vystelieme papierom na pečenie. Maslo vyšľaháme do peny s vanilínovým cukrom, cca 75 g cukru a žĺtky ručným mixérom. V robote vyšľaháme bielko so zvyšným cukrom do tuhého snehu. Do masla vmiešame opatrne stierkou tretinu snehu, preosejeme múky, a potom pridáme zvyšok snehu. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej dáme cez sitko preosiate pomixované lyofilizované maliny a kvapku ružovej farby. Pečieme pri 180 °C cca 25 minút.

                  2. Malinový džem

                    Medzitým z mrazených malín a cukru s pektínom uvaríme hustejší džem

                  3. Malinové coulis

                    Z pyré a cukru uvaríme coulis.

                  4. Ozdoba

                    Marcipán medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme na minimálny rozmer 20 x 30 cm a zarovnáme do pekného obdĺžnika.

                  5. Skladanie

                    Po vychladnutí korpusov, vykrojíme z každého dva pásy vo veľkosti 2 x 2 cm.

                    Následne ukladáme šachovito farebné korpusy na seba, ktoré z vnútorných strán obmažme malinovým džemom.

                    Poskladaný štvorcový korpus preložíme na vyvaľkaný a džemom potretý marcipán a obalíme ho v ňom. Ozdobíme mriežkou a malinami s mätou.

                  Korpus
                    • 5 vajec
                    • 250 g masla izbovej teploty
                    • 250 g kryštálového cukru
                    • 190 g hladkej múky
                    • 90 g mandľovej múky
                    • ½ balíka vanilínového cukru
                    • 20 g lyofilizované maliny
                    • ružová gélová farba
                      Malinový džem
                        • 200 g mrazených malín
                        • 100 g kryštálového cukru
                        • šťava z ½ citróna
                        • 2 g pektínu
                          Malinové coulis
                            • 100 g malinového pyré
                            • 20 g krupicového cukru
                              Na ozdobenie
                                • 300 g marcipánu 40 % mandlí
                                • 100 g čerstvých malín
                                • 20 g lístkov mäty
                                  1. Korpus

                                    Rúru predhrejeme na 180 °C a spodok plechu na battenberg vystelieme papierom na pečenie. Maslo vyšľaháme do peny s vanilínovým cukrom, cca 75 g cukru a žĺtky ručným mixérom. V robote vyšľaháme bielko so zvyšným cukrom do tuhého snehu. Do masla vmiešame opatrne stierkou tretinu snehu, preosejeme múky, a potom pridáme zvyšok snehu. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej dáme cez sitko preosiate pomixované lyofilizované maliny a kvapku ružovej farby. Pečieme pri 180 °C cca 25 minút.

                                  2. Malinový džem

                                    Medzitým z mrazených malín a cukru s pektínom uvaríme hustejší džem

                                  3. Malinové coulis

                                    Z pyré a cukru uvaríme coulis.

                                  4. Ozdoba

                                    Marcipán medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme na minimálny rozmer 20 x 30 cm a zarovnáme do pekného obdĺžnika.

                                  5. Skladanie

                                    Po vychladnutí korpusov, vykrojíme z každého dva pásy vo veľkosti 2 x 2 cm.

                                    Následne ukladáme šachovito farebné korpusy na seba, ktoré z vnútorných strán obmažme malinovým džemom.

                                    Poskladaný štvorcový korpus preložíme na vyvaľkaný a džemom potretý marcipán a obalíme ho v ňom. Ozdobíme mriežkou a malinami s mätou.