Battenberg pre princeznú
2 hod.
12 porcií
Popis
V 19. storočí na počesť svadby anglickej princeznej Victorie a princa Louisa Battenberga vznikol tento dezert a ja som sa ho rozhodol upiecť na počesť narodenia mojej krstnej dcérky, Emky. Preto som ho zafarbil do ružova, pretože je moja princezná.
Ingrediencie
Korpus
- 5 vajec
- 250 g masla izbovej teploty
- 250 g kryštálového cukru
- 190 g hladkej múky
- 90 g mandľovej múky
- ½ balíka vanilínového cukru
- 20 g lyofilizované maliny
- ružová gélová farba
Malinový džem
- 200 g mrazených malín
- 100 g kryštálového cukru
- šťava z ½ citróna
- 2 g pektínu
Malinové coulis
- 100 g malinového pyré
- 20 g krupicového cukru
Na ozdobenie
- 300 g marcipánu 40 % mandlí
- 100 g čerstvých malín
- 20 g lístkov mäty
Postup
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 180 °C a spodok plechu na battenberg vystelieme papierom na pečenie. Maslo vyšľaháme do peny s vanilínovým cukrom, cca 75 g cukru a žĺtky ručným mixérom. V robote vyšľaháme bielko so zvyšným cukrom do tuhého snehu. Do masla vmiešame opatrne stierkou tretinu snehu, preosejeme múky, a potom pridáme zvyšok snehu. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej dáme cez sitko preosiate pomixované lyofilizované maliny a kvapku ružovej farby. Pečieme pri 180 °C cca 25 minút.
-
Malinový džem
Medzitým z mrazených malín a cukru s pektínom uvaríme hustejší džem
-
Malinové coulis
Z pyré a cukru uvaríme coulis.
-
Ozdoba
Marcipán medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme na minimálny rozmer 20 x 30 cm a zarovnáme do pekného obdĺžnika.
-
Skladanie
Po vychladnutí korpusov, vykrojíme z každého dva pásy vo veľkosti 2 x 2 cm.
Následne ukladáme šachovito farebné korpusy na seba, ktoré z vnútorných strán obmažme malinovým džemom.
Poskladaný štvorcový korpus preložíme na vyvaľkaný a džemom potretý marcipán a obalíme ho v ňom. Ozdobíme mriežkou a malinami s mätou.
Korpus
- 5 vajec
- 250 g masla izbovej teploty
- 250 g kryštálového cukru
- 190 g hladkej múky
- 90 g mandľovej múky
- ½ balíka vanilínového cukru
- 20 g lyofilizované maliny
- ružová gélová farba
Malinový džem
- 200 g mrazených malín
- 100 g kryštálového cukru
- šťava z ½ citróna
- 2 g pektínu
Malinové coulis
- 100 g malinového pyré
- 20 g krupicového cukru
Na ozdobenie
- 300 g marcipánu 40 % mandlí
- 100 g čerstvých malín
- 20 g lístkov mäty
-
Korpus
Rúru predhrejeme na 180 °C a spodok plechu na battenberg vystelieme papierom na pečenie. Maslo vyšľaháme do peny s vanilínovým cukrom, cca 75 g cukru a žĺtky ručným mixérom. V robote vyšľaháme bielko so zvyšným cukrom do tuhého snehu. Do masla vmiešame opatrne stierkou tretinu snehu, preosejeme múky, a potom pridáme zvyšok snehu. Cesto rozdelíme na dve polovice, do jednej dáme cez sitko preosiate pomixované lyofilizované maliny a kvapku ružovej farby. Pečieme pri 180 °C cca 25 minút.
-
Malinový džem
Medzitým z mrazených malín a cukru s pektínom uvaríme hustejší džem
-
Malinové coulis
Z pyré a cukru uvaríme coulis.
-
Ozdoba
Marcipán medzi dvoma papiermi na pečenie rozvaľkáme na minimálny rozmer 20 x 30 cm a zarovnáme do pekného obdĺžnika.
-
Skladanie
Po vychladnutí korpusov, vykrojíme z každého dva pásy vo veľkosti 2 x 2 cm.
Následne ukladáme šachovito farebné korpusy na seba, ktoré z vnútorných strán obmažme malinovým džemom.
Poskladaný štvorcový korpus preložíme na vyvaľkaný a džemom potretý marcipán a obalíme ho v ňom. Ozdobíme mriežkou a malinami s mätou.