Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Battenberg z Turecka

Battenberg z Turecka

Popis

Posledný ročník na vysokej škole som študoval v Istanbule. Aj keď som mohol ísť študovať do Anglicka, vybral som si Turecko, lebo som vedel, že stráviť pár mesiacov Istanbule bude zážitok na celý život. A veru bol. Hneď prvý deň po príchode som sa nasťahoval do apartmánu a zistil som, že balkón má výhľad do blokovej záhrady. V nej rástli limetky, no najlepšie bolo, že hneď pri balkóne mi rástol figovník, a tak mi stačilo sa iba načiahnúť, a mal som čerstvú figu. Odvtedy to je pre mňa chuť Istanbulu, spolu so všetkými koreninami, ktoré voňali po celom meste a samozrejme kardamónom, ktorý som si pridával do kávy.

Ingrediencie

Cesto
    • 230 g masla
    • 230 g kryštálového cukru
    • 4 vajcia
    • 190 g hladkej múky
    • 70 g mandľovej múky
    • 6 g prášku do pečiva
    • 1 ks limetky
    • 20 g lyofilizovaných fig
    • 5 ks čerstvých fíg
    • vetvička tymiánu
    • farbivo Lime
    • farbivo claret
      Limetkový džem
        • 200 ml vody
        • 70 ml limetkovej šťavy
        • 80 g kryštálového cukru
        • 8 g pektínu
        • celý badián, celá škorica, celé klinčeky, mletý kardamón, mledý muškátový oriešok
          Marcipán
            • 2 balenia
            • farbivo claret + baby blue
              Ozdoba
                • 1 ks Čerstvej limetky
                • 5 ks čerstvých fíg
                • vetvičky tymiánu
                • badián, škorica, klinčeky

                  Postup

                  1. Cesto

                    Rúru zohrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Najskôr vyšľaháme cukor s maslom. Potom postupne po jednom pridaváme vajcia a mixujeme do jemnej hmoty. Následne pridáme zmiešanú múku, mandľovú múku a prášok do pečiva a jemne premiešame, aby sme nestratili objem. Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej pridáme trochu limetkovej farby, šťavu z pol limetky, limetkovú kôru a najemno nasekaný tymián. Do druhej polovice cesta pridáme farbivo claret, dužinu z čerstvých fíg a pomleté lyofilizované figy. Obe cestá dáme na plech rozdelený na polovicu a pečieme 20 - 25 minút.

                  2. Limetkový džem

                    V hrnci povaríme vodu, limetkovú šťavu a koreniny. Následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom a necháme prevariť. Dáme schladiť. Upečené a vychladené cestá rozrežeme na pásiky o hrúbke 2 x 2 cm. Pásiky uložíme vedľa seba ako šachovnicu a jednotlivé hrany spojíme limetkovým džemom. Džem natrieme aj po stranách a dáme schladiť.

                  3. Marcipán

                    Medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme marcipán, ktorý zafarbíme do fialovej farby, podľa farby fíg. Na tenko vyvaľkaný marcipán položíme korpus a celý ho obalíme a pritlačíme hrany.

                  4. Ozdoba

                    Hotový koláč ozdobíme mesiačikmi limetky, vetvičkami tymiánu a guľočkami z figovej dužiny.

                  Cesto
                    • 230 g masla
                    • 230 g kryštálového cukru
                    • 4 vajcia
                    • 190 g hladkej múky
                    • 70 g mandľovej múky
                    • 6 g prášku do pečiva
                    • 1 ks limetky
                    • 20 g lyofilizovaných fig
                    • 5 ks čerstvých fíg
                    • vetvička tymiánu
                    • farbivo Lime
                    • farbivo claret
                      Limetkový džem
                        • 200 ml vody
                        • 70 ml limetkovej šťavy
                        • 80 g kryštálového cukru
                        • 8 g pektínu
                        • celý badián, celá škorica, celé klinčeky, mletý kardamón, mledý muškátový oriešok
                          Marcipán
                            • 2 balenia
                            • farbivo claret + baby blue
                              Ozdoba
                                • 1 ks Čerstvej limetky
                                • 5 ks čerstvých fíg
                                • vetvičky tymiánu
                                • badián, škorica, klinčeky
                                  1. Cesto

                                    Rúru zohrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Najskôr vyšľaháme cukor s maslom. Potom postupne po jednom pridaváme vajcia a mixujeme do jemnej hmoty. Následne pridáme zmiešanú múku, mandľovú múku a prášok do pečiva a jemne premiešame, aby sme nestratili objem. Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej pridáme trochu limetkovej farby, šťavu z pol limetky, limetkovú kôru a najemno nasekaný tymián. Do druhej polovice cesta pridáme farbivo claret, dužinu z čerstvých fíg a pomleté lyofilizované figy. Obe cestá dáme na plech rozdelený na polovicu a pečieme 20 - 25 minút.

                                  2. Limetkový džem

                                    V hrnci povaríme vodu, limetkovú šťavu a koreniny. Následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom a necháme prevariť. Dáme schladiť. Upečené a vychladené cestá rozrežeme na pásiky o hrúbke 2 x 2 cm. Pásiky uložíme vedľa seba ako šachovnicu a jednotlivé hrany spojíme limetkovým džemom. Džem natrieme aj po stranách a dáme schladiť.

                                  3. Marcipán

                                    Medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme marcipán, ktorý zafarbíme do fialovej farby, podľa farby fíg. Na tenko vyvaľkaný marcipán položíme korpus a celý ho obalíme a pritlačíme hrany.

                                  4. Ozdoba

                                    Hotový koláč ozdobíme mesiačikmi limetky, vetvičkami tymiánu a guľočkami z figovej dužiny.