Battenberg z Turecka
2 hod.
8 porcií
Popis
Posledný ročník na vysokej škole som študoval v Istanbule. Aj keď som mohol ísť študovať do Anglicka, vybral som si Turecko, lebo som vedel, že stráviť pár mesiacov Istanbule bude zážitok na celý život. A veru bol. Hneď prvý deň po príchode som sa nasťahoval do apartmánu a zistil som, že balkón má výhľad do blokovej záhrady. V nej rástli limetky, no najlepšie bolo, že hneď pri balkóne mi rástol figovník, a tak mi stačilo sa iba načiahnúť, a mal som čerstvú figu. Odvtedy to je pre mňa chuť Istanbulu, spolu so všetkými koreninami, ktoré voňali po celom meste a samozrejme kardamónom, ktorý som si pridával do kávy.
Ingrediencie
Cesto
- 230 g masla
- 230 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 190 g hladkej múky
- 70 g mandľovej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 1 ks limetky
- 20 g lyofilizovaných fig
- 5 ks čerstvých fíg
- vetvička tymiánu
- farbivo Lime
- farbivo claret
Limetkový džem
- 200 ml vody
- 70 ml limetkovej šťavy
- 80 g kryštálového cukru
- 8 g pektínu
- celý badián, celá škorica, celé klinčeky, mletý kardamón, mledý muškátový oriešok
Marcipán
- 2 balenia
- farbivo claret + baby blue
Ozdoba
- 1 ks Čerstvej limetky
- 5 ks čerstvých fíg
- vetvičky tymiánu
- badián, škorica, klinčeky
Postup
-
Cesto
Rúru zohrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Najskôr vyšľaháme cukor s maslom. Potom postupne po jednom pridaváme vajcia a mixujeme do jemnej hmoty. Následne pridáme zmiešanú múku, mandľovú múku a prášok do pečiva a jemne premiešame, aby sme nestratili objem. Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej pridáme trochu limetkovej farby, šťavu z pol limetky, limetkovú kôru a najemno nasekaný tymián. Do druhej polovice cesta pridáme farbivo claret, dužinu z čerstvých fíg a pomleté lyofilizované figy. Obe cestá dáme na plech rozdelený na polovicu a pečieme 20 - 25 minút.
-
Limetkový džem
V hrnci povaríme vodu, limetkovú šťavu a koreniny. Následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom a necháme prevariť. Dáme schladiť. Upečené a vychladené cestá rozrežeme na pásiky o hrúbke 2 x 2 cm. Pásiky uložíme vedľa seba ako šachovnicu a jednotlivé hrany spojíme limetkovým džemom. Džem natrieme aj po stranách a dáme schladiť.
-
Marcipán
Medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme marcipán, ktorý zafarbíme do fialovej farby, podľa farby fíg. Na tenko vyvaľkaný marcipán položíme korpus a celý ho obalíme a pritlačíme hrany.
-
Ozdoba
Hotový koláč ozdobíme mesiačikmi limetky, vetvičkami tymiánu a guľočkami z figovej dužiny.
Cesto
- 230 g masla
- 230 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 190 g hladkej múky
- 70 g mandľovej múky
- 6 g prášku do pečiva
- 1 ks limetky
- 20 g lyofilizovaných fig
- 5 ks čerstvých fíg
- vetvička tymiánu
- farbivo Lime
- farbivo claret
Limetkový džem
- 200 ml vody
- 70 ml limetkovej šťavy
- 80 g kryštálového cukru
- 8 g pektínu
- celý badián, celá škorica, celé klinčeky, mletý kardamón, mledý muškátový oriešok
Marcipán
- 2 balenia
- farbivo claret + baby blue
Ozdoba
- 1 ks Čerstvej limetky
- 5 ks čerstvých fíg
- vetvičky tymiánu
- badián, škorica, klinčeky
-
Cesto
Rúru zohrejeme na 170 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Najskôr vyšľaháme cukor s maslom. Potom postupne po jednom pridaváme vajcia a mixujeme do jemnej hmoty. Následne pridáme zmiešanú múku, mandľovú múku a prášok do pečiva a jemne premiešame, aby sme nestratili objem. Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej pridáme trochu limetkovej farby, šťavu z pol limetky, limetkovú kôru a najemno nasekaný tymián. Do druhej polovice cesta pridáme farbivo claret, dužinu z čerstvých fíg a pomleté lyofilizované figy. Obe cestá dáme na plech rozdelený na polovicu a pečieme 20 - 25 minút.
-
Limetkový džem
V hrnci povaríme vodu, limetkovú šťavu a koreniny. Následne pridáme cukor zmiešaný s pektínom a necháme prevariť. Dáme schladiť. Upečené a vychladené cestá rozrežeme na pásiky o hrúbke 2 x 2 cm. Pásiky uložíme vedľa seba ako šachovnicu a jednotlivé hrany spojíme limetkovým džemom. Džem natrieme aj po stranách a dáme schladiť.
-
Marcipán
Medzi dvoma papiermi na pečenie vyvaľkáme marcipán, ktorý zafarbíme do fialovej farby, podľa farby fíg. Na tenko vyvaľkaný marcipán položíme korpus a celý ho obalíme a pritlačíme hrany.
-
Ozdoba
Hotový koláč ozdobíme mesiačikmi limetky, vetvičkami tymiánu a guľočkami z figovej dužiny.