Bláznivá torta
3 hodiny
20 porcií
Popis
Moja mamka je veľmi prísny kritik, čo sa týka varenia a pečenia. Jej človek len tak neulahodí, preto som sa jej opýtala, akú presne by chcela tortu. Dokonca bola pri jej pečení celý čas ako ochutnávač. Keďže je naša rodina skôr bláznivá, rozlietaná, rozhodla som sa pri zdobení o pravý opak, aby to bolo jednoduché a výstižné. Jednoducho pre Aňu. Tak mám mamu v telefóne uloženú už viac ako 10 rokov.
Ingrediencie
Korpus
- 225 g mandľovej múky
- 900 g mrkvy
- 735 g polohrubej múky
- 12 g sódy bikarbóny
- 15 g škorice mletej
- 3 g soli
- 495 g vajíčok (9 kusov)
- 675 g kryštálového cukru
- 540 g oleja
Krém
- 900 g krémového syra
- 420 g práškového cukru
- 500 g masla
- 10 g citrónovej esencie
- 1 citrón
Pomarančový curd
- 80 g vaječného žĺtka (4 kusy)
- 70 g kryštálového cukru
- 300 g pomarančov na šťavu 70 ml
- 50 g masla
- 1 ks Pomarančovej kôry
Karamelizované hrušky
- 200 g kryštálového cukru
- 80 g masla
- 60 g smotany na šľahanie 33 %
- 500 g hrušky
Swiss (švajčiarsky) krém
- 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
- 296 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- Potravinárske farbivo červené
Postup
-
Korpus
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešame olej, pomleté mandle, postrúhanú mrkvu na hrubšom strúhadle, polohrubú múku, sódu, škoricu a soľ. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vzniknuté cesto rozdelíme do 3 foriem s priemerom 24 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 45 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.
-
Krém
Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame krémový syr, citrónovú esenciu a na záver nastrúhame na jemnom strúhadle kôru z jedného citróna. Krém odložíme nabok.
-
Pomarančový curd
Žĺtky šľaháme metličkou vo vodnom kúpeli spolu cukrom, pomarančovou šťavou, kôrou a maslom. Miešame dovtedy, kým nevznikne hustá kaša. Následne ho necháme vychladnúť.
-
Karamelizované hrušky
Cukor necháme rozpustiť na karamel, následne pridáme maslo a necháme do rozpustiť v karameli. Na záver pridáme smotanu a necháme pár minúť bublať. Do karamelu primiešame očistené a na kocky nakrájané hrušky a pár minút ich povaríme. Hrušky precedíme a necháme vychladnúť.
-
Swiss (švajčiarsky) krém
Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
-
Skladanie
Z korpusov odrežeme vrchy. Prvý korpus potrieme pomarančovým curdom, následne nanesieme krém, hrušky, tenkú vrstvu krému a ďalší korpus. Tak postupujeme ďalej. Následne tortu obtrieme švajčiarskym krémom a necháme vychladnúť. Potom odrežeme kúsok z torty, rez potrieme švajčiarskym krémom a tortu postavíme. Potrieme aj zadnú časť torty švajčiarskym krémom. Ozdobíme.
Korpus
- 225 g mandľovej múky
- 900 g mrkvy
- 735 g polohrubej múky
- 12 g sódy bikarbóny
- 15 g škorice mletej
- 3 g soli
- 495 g vajíčok (9 kusov)
- 675 g kryštálového cukru
- 540 g oleja
Krém
- 900 g krémového syra
- 420 g práškového cukru
- 500 g masla
- 10 g citrónovej esencie
- 1 citrón
Pomarančový curd
- 80 g vaječného žĺtka (4 kusy)
- 70 g kryštálového cukru
- 300 g pomarančov na šťavu 70 ml
- 50 g masla
- 1 ks Pomarančovej kôry
Karamelizované hrušky
- 200 g kryštálového cukru
- 80 g masla
- 60 g smotany na šľahanie 33 %
- 500 g hrušky
Swiss (švajčiarsky) krém
- 120 g vaječných bielkov (4 kusy)
- 296 g kryštálového cukru
- 400 g masla
- Potravinárske farbivo červené
-
Korpus
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešame olej, pomleté mandle, postrúhanú mrkvu na hrubšom strúhadle, polohrubú múku, sódu, škoricu a soľ. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vzniknuté cesto rozdelíme do 3 foriem s priemerom 24 cm, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 175 °C približne 45 min. Vyberieme a necháme vychladnúť.
-
Krém
Maslo vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame krémový syr, citrónovú esenciu a na záver nastrúhame na jemnom strúhadle kôru z jedného citróna. Krém odložíme nabok.
-
Pomarančový curd
Žĺtky šľaháme metličkou vo vodnom kúpeli spolu cukrom, pomarančovou šťavou, kôrou a maslom. Miešame dovtedy, kým nevznikne hustá kaša. Následne ho necháme vychladnúť.
-
Karamelizované hrušky
Cukor necháme rozpustiť na karamel, následne pridáme maslo a necháme do rozpustiť v karameli. Na záver pridáme smotanu a necháme pár minúť bublať. Do karamelu primiešame očistené a na kocky nakrájané hrušky a pár minút ich povaríme. Hrušky precedíme a necháme vychladnúť.
-
Swiss (švajčiarsky) krém
Bielky s cukrom vo vodnom kúpeli miešame, kým sa cukor nerozpustí. Následne túto hmotu dáme do mixéra a na vysokých otáčkach vyšľaháme tuhý lesklý sneh. Necháme ho vychladnúť. Postupne zašľaháme zmäknuté maslo.
-
Skladanie
Z korpusov odrežeme vrchy. Prvý korpus potrieme pomarančovým curdom, následne nanesieme krém, hrušky, tenkú vrstvu krému a ďalší korpus. Tak postupujeme ďalej. Následne tortu obtrieme švajčiarskym krémom a necháme vychladnúť. Potom odrežeme kúsok z torty, rez potrieme švajčiarskym krémom a tortu postavíme. Potrieme aj zadnú časť torty švajčiarskym krémom. Ozdobíme.