Brownie nanuky
1,5 hod.
8 porcií
Popis
Cherry forest brownie je recept, ktorý som vytvorila pre svoju maminu a sestru. Moja sestra pred niekoľkými rokmi kúpili prekrásny pozemok na južnom Slovensku, na ktorom je mnoho ovocných stromov. No a medzi nimi aj prekrásne višne. Paradoxom je, že ja sama nejem čerešne a višne priamo zo stromu, lebo mám fóbiu z červíkov (áno, aj taká existuje). No jedno leto mali višne prekrásnu úrodu, a tak mamina višne očistila a bolo mi ich ľúto zavárať... tak vznikol tento recept pre moju maminu a sestru.
Ingrediencie
Cesto
- 150 g horkej čokolády 70 %
- 125 g masla
- 40 g kvalitného kakaa
- 30 g hladkej múky
- 180 g práškového cukru
- 2 ks vajcia veľkosti L
- 1 ks fazule tonka
- 200 g mrazených višní
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL kypriaceho prášku
- štipku soli
Poleva – zdobenie
- 40 ml višňového pyré
- 80 g ruby čokolády
- 1 ml ružovej vody
- 100 g cream cheese
- Hrsť lyofilizovaných višní pomletých na prach
Zdobenie
- lyofilizované višne/ čerstvé višne
- 20 g mätových lístkov
- 1 ks horkej čokolády
Postup
-
Poleva
V malom hrnčeku privedieme do varu višňové pyré a zalejeme ním ruby čokoládu (ideálne je, keď máte drobné čokoládové kúsky). Miešame do úplného rozpustenia všetkej čokolády. Následne pridáme 1 ml ružovej vody. Túto zmes prikryjeme potravinárskou fóliou, a to tak, že fóliu položíme priamo na povrch (nevytvorí sa nám žiadna suchá kôrka). Odložíme do chladničky. Zmes necháme úplne vychladnúť.
Vo vodnom kúpeli za občasného miešania rozpustíme 100 g horkej čokolády s maslom, zvyšnú čokoládu odložíme bokom (50 g). -
Cesto
V druhej miske zmiešame cukor, kakao, preosiatu múku, kypriaci prášok a nastrúhanú fazuľu tonka. Do múčnej zmesi pridáme pomaličky čokoládovú zmes a miešame, až pokiaľ nie je zmes pekne konzistentná. Do tejto zmesi postupne, po jednom, pridáme vajcia. Nakoniec vmiešame višne a zvyšných 50 g nasekanej čokolády.
Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom a boky jemne nastriekame olejom v spreji. Pripravenú zmes na brownie vylejeme do formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180 ° C horný- dolný ohrev cca 20 - 25 minút. Upečené brownie necháme úplne vychladnúť, a medzitým dokončíme polevu. -
Na záver
Stuhnutú ruby zmes vytiahneme z chladničky a vymiešame ručným mixérom so 100 g krémového syra a prachom z lyofilizovaných višní. Premiestnime do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Dáme vychladiť aspoň na hodinu (zmes mierne zatuhne a bude sa nám s ňou lepšie zdobiť).
Vychladnuté brownie nakrájame na 8 ks. Do každého zapichneme paličku od nanuku. Navrch každého kúska nastriekame krém. Striekame rýchlo, lebo pri práci s vreckom krém rukami ohrievame. Ozdobíme lyofilizovanými višňami a lístkom mäty, prípadne nasekanou čokoládou, či lupeňmi jedlých ruží.
-
TIP 1
Ak by sa nám čokoláda nerozpustila, jednoducho zmes dáme do mikrovlnky na pár sekúnd, premiešame a postup opakujeme do úplného rozpustenia všetkej čokolády.
-
TIP 2
Pokiaľ sme použili višne mrazené, necháme višne najskôr rozmraziť a zlejeme z nich prebytočnú vodu, až potom ich zapracujeme do cesta.
-
TIP 3
Správne upečený brownie ma popraskanú kôrku navrchu, a v strede sa , pri vyberaní z trúby , trošku “trasie“ . Skúste sa riadiť touto pomôckou a radšej brownie viackrát skontrolujte ako by ste ho mali presušiť. Pri brownie je naozaj pečenie dôležité. Preto treba radšej viackrát brownie skontrolovať.
Cesto
- 150 g horkej čokolády 70 %
- 125 g masla
- 40 g kvalitného kakaa
- 30 g hladkej múky
- 180 g práškového cukru
- 2 ks vajcia veľkosti L
- 1 ks fazule tonka
- 200 g mrazených višní
- ½ ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL kypriaceho prášku
- štipku soli
Poleva – zdobenie
- 40 ml višňového pyré
- 80 g ruby čokolády
- 1 ml ružovej vody
- 100 g cream cheese
- Hrsť lyofilizovaných višní pomletých na prach
Zdobenie
- lyofilizované višne/ čerstvé višne
- 20 g mätových lístkov
- 1 ks horkej čokolády
-
Poleva
V malom hrnčeku privedieme do varu višňové pyré a zalejeme ním ruby čokoládu (ideálne je, keď máte drobné čokoládové kúsky). Miešame do úplného rozpustenia všetkej čokolády. Následne pridáme 1 ml ružovej vody. Túto zmes prikryjeme potravinárskou fóliou, a to tak, že fóliu položíme priamo na povrch (nevytvorí sa nám žiadna suchá kôrka). Odložíme do chladničky. Zmes necháme úplne vychladnúť.
Vo vodnom kúpeli za občasného miešania rozpustíme 100 g horkej čokolády s maslom, zvyšnú čokoládu odložíme bokom (50 g). -
Cesto
V druhej miske zmiešame cukor, kakao, preosiatu múku, kypriaci prášok a nastrúhanú fazuľu tonka. Do múčnej zmesi pridáme pomaličky čokoládovú zmes a miešame, až pokiaľ nie je zmes pekne konzistentná. Do tejto zmesi postupne, po jednom, pridáme vajcia. Nakoniec vmiešame višne a zvyšných 50 g nasekanej čokolády.
Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom a boky jemne nastriekame olejom v spreji. Pripravenú zmes na brownie vylejeme do formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180 ° C horný- dolný ohrev cca 20 - 25 minút. Upečené brownie necháme úplne vychladnúť, a medzitým dokončíme polevu. -
Na záver
Stuhnutú ruby zmes vytiahneme z chladničky a vymiešame ručným mixérom so 100 g krémového syra a prachom z lyofilizovaných višní. Premiestnime do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Dáme vychladiť aspoň na hodinu (zmes mierne zatuhne a bude sa nám s ňou lepšie zdobiť).
Vychladnuté brownie nakrájame na 8 ks. Do každého zapichneme paličku od nanuku. Navrch každého kúska nastriekame krém. Striekame rýchlo, lebo pri práci s vreckom krém rukami ohrievame. Ozdobíme lyofilizovanými višňami a lístkom mäty, prípadne nasekanou čokoládou, či lupeňmi jedlých ruží.
-
TIP 1
Ak by sa nám čokoláda nerozpustila, jednoducho zmes dáme do mikrovlnky na pár sekúnd, premiešame a postup opakujeme do úplného rozpustenia všetkej čokolády.
-
TIP 2
Pokiaľ sme použili višne mrazené, necháme višne najskôr rozmraziť a zlejeme z nich prebytočnú vodu, až potom ich zapracujeme do cesta.
-
TIP 3
Správne upečený brownie ma popraskanú kôrku navrchu, a v strede sa , pri vyberaní z trúby , trošku “trasie“ . Skúste sa riadiť touto pomôckou a radšej brownie viackrát skontrolujte ako by ste ho mali presušiť. Pri brownie je naozaj pečenie dôležité. Preto treba radšej viackrát brownie skontrolovať.