Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Cherry forest brownie je recept, ktorý som vytvorila pre svoju maminu a sestru. Moja sestra pred niekoľkými rokmi kúpili prekrásny pozemok na južnom Slovensku, na ktorom je mnoho ovocných stromov. No a medzi nimi aj prekrásne višne. Paradoxom je, že ja sama nejem čerešne a višne priamo zo stromu, lebo mám fóbiu z červíkov (áno, aj taká existuje). No jedno leto mali višne prekrásnu úrodu, a tak mamina višne očistila a bolo mi ich ľúto zavárať... tak vznikol tento recept pre moju maminu a sestru.

Ingrediencie

Cesto
    • 150 g horkej čokolády 70 %
    • 125 g masla
    • 40 g kvalitného kakaa
    • 30 g hladkej múky
    • 180 g práškového cukru
    • 2 ks vajcia veľkosti L
    • 1 ks fazule tonka
    • 200 g mrazených višní
    • ½ ČL vanilkového extraktu
    • ½ ČL kypriaceho prášku
    • štipku soli
      Poleva – zdobenie
        • 40 ml višňového pyré
        • 80 g ruby čokolády
        • 1 ml ružovej vody
        • 100 g cream cheese
        • Hrsť lyofilizovaných višní pomletých na prach
          Zdobenie
            • lyofilizované višne/ čerstvé višne
            • 20 g mätových lístkov
            • 1 ks horkej čokolády

              Postup

              1. Poleva

                V malom hrnčeku privedieme do varu višňové pyré a zalejeme ním ruby čokoládu (ideálne je, keď máte drobné čokoládové kúsky). Miešame do úplného rozpustenia všetkej čokolády. Následne pridáme 1 ml ružovej vody. Túto zmes prikryjeme potravinárskou fóliou, a to tak, že fóliu položíme priamo na povrch (nevytvorí sa nám žiadna suchá kôrka). Odložíme do chladničky. Zmes necháme úplne vychladnúť.
                Vo vodnom kúpeli za občasného miešania rozpustíme 100 g horkej čokolády s maslom, zvyšnú čokoládu odložíme bokom (50 g).

              2. Cesto
                V druhej miske zmiešame cukor, kakao, preosiatu múku, kypriaci prášok a nastrúhanú fazuľu tonka. Do múčnej zmesi pridáme pomaličky čokoládovú zmes a miešame, až pokiaľ nie je zmes pekne konzistentná. Do tejto zmesi postupne, po jednom, pridáme vajcia. Nakoniec vmiešame višne a zvyšných 50 g nasekanej čokolády.
                Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom a boky jemne nastriekame olejom v spreji. Pripravenú zmes na brownie vylejeme do formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180 ° C horný- dolný ohrev cca 20 - 25 minút. Upečené brownie necháme úplne vychladnúť, a medzitým dokončíme polevu.
              3. Na záver

                Stuhnutú ruby zmes vytiahneme z chladničky a vymiešame ručným mixérom so 100 g krémového syra a prachom z lyofilizovaných višní. Premiestnime do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Dáme vychladiť aspoň na hodinu (zmes mierne zatuhne a bude sa nám s ňou lepšie zdobiť).

                Vychladnuté brownie nakrájame na 8 ks. Do každého zapichneme paličku od nanuku. Navrch každého kúska nastriekame krém. Striekame rýchlo, lebo pri práci s vreckom krém rukami ohrievame. Ozdobíme lyofilizovanými višňami a lístkom mäty, prípadne nasekanou čokoládou, či lupeňmi jedlých ruží.

              4. TIP 1

                Ak by sa nám čokoláda nerozpustila, jednoducho zmes dáme do mikrovlnky na pár sekúnd, premiešame a postup opakujeme do úplného rozpustenia všetkej čokolády.

              5. TIP 2

                Pokiaľ sme použili višne mrazené, necháme višne najskôr rozmraziť a zlejeme z nich prebytočnú vodu, až potom ich zapracujeme do cesta.

              6. TIP 3

                Správne upečený brownie ma popraskanú kôrku navrchu, a v strede sa , pri vyberaní z trúby , trošku “trasie“ . Skúste sa riadiť touto pomôckou a radšej brownie viackrát skontrolujte ako by ste ho mali presušiť. Pri brownie je naozaj pečenie dôležité. Preto treba radšej viackrát brownie skontrolovať.

              Cesto
                • 150 g horkej čokolády 70 %
                • 125 g masla
                • 40 g kvalitného kakaa
                • 30 g hladkej múky
                • 180 g práškového cukru
                • 2 ks vajcia veľkosti L
                • 1 ks fazule tonka
                • 200 g mrazených višní
                • ½ ČL vanilkového extraktu
                • ½ ČL kypriaceho prášku
                • štipku soli
                  Poleva – zdobenie
                    • 40 ml višňového pyré
                    • 80 g ruby čokolády
                    • 1 ml ružovej vody
                    • 100 g cream cheese
                    • Hrsť lyofilizovaných višní pomletých na prach
                      Zdobenie
                        • lyofilizované višne/ čerstvé višne
                        • 20 g mätových lístkov
                        • 1 ks horkej čokolády
                          1. Poleva

                            V malom hrnčeku privedieme do varu višňové pyré a zalejeme ním ruby čokoládu (ideálne je, keď máte drobné čokoládové kúsky). Miešame do úplného rozpustenia všetkej čokolády. Následne pridáme 1 ml ružovej vody. Túto zmes prikryjeme potravinárskou fóliou, a to tak, že fóliu položíme priamo na povrch (nevytvorí sa nám žiadna suchá kôrka). Odložíme do chladničky. Zmes necháme úplne vychladnúť.
                            Vo vodnom kúpeli za občasného miešania rozpustíme 100 g horkej čokolády s maslom, zvyšnú čokoládu odložíme bokom (50 g).

                          2. Cesto
                            V druhej miske zmiešame cukor, kakao, preosiatu múku, kypriaci prášok a nastrúhanú fazuľu tonka. Do múčnej zmesi pridáme pomaličky čokoládovú zmes a miešame, až pokiaľ nie je zmes pekne konzistentná. Do tejto zmesi postupne, po jednom, pridáme vajcia. Nakoniec vmiešame višne a zvyšných 50 g nasekanej čokolády.
                            Formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom a boky jemne nastriekame olejom v spreji. Pripravenú zmes na brownie vylejeme do formy s priemerom 20 cm a pečieme na 180 ° C horný- dolný ohrev cca 20 - 25 minút. Upečené brownie necháme úplne vychladnúť, a medzitým dokončíme polevu.
                          3. Na záver

                            Stuhnutú ruby zmes vytiahneme z chladničky a vymiešame ručným mixérom so 100 g krémového syra a prachom z lyofilizovaných višní. Premiestnime do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou. Dáme vychladiť aspoň na hodinu (zmes mierne zatuhne a bude sa nám s ňou lepšie zdobiť).

                            Vychladnuté brownie nakrájame na 8 ks. Do každého zapichneme paličku od nanuku. Navrch každého kúska nastriekame krém. Striekame rýchlo, lebo pri práci s vreckom krém rukami ohrievame. Ozdobíme lyofilizovanými višňami a lístkom mäty, prípadne nasekanou čokoládou, či lupeňmi jedlých ruží.

                          4. TIP 1

                            Ak by sa nám čokoláda nerozpustila, jednoducho zmes dáme do mikrovlnky na pár sekúnd, premiešame a postup opakujeme do úplného rozpustenia všetkej čokolády.

                          5. TIP 2

                            Pokiaľ sme použili višne mrazené, necháme višne najskôr rozmraziť a zlejeme z nich prebytočnú vodu, až potom ich zapracujeme do cesta.

                          6. TIP 3

                            Správne upečený brownie ma popraskanú kôrku navrchu, a v strede sa , pri vyberaní z trúby , trošku “trasie“ . Skúste sa riadiť touto pomôckou a radšej brownie viackrát skontrolujte ako by ste ho mali presušiť. Pri brownie je naozaj pečenie dôležité. Preto treba radšej viackrát brownie skontrolovať.