Logo Pečie celé Slovensko
Obrázok receptu - Bublanina od babičky

Bublanina od babičky

Popis

Mám to živo pred očami, akoby to bolo včera... Pamätám si obzvlášť na časy, keď som bola malá - ako som sa rozbehla po tých dlhých kobercových behúňoch, pomaly preskočila prah dverí do kuchyne, ktorý bol ešte vtedy pre mňa privysoký, a v tom okamihu ma opojila prenádherná sladká vôňa babičkinho koláča, položeného, ako vždy, v kuchyni na stole. Samozrejme, všetci dobre vieme, že nikdy tie koláče nami upečené nebudú také, ako ich s láskou pre nás robievali práve naše babky, staré mamy. V tomto kole som sa rozhodla, že si tak trochu zaspomínam a predstavím vám jeden koláčik, ktorý babička, nám vnúčatám, zvykla robievať z ovocia, aké akurát padlo zo stromu. Tentokrát sú to slivky...

Ingrediencie

Plech plný lásky
  • 280 g polohrubej múky
  • 240 g kryštáloveho cukru
  • 4 žĺtky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 1,6 dcl oleja
  • 1,2 dcl vody
  • 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
  • 15 g kakaa
  • 20 g vanilkového cukru
  • hrsť mletého maku
  • 2 KL kardamómu
  • 10 stredne veľkých sliviek
Posýpka
  • 70 g masla
  • 50 g detskej krupice
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g celého nepomletého maku
  • 3 g mletej škorice

Postup

  1. Cesto

    Žĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou.

    Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta.

    Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút.

Ingrediencie

Plech plný lásky
  • 280 g polohrubej múky
  • 240 g kryštáloveho cukru
  • 4 žĺtky
  • 6 g kypriaceho prášku
  • 3 g sódy bikarbóny
  • 1 štipka soli
  • 1,6 dcl oleja
  • 1,2 dcl vody
  • 1 väčší citrón (použijeme len kôru)
  • 15 g kakaa
  • 20 g vanilkového cukru
  • hrsť mletého maku
  • 2 KL kardamómu
  • 10 stredne veľkých sliviek
Posýpka
  • 70 g masla
  • 50 g detskej krupice
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g celého nepomletého maku
  • 3 g mletej škorice

Postup

  1. Cesto

    Žĺtky vymiešame s cukrom. Postupne primiešavame olej zmiešaný s vodou, následne vysypeme všetky suché suroviny, okrem maku. Medzitým vymažeme plech maslom a vysypeme krupicou.

    Vymiešame sneh z bielkov a opatrne ich stierkou zapracujeme do cesta. Menšiu 1/3 z cesta odložíme bokom, ostatné vylejeme na vymastený plech. Nastrúhame naň kôru z citróna. Do zvyšnej časti primiešame mak mletý a snažíme sa rovnomerne vyliať na už vyliate 2/3 cesta.

    Na vrch naukladáme nie úplne rozpolené slivky. Celé posypeme posýpkou, ktorú sme si ručne vymiesili. Dáme piecť do vopred vyhriatej trúby na 180 °C, na 20 - 30 minút.