Bublinková torta
3 hodiny
12
Popis
Tortu pečiem pre svoju mamu, ktorá má pre mňa aj všetkých svoje srdce ako na dlani. Je dobrosrdečná a rozdala by sa každému, ak by sa dalo. Je starostlivá, stará sa o chorú sestru, starala sa o svojho chorého otca a keď bola chorá ona sama, aj tak sa o nás všetkých starala ako sa dalo. Torta je teda prioritne pre túto ženu s veľkým Ž a ešte väčším srdcom.
Ingrediencie
Korpus
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 5 PL oleja
- štipka soli
- na 2 korpusy rátať s dávkou x2
Rozvar
- 200 g mrazeného lesného ovocia
Mätový krém
- 400 g mascarpone
- 400 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 200 g horkej čokolády 54 %
- 50 g čerstvej mäty
- 2 kvapky mätového oleja
Jahodový krém
- 250 g mascarpone
- 350 g šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g lyofilizovaných jahôd
- 3 PL práškového cukru
- 500 g čerstvých jahôd
Ganache na poťah
- 400 g bielej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany
Bublinková dekorácia
- 100 g glukózy
- Zlatý prášok – farba
Postup
-
Korpus
Bielky s cukrom vyšľaháme do tuha, špička musí ostať stáť. Následne prišľaháme po 1 žĺtku a 1 lyžici oleja. Postup opakujeme 5 krát. Po premiešaní pridáme preosiatu múku s kakaom. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie, iba dno. Dáme piecť na cca 40 minút do rúry vyhriatej na 150 °C.
-
Mätová plnka
V mixéri rozmixujeme lístky čerstvej mäty a trocha smotany. Všetky suroviny postupne rozšľaháme. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame do zmesi. Podľa potreby ešte dosladíme práškovým cukrom. Do plnky pridáme 1 - 2 kvapky mätového oleja.
-
Jahodový krém
Vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha. Zvlášť vyšľaháme mascarpone s cukrom a primiešame vyšľahanú šľahačku. Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach a primiešame do plnky.
-
Na záver
Mrazené ovocie dáme variť, po uvarení rozmixujeme na konzistenciu „džemu“. Korpusy po upečení necháme vychladnúť a následne rozrežeme. Potrieme rozvarom z ovocia a začneme plniť. Prvé poschodie korpusu od okraja začneme do okruhu plniť plnky: čokoládová – jahodová. Druhé poschodie začneme opačne, aby nám vznikla šachovnica. Na jahodovú plnku poukladáme na malé kúsky narezané jahody. Tortu potrieme ganache z bielej čoklády (zohrejeme smotanu a pridáme bielu čokoládu). Po vychladnutí potrieme celú tortu. Bublinková dekorácia - Na silikónovú podložku rozotrieme zafarbenú glukózu. Pečieme na 165 stupňov C s ventilátorom cca 40 minút. Tortu ozdobíme bublinkovou dekoráciou a zlatým prachom.
Korpus
- 5 vajec
- 150 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 30 g kakaa
- 5 PL oleja
- štipka soli
- na 2 korpusy rátať s dávkou x2
Rozvar
- 200 g mrazeného lesného ovocia
Mätový krém
- 400 g mascarpone
- 400 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
- 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
- 200 g horkej čokolády 54 %
- 50 g čerstvej mäty
- 2 kvapky mätového oleja
Jahodový krém
- 250 g mascarpone
- 350 g šľahačkovej smotany 33 %
- 50 g lyofilizovaných jahôd
- 3 PL práškového cukru
- 500 g čerstvých jahôd
Ganache na poťah
- 400 g bielej čokolády
- 200 g šľahačkovej smotany
Bublinková dekorácia
- 100 g glukózy
- Zlatý prášok – farba
-
Korpus
Bielky s cukrom vyšľaháme do tuha, špička musí ostať stáť. Následne prišľaháme po 1 žĺtku a 1 lyžici oleja. Postup opakujeme 5 krát. Po premiešaní pridáme preosiatu múku s kakaom. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie, iba dno. Dáme piecť na cca 40 minút do rúry vyhriatej na 150 °C.
-
Mätová plnka
V mixéri rozmixujeme lístky čerstvej mäty a trocha smotany. Všetky suroviny postupne rozšľaháme. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame do zmesi. Podľa potreby ešte dosladíme práškovým cukrom. Do plnky pridáme 1 - 2 kvapky mätového oleja.
-
Jahodový krém
Vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha. Zvlášť vyšľaháme mascarpone s cukrom a primiešame vyšľahanú šľahačku. Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach a primiešame do plnky.
-
Na záver
Mrazené ovocie dáme variť, po uvarení rozmixujeme na konzistenciu „džemu“. Korpusy po upečení necháme vychladnúť a následne rozrežeme. Potrieme rozvarom z ovocia a začneme plniť. Prvé poschodie korpusu od okraja začneme do okruhu plniť plnky: čokoládová – jahodová. Druhé poschodie začneme opačne, aby nám vznikla šachovnica. Na jahodovú plnku poukladáme na malé kúsky narezané jahody. Tortu potrieme ganache z bielej čoklády (zohrejeme smotanu a pridáme bielu čokoládu). Po vychladnutí potrieme celú tortu. Bublinková dekorácia - Na silikónovú podložku rozotrieme zafarbenú glukózu. Pečieme na 165 stupňov C s ventilátorom cca 40 minút. Tortu ozdobíme bublinkovou dekoráciou a zlatým prachom.