Logo Pečie celé Slovensko

Popis

Tortu pečiem pre svoju mamu, ktorá má pre mňa aj všetkých svoje srdce ako na dlani. Je dobrosrdečná a rozdala by sa každému, ak by sa dalo. Je starostlivá, stará sa o chorú sestru, starala sa o svojho chorého otca a keď bola chorá ona sama, aj tak sa o nás všetkých starala ako sa dalo. Torta je teda prioritne pre túto ženu s veľkým Ž a ešte väčším srdcom.

Ingrediencie

Korpus
  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli
  • na 2 korpusy rátať s dávkou x2
Rozvar
  • 200 g mrazeného lesného ovocia
Mätový krém
  • 400 g mascarpone
  • 400 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
  • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 200 g horkej čokolády 54 %
  • 50 g čerstvej mäty
  • 2 kvapky mätového oleja
Jahodový krém
  • 250 g mascarpone
  • 350 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g lyofilizovaných jahôd
  • 3 PL práškového cukru
  • 500 g čerstvých jahôd
Ganache na poťah
  • 400 g bielej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany
Bublinková dekorácia
  • 100 g glukózy
  • Zlatý prášok – farba

Postup

  1. Korpus

    Bielky s cukrom vyšľaháme do tuha, špička musí ostať stáť. Následne prišľaháme po 1 žĺtku a 1 lyžici oleja. Postup opakujeme 5 krát. Po premiešaní pridáme preosiatu múku s kakaom. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie, iba dno. Dáme piecť na cca 40 minút do rúry vyhriatej na 150 °C.

  2. Mätová plnka

    V mixéri rozmixujeme lístky čerstvej mäty a trocha smotany. Všetky suroviny postupne rozšľaháme. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame do zmesi. Podľa potreby ešte dosladíme práškovým cukrom. Do plnky pridáme 1 - 2 kvapky mätového oleja.

  3. Jahodový krém

    Vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha. Zvlášť vyšľaháme mascarpone s cukrom a primiešame vyšľahanú šľahačku. Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach a primiešame do plnky.

  4. Na záver

    Mrazené ovocie dáme variť, po uvarení rozmixujeme na konzistenciu „džemu“. Korpusy po upečení necháme vychladnúť a následne rozrežeme. Potrieme rozvarom z ovocia a začneme plniť. Prvé poschodie korpusu od okraja začneme do okruhu plniť plnky: čokoládová – jahodová. Druhé poschodie začneme opačne, aby nám vznikla šachovnica. Na jahodovú plnku poukladáme na malé kúsky narezané jahody. Tortu potrieme ganache z bielej čoklády (zohrejeme smotanu a pridáme bielu čokoládu). Po vychladnutí potrieme celú tortu. Bublinková dekorácia - Na silikónovú podložku rozotrieme zafarbenú glukózu. Pečieme na 165 stupňov C s ventilátorom cca 40 minút. Tortu ozdobíme bublinkovou dekoráciou a zlatým prachom.

Korpus
  • 5 vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 30 g kakaa
  • 5 PL oleja
  • štipka soli
  • na 2 korpusy rátať s dávkou x2
Rozvar
  • 200 g mrazeného lesného ovocia
Mätový krém
  • 400 g mascarpone
  • 400 g nízkotučného roztierateľného tvarohu
  • 400 ml šľahačkovej smotany 33 %
  • 200 g horkej čokolády 54 %
  • 50 g čerstvej mäty
  • 2 kvapky mätového oleja
Jahodový krém
  • 250 g mascarpone
  • 350 g šľahačkovej smotany 33 %
  • 50 g lyofilizovaných jahôd
  • 3 PL práškového cukru
  • 500 g čerstvých jahôd
Ganache na poťah
  • 400 g bielej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany
Bublinková dekorácia
  • 100 g glukózy
  • Zlatý prášok – farba
  1. Korpus

    Bielky s cukrom vyšľaháme do tuha, špička musí ostať stáť. Následne prišľaháme po 1 žĺtku a 1 lyžici oleja. Postup opakujeme 5 krát. Po premiešaní pridáme preosiatu múku s kakaom. Formu na tortu vystelieme papierom na pečenie, iba dno. Dáme piecť na cca 40 minút do rúry vyhriatej na 150 °C.

  2. Mätová plnka

    V mixéri rozmixujeme lístky čerstvej mäty a trocha smotany. Všetky suroviny postupne rozšľaháme. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a primiešame do zmesi. Podľa potreby ešte dosladíme práškovým cukrom. Do plnky pridáme 1 - 2 kvapky mätového oleja.

  3. Jahodový krém

    Vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha. Zvlášť vyšľaháme mascarpone s cukrom a primiešame vyšľahanú šľahačku. Lyofilizované jahody rozmixujeme na prach a primiešame do plnky.

  4. Na záver

    Mrazené ovocie dáme variť, po uvarení rozmixujeme na konzistenciu „džemu“. Korpusy po upečení necháme vychladnúť a následne rozrežeme. Potrieme rozvarom z ovocia a začneme plniť. Prvé poschodie korpusu od okraja začneme do okruhu plniť plnky: čokoládová – jahodová. Druhé poschodie začneme opačne, aby nám vznikla šachovnica. Na jahodovú plnku poukladáme na malé kúsky narezané jahody. Tortu potrieme ganache z bielej čoklády (zohrejeme smotanu a pridáme bielu čokoládu). Po vychladnutí potrieme celú tortu. Bublinková dekorácia - Na silikónovú podložku rozotrieme zafarbenú glukózu. Pečieme na 165 stupňov C s ventilátorom cca 40 minút. Tortu ozdobíme bublinkovou dekoráciou a zlatým prachom.